Welk tennisracket gebruiken?

Welk tennisracket gebruiken?

Tennis kan je niet spelen zonder tennisracket. Echter zijn er veel verschillende soorten rackets en zijn zeker niet alle rackets goed. Daarom zullen we jou in deze gids helpen met het kiezen van een tennisracket. Zo kun je na het lezen van dit artikel met jouw juiste racket de baan op om te tennissen.

Wat is belangrijk bij een tennisracket kiezen?

Een tennisracket kan heel verschillend zijn, de verschillende rackets passen bij de verschillende types tennisser. De rackets verschillen veelal in de volgende aspecten:

De lengte van een racket

De standaardlengte van een tennisracket is 68,5 centimeter. Echter zijn er ook rackets die een aantal centimeter langer zijn, met die rackets kun je meer power geven en heb je een groter bereik. De grotere rackets worden ook wel Longbody rackets genoemd, nadeel van deze rackets is wel dat je er minder controle mee hebt en het minder wendbaar is. Voor kinderen zijn de rackets afhankelijk van de lichaamslengte, de lengtes van de rackets gaan normaal gesproken van 48 tot 68 centimeter.

Het gewicht van een racket

De verschillende gewichten van tennisrackets worden meestal in drie categorieën onderverdeeld: licht, medium en zwaar. 

Met een licht racket kun je meer power uit het racket halen, echter heb je hierdoor wel minder controle en precisie. Daarentegen hoef je lichte rackets minder gewicht te dragen wat comfortabeler aanvoelt. Lichte rackets zijn meestal 240 tot 270 gram.  De medium rackets kun je nog redelijk veel power uit het racket halen, maar moet je ook zeker kracht uit je arm halen. Echter heb je bij de medium rackets wel meer controle dan bij de lichte variant. Het is een ideaal racket voor de gemiddelde tennisser. De mediums wegen tussen de 270 en 295 gram. Tot slot de zware rackets, deze zijn een stuk zwaarder voor de arm om te dragen en hebben bij de slag ook veel kracht uit de arm nodig. Wanneer je genoeg kracht hiervoor hebt zul je het spelen met zware rackets prefereren, want met dit racket kun je mooie harde en vlakke slagen maken. Ook heb je veel controle en precisie ten opzichte van de andere rackets. Het gewicht van dit racket ligt tussen de 296 en 340 gram, maar met dit racket worden de trillingen veroorzaakt door de bal ook een stuk beter geabsorbeerd. 

Grootte van het blad

Het vlak waarmee je de bal raakt tijdens de slag wordt ook wel het blad genoemd. De grootte van het blad wordt meestal verdeeld in drie categorieën: midsize, midplus en oversized. 

Midsize is de kleinste variant met een overvlakte kleiner dan 613 cm2. De rackets hebben een kleine sweetspot, de plek waar je de bal het liefst raakt, dit zorgt voor veel controle en gevoel. Om met dit racket te spelen moet je wel beschikken over een goede techniek en timing. Midplus is de middelmaat met een oppervlakte tussen de 613 cm2 en 677 cm2. Dit gemiddelde racket heeft een goede mix tussen kracht en controle. De bal kan veel snelheid krijgen door de ruime sweetspot, ook kan er veel spin worden gegeven aan de bal. Oversized is de grootste maat van het blad met een oppervlakte groter dan 677 cm2. Dit racket is erg stabiel door de grote sweetspot, hierdoor kan de bal veel snelheid krijgen uit het racket en voelt het slaan van de bal comfortabel aan. 

Grip

Het is van belang dat het racket goed in de hand ligt, dit is afhankelijk van de gripmaat. Je kunt nagaan of de gripmaat goed is door het racket vast te houden en tussen je vingertoppen en handpalm een vinger te plaatsen. Hiertussen moet nog een wijsvinger passen. Er zijn verschillende gripmaten van L0 t/m L5, waarvan L0 de kleinste maat is.

