Gebruikte ski's kopen

Gebruikte ski's kopen

Nieuwe ski-uitrusting kan best duur zijn en daarom kopen veel wintersportliefhebbers of beginners in vaak liever tweedehands ski's om geld te besparen of ski's van betere kwaliteit te krijgen voor de prijs van nieuwe ski's van mindere kwaliteit. In deze blog bespreken we waar we op moeten letten met betrekking tot de staat van de tweedehands ski's.

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van 2e hands ski's?

Er zijn aantal onderdelen die belangrijk zijn om goed te controleren bij het kopen van gebruikte ski's namelijk: de rand, de basis, toplaag en bindingen. Dit zijn de belangrijkste elementen van een ski die de prestatie en waarde beïnvloeden. De skibinding is in onze discussie opgenomen omdat de bindingen meestal op en bij de aankoop van een gebruikte ski worden gemonteerd.

De rand van een gebruikte ski controleren

De rand van een ski zijn de metalen strips die aan de zij kanten van de ski zijn bevestigd. De conditie en vorm van de rand van een ski zijn belangrijk voor de prestatie van de ski. Je wilt tweedehands ski's kopen met goed onderhouden randen. Controleer de skirand visueel op scherpte en geen roest. Ga voorzichtig met uw vingernagel langs de rand om te voelen of die ribbels, groeven en scherpte heeft. De skiranden moeten recht zijn. Koop geen gebruikte ski's met randen die uitstulpingen, deuken, gaten of loszitten bevatten. 

Hoeveel rand blijft er op de ski over? Het proces van het afstemmen van een ski omvat elke keer het afslijpen van een klein beetje rand. Als de ski's veel zijn geslepen, kunnen de randen te dun worden en de hoeveelheid toekomstige onderhoud beperken die je kunt uitvoeren. Kijk ook of de randen dezelfde dikte hebben. Als de ene rand dunner is dan de andere, kan dit een teken zijn dat de ski met de dunnere rand eerder is beschadigd of meer geskied dan de andere ski.


Het belag van een gebruikte ski controleren

De basis van een ski is het gebied aan de onderkant van de ski waarmee je op de sneeuw glijdt. De basis van de ski is ook erg belangrijk voor de prestatie van de ski. De basis van een ski krijgt krassen en groeven als de ski in contact komt met ruwe en harde voorwerpen zoals rotsen. Krassen en groeven in de basis van de ski kunnen gemakkelijk worden verholpen, vooral als ze klein zijn, kort van lengte en niet erg diep. 

Het is het beste als er geen lange krassen aan de rand van de ski zijn. Koop geen gebruikte ski's met diepe krassen die tot in de kern van de ski gaan. Een kras die in de kern van de ski gaat, is niet goed. Dit komt doordat water in de kern kan komen en de ski kan verzwakken doordat het water in de kern steeds weer bevriest en ontdooit. Leg de twee ski's met de basis tegen de basis en schuif ze zijwaarts langs elkaar. Je wilt ski's die soepel glijden. Als je een klikgeluid opmerkt terwijl de randen over elkaar schuiven, raden wij aan om de ski's bij ons langs te brengen zodat wij ze kunnen slijpen of repareren. 

De top sheet van een gebruikte ski controleren

De top sheet van een ski is het gebied aan de bovenkant van de ski waar de bindingen zijn gemonteerd, waar je als het ware op staat als je aan het skiën bent. Krassen, schilfers en kleine gaatjes op het bovenblad komen vaak voor en zijn niet erg. Alleen de hele diepe krassen of gaten die tot in de kern van de ski komen, zijn alarmerend.

Onderzoek elke ski op delaminatie van de bovenlaag (scheiding van de lagen) en koop de ski's niet er een scheiding. Bekijk de lengte van de top sheet nauwkeurig op delaminatie aan de randen. Kijk ook goed rond de achterkant, de voorkant en het bindgebied van de ski naar tekenen van delaminatie.

