Hoe speel je Tennis?

Hoe speel je Tennis?

Tennis is een van de bekendste sporten in Nederland en de wereld. Het is al jaren een veel beoefende sport, maar hoe speel je eigenlijk tennis. in deze gids zullen we jou helemaal uitleggen hoe tennis wordt gespeeld en kun jij na het lezen van deze blog zo de baan op.

Wat is tennis eigenlijk?

De huidige manier van tennissen vindt zijn oorsprong in 1873 en is ontstaan in Frankrijk. De naam tennis komt van het Franse woord: "Tenez", dit betekent "pak aan". Tennis is een spel waarbij je door middel van een racket de bal op de andere speelhelft moet zien te krijgen, de twee speelhelften worden gescheiden door een net. Het doel van het spel is om ervoor de zorgen dat de tegenstander de bal niet meer op jouw speelhelft kan krijgen. Tennis kan gespeeld worden in zowel enkel- als dubbelspel. In Nederland zijn er 600.000 mensen die lid zijn van een tennisvereniging, hierdoor is het na voetbal de tweede sport in Nederland. Naast het feit dat je tennis met 1 of 2 spelers kan spelen zijn er nog meer verschillende mogelijkheden om tennis te spelen. Zo kun je op gravel, gras en verschillende soorten Court; de verschillende ondergronden spelen allemaal op een verschillende manier. Je moet er dus rekening mee houden op welke ondergrond je speelt. Zo stuitert de tennisbal op gras een stuk minder dan op bijvoorbeeld Court, daarnaast zijn bepaalde ondergronden niet altijd te bespelen bij veel regen is een grasbaan snel te glad.  


Spelregels van tennis

De spelregels van tennis zijn vergelijkbaar met de spelregels van Padel, een soort gelijke sport waarbij er wanden om de baan staan. In de blog Padel, wat is dat? hebben we de regels van Padel die erg lijken op tennis al besproken. Toch zullen we de regels nog even snel bij langs lopen. Tennis is een spel dat wordt gespeeld door middel van een tennisracket en tennisbal, met het racket probeer je de bal op de speelhelft van de tegenstander te spelen. De tegenstander zal proberen de bal weer terug te spelen, er wordt een punt gemaakt als een speler de bal niet meer op de juiste manier de bal op de andere speelhelft krijgt. Dit gebeurt bijvoorbeeld als de bal twee keer achter elkaar op dezelfde helft stuitert. Ook wordt er een punt gescoord als de tegenstander de bal buiten het veld slaat of in het net. Het puntenverloop bij tennis gaat als volgt: 15-30-40-game, als de stand 40-40 is moeten er 2 punten achter elkaar worden gescoord voordat het game is. Als je als eerste 6 keer game hebt gehaald, hierin moet wel 2 keer game verschil in zijn, heb je de eerste set gewonnen. 

Om de bal over het net te krijgen kun je de bal op verschillende manieren slaan. We zullen de verschillende slagen even benoemen en uitleggen.

Forehand & Backhand

De forehand en backhand zijn de meest voorkomende slagen. De forehand is een slag waarbij de palm van je speelhand naar de tegenstander wijst, deze slag wordt vaak met een hand gespeeld en de kant van de speelhand. De backhand wordt meestal aan de andere kant van de speelhand gespeeld, hierbij houd je het racket met twee handen vast. 

Dropshot & lob

Dropshots en lobjes worden geslagen om variatie in het spel te krijgen. Bij een dropshot probeer je vlak achter het net te laten vallen, hierdoor zal de tegenstander naar het net toe moeten rennen. Een lob daarentegen wordt juist achterin het veld op de tegenstander gespeeld. De combinatie dropshot en lob werkt erg goed, waarbij de tegenstander eerst dicht naar het net toe moet, daarna sla je de bal met een lob over de tegenstander zodat hij snel weer terug moet. 

Smash, Volley & Ace

Smash is een slag waarbij je een hoge bal met veel kracht bovenhands terugslaat. Volley is een slag waarbij je de bal terugslaat voordat de bal op jouw speelhelft heeft gestuiterd. Tot slot de Ace, dit is de naam voor de slag waarbij jij direct een punt scoort bij de opslag. 


Tennisbenodigdheden

Om tennis te kunnen spelen heb je bepaalde dingen nodig. De belangrijkste zaken zijn natuurlijk het tennisracket en de tennisbal, maar ook tenniskleding en tennisschoenen zijn erg belangrijk. Over de onderwerpen tennisschoenen en tennisrackets hebben we al enkele andere blogs geschreven, zoals Beste tennisrackets, Beste tennisschoenen voor dames en Beste tennisschoenen voor heren. Voor tenniskleding kun je allerlei sportkleding gebruiken zolang de sportkleding maar comfortabel zit en je niet belemmerd in het bewegen. Daarnaast is ventilerende kleding ook beter, hierdoor blijft je lichaam droog en koel. 

Naast materiaal is het natuurlijk makkelijk op een tennisbaan tot je beschikking te hebben, gelukkig zijn er in Nederland ruim 10.000 tennisbanen. Daarnaast is een tegenstander ook noodzakelijk, hiervoor kun je een vriend of vriendin vragen maar je kan je ook aanmelden bij een van de 1.700 tennisverenigingen. Via je een tennisvereniging zul je vrij makkelijk een tegenstander vinden. 

Ons aanbod

Bij Herqua hebben we alles voor de tennissers, van rackets tot schoenen. Naast alle tennisartikelen hebben we ook een heleboel andere artikelen voor sport of fashion. Ben je benieuwd naar ons aanbod? Neem dan een kijkje in de webshop of kom langs de winkel.





Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid dat wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.