Snaren 

De snaren van het racket bepalen een groot gedeelte van het comfort van het racket. Zo gaan dikke snaren, groter dan 1,33 millimeter, langer mee maar bieden ze minder power. Kleine snaren gaan juist minder lang mee en bieden wel die extra power. 

De snaren kunnen op verschillende manieren worden aangebracht op de rackets, dit zijn de meest voorkomende snaarpatronen (LxB):          18 x 19; 18 x 20; 16 x 18; 16 x 19; 16 x 20. Hoe meer snaren een racket heeft, hoe kleiner de mazen zijn. De regel die geldt is, dat hoe groter de mazen, hoe meer power er ervaren wordt. Hoe kleiner de mazen, hoe groter het comfort en controlegevoel. Dit heeft te maken met het balcontact. Bij grotere mazen treedt er minder balcontact op en wordt de bal meer gelanceerd.

Er zijn ook nog verschillende soorten snaren: Darmsnaren, polyester snaren en synthetische snaren. Darmsnaren worden bijna niet gebruikt omdat deze erg prijzig zijn en maar een korte levensduur heeft. Deze snaren hebben wel de beste eigenschappen, ze bieden een betere controle, een betere veerkracht en vooral een betere trillingsdemping. Polyester snaren hebben juist een lange levensduur , deze snaren zijn ook erg dun waardoor ze erg elastisch zijn. Dit type snaar is ideaal voor tennissers die hun bespanning snel door slaan. Tot slot heb je nog de synthetische snaren, deze hebben in vergelijking met de darmsnaren ook een lange levensduur en zijn daarnaast vochtbestendig. De synthetische snaren hebben ongeveer dezelfde eigenschappen als de darmsnaren, maar zijn net wat minder. Wel zijn de snaren erg flexibel en voelen erg comfortabel.


Verschillende soorten tennisrackets

Nu alle aspecten van de tennisrackets zijn besproken kunnen we het hebben over de verschillende tennisrackets. Deze kunnen we nu aan de hand van de aspecten bespreken. 

Power tennisracket 

Een power racket is perfect voor tennissers met een minder goede techniek of die zich minder wendbaar op de baan verplaatsen. Dit racket is licht en heeft een oversized blad. De sweetspot is erg groot waardoor de bal makkelijk goed geraakt wordt en er eenvoudig power in de slag gelegd kan worden. Dit racket voelt wat zwaarder aan met slaan doordat het balanspunt meer in de top ligt. Het gewicht zit dan ook voornamelijk in de punt van het racket, waardoor je meer power hebt. Dit racket is dan ook ideaal voor mensen met een korte, langzame zwaai waar veel kracht uit moet komen. Een voorbeeld van een poker tennisracket is het Prince Premier Power racket

Controle tennisracket 

Een controle racket is geschikt voor tennissers met een lange en snelle zwaai. Een controle racket is zwaarder dan 295 gram en daarom in de categorie van zware rackets. Het balanspunt ligt dicht tegen de grip aan. Hierdoor voelt het racket minder comfortabel aan, maar heb je wel meer controle over de bal. Het controle racket heeft een kleinere bladformaat waardoor het eenvoudiger is de bal te controleren en te mikken. Je kunt de bal met precisie raken, waarbij de sweetspot klein is. Dit racket is dan ook meer geschikt voor een gevorderde of technische tennisser. Een voorbeeld van een controle tennisracket is het Head Graphene Radical Team racket

Allround tennisracket

Het allround tennisracket wordt het meest gebruikt mede doordat het racket het meest comfortabel is. Een comfortabel racket dat ideaal is voor een breed publiek, die hiermee de bal goed kunnen raken, doordat de sweetspot groter is. Allround rackets hebben een midplus of oversized bladformaat en meestal een gewicht rond de 290 gram tussen de zwaar en medium rackets. Tennissers met een middellange of middelsnelle slag voelen zich erg op hun gemak met de allround tennisrackets. Een voorbeeld van een allround tennisracket is het Head Graphene Touch Instinct 270 racket.




Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid dat wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.