Gebruikte bindingen controleren

Een skibinding is een mechanisch apparaat dat de skischoen aan de ski vasthoudt. In tegenstelling tot een nieuwe ski-aankoop waarbij skibindingen apart worden gekocht, worden de bindingen bijna altijd meegeleverd bij de aankoop van gebruikte ski's omdat er al bindingen aan de ski's zijn bevestigd. Bij Herqua Sports controleren we ook de bindingen bij het onderhoud van ski's.

Elk jaar verspreiden de grote fabrikanten van skibindingen een lijst met "schadeloosgestelde bindingen", wat betekent dat de bindingen op de lijst nog steeds als veilig worden beschouwd. Oudere bindmodellen vallen buiten de lijst. De lijst met schadeloosgestelde bindingen is verkrijgbaar bij skiwinkels. 

Máár zelfs skibindingen die nog op de lijst staan, moeten worden gecontroleerd. Zoek naar losse onderdelen, scheuren of losse bevestigingsschroeven. Controleer of de DIN (veer) instellingen, voor en achter, hetzelfde zijn. Als de DIN-instellingen verschillen, kan dat een teken zijn dat een veer versleten is en te gemakkelijk loslaat. Bij Herqua Sports stellen wij deze vering voor jou persoonlijk af. 

Hoe onderhoud ik mijn 2e hands ski's?

Het is belangrijk om ski’s goed te onderhouden en doe dit niet zelf, maar laat dit doen door de expert! Bij Herqua Sports hebben we geavanceerde apparatuur om jouw ski's te onderhouden. Vooral na een wintersport vakantie is het verstandig om ski's te slijpen en te waxen. Slijpen is belangrijk omdat ski’s zo scherp mogelijk moeten zijn, dit zorgt voor veiligheid en controle. Botte ski’s hebben namelijk geen grip op harde sneeuw en op ijzige stukken op de piste wordt het vervolgens erg gevaarlijk. Woon je in de buurt van Hoogeveen, laat dan je ski's bij ons onderhouden.

Daarnaast is het verstandig om jouw ski's te laten waxen, of je nu een serieuze skiër bent of een casual wintersporter. Een nieuwe waxlaag op jouw ski's zorgt ervoor dat je gemakkelijk over de sneeuw glijdt en de smeltende sneeuw afstoot. En ten slotte is een belagbehandeling op zijn tijd cruciaal voor de duurzaamheid van je ski's en jouw sneeuwplezier op de pistes. Met een goede waxlaag kom je al een heel eind en zal je een stuk sneller over de sneeuw glijden. Maar met een extra belag behandeling gaat de wax diep in de ski's zitten, waardoor je nog beter over de sneeuw glijdt. Ook zul je hierdoor een stuk langer plezier hebben van je wax.'



2e hands ski's kopen bij Herqua

Bij Herqua Sports kun je ook terecht voor gebruikte ski's. Het voordeel is dat alle gebruikte ski's van Herqua uitgebreid getest zijn, en volledig onderhouden. De 2e hand ski's in het assortiment van ons komen uit de verhuur en/of zijn ingeruild door onze klanten. 2e hands ski's zijn bij ons verkrijgbaar voor zowel dames en heren als voor jongens en meisjes. Voordat wij deze ski's te koop aanbieden checken wij ze volledig zodat je zeker weet dat je veilig opwintersport gaat. Wat wordt er gecontroleerd:

  • Belag wordt gecheckt en gerepareerd waar mogelijk - eventuele beschadigingen en puntjes zijn gerepareerd
  • De rand wordt gecheck en gerepareerd en geslepen waar nodig is
  • Bindingen check - voldoet de binding nog aan de europese normen?
  • Binding veiligheid - test op bindingmachine, zodat veilig inklikken en uitklappen worden getest in de praktijk
  • Binding instellen - bij het kopen en afhalen in de winkel stellen wij de binding af op uw lengte, gewicht en de skischoen - Let op: Dit wordt alleen gedaan bij afhalen in de winkel

Benieuwd naar ons assortiment gebruikte ski's?


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid dat wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.