Welk soort tennis technieken zijn er?

Welk soort tennis technieken zijn er?

Als je op tennis zit dan weet je dat er verschillende soorten tennis technieken zijn. Op deze tennis technieken zijn verschillende variaties mogelijk. Iedereen heeft naar een tijd tennissen zijn eigen favoriete tennis techniek. Dit kan omdat dit het meest natuurlijk aanvoelt of omdat dit het comfortabelste is om te tennissen. Maar welke tennis technieken zijn er? Hieronder beschrijven we de verschillende tennis technieken.

Om tennis technieken goed aan te leren is het handig om advies te vragen aan een tennis coach of trainer die er verstand van heeft. Ook een aantal lessen volgen kan zeker geen kwaad. Nadat je een tennis techniek hebt aangeleerd is het belangrijk om goed te blijven controleren of je de tennis techniek nog steeds goed uitvoert. 


Verschillende soorten tennisracket grepen  

Voordat we kijken naar de verschillende tennis technieken kijken we eerst hoe je een racket vast houdt. Er zijn namelijk verschillende soort grepen om je tennisracket mee vast te houden. Een goede tennis techniek begint met een goede greep. Hoe je een tennisracket vast houdt is van belang bij zowel beginnende spelers als spelers die al jaren tennissen. 

Eastern forehand greep 

De Eastern forehand greep is een greep die veel gebruikt wordt bij mensen die net beginnen met tennissen. Deze greep is namelijk erg comfortbal bij het tennissen. De greep lijkt een beetje op het schudden van iemand zijn hand, waardoor de greep makkelijk te begrijpen is en daarom ook comfortabel aanvoelt. 

Continental greep

De Continental greep wordt veel gebruikt door tennissers met ervaring of tennissers die gevorderd zijn. Deze greep wordt voornamelijk gebruikt tijdens het serveren en tijden het slaan van een volley. De gevorderde spelers maken dus gebruikt van zowel de Eastern forehand als de Continental greep. De Continental greep wordt ook wel de hamer greep genoemd. Dit komt omdat je een hamer vaak ook het best om deze manier kan vast pakken. 

Eastern backhand 

De Eastern backhand is een greep waarmee je met 1 hand een backhand slaat. Hiermee kun je de tennisbal raken wanneer je de bal rustig wilt terug slaan. 

Tweehandige backhand 

De naam zegt het eigenlijk bij een tweehandige backhand doe je een backhand met twee handen. Maar waarom zou je niet met 1 hand slaan? Bij een tweehandige backhand heb je meer kracht en controle waardoor je de bal dus beter kunt sturen naar de plek waar jij wilt. Met de kracht kun je ervoor zorgen dat de tennisbal te snel gaat waardoor je tegenstander er niet bij kan. 

Semiwestern forehand 

Als laatste greep hebben we de semiwestern forehand. Met deze greep zit je met de palm van je hand meer onder het grip van het tennisracket. Door het tennisracket zo vast te houden is het makkelijker om een bal te raken die boven de heup komt. 

Het mooiste zou zijn als je natuurlijk alleen grepen goed beheerst. We begrijpen (vooral als je net begint) dat het lastig is om alle grepen goed te beheersen. Daarom raden wij aan om in ieder geval de Eastern forehand te beheersen en de Eastern backhand. Deze twee zijn het makkelijkste te doen en dus ook sneller te beheersen. 


Verschillende tennis technieken

Je hebt voor het tennissen verschillende soorten technieken waarop je tennisballen over het net kan slaan en het je tegenstander zo moeilijk mogelijk te maken. Hieronder heb we een lijst opgesteld met de verschillende technieken er zijn. 

  1. Forehand: Dit is een slag waarbij de palm van je hand naar voren wordt gehouden. Een forehand kan zowel met 1 hand worden gevoerd als met 2 handen. 
  2. Backhand: De backhand is een slag waarbij je de achterkant van je speelhand naar voren houdt. Net zoals de forehand kan de backhand met 1 of 2 handen worden uitgevoerd. 
  3. Topspin: Bij deze techniek speel de tennisbal met een opwaartse beweging door het tennisracket licht naar de voorkant te kantelen. Door dit te doen creëer je achterwaarts effect. De topspin is te onderscheiden in een forehandspin en een backhandspin. 
  4. Dropshot: De dropshot is een tennis techniek waarbij het de kunst is om de tennisbal een backspin te geven zodat de bal zo strak mogelijk achter het net van je tegenstander valt en dat de bal zo laag mogelijk over de grond stuitert. De truck is om de bal te plaatsen op het moment dat de tegenstander ver weg is van het net, hierdoor kan hij of zij er niet meer bij. 
  5. Groundstroke: Dit is een tennistechniek waarbij je een lange slag maakt waarbij de tennisbal over het gehele veld gaat. 
  6. Lob: Bij de Lob speel je de tennisbal over de speler heen. Dit kan eigenlijk alleen wanneer de tegenstander bij het net staat. Een Lob kun je bijvoorbeeld inzetten na een Dropshot. Hiermee staat de tegenstander namelijk vaak bij het net, hiermee krijg je hem of haar in de perfecte positie om een Lob uit te voeren.
  7. Smash: Bij een Smash wordt de bal boven het hoofd gespeeld. Bij een Smash sla je met het tennisracket boven je hoofd zo hard mogelijk naar beneden, waardoor de bal bij de tegenstander ook boven hem of haar uit kan komen. 
  8. Volley: Als laatst hebben we nog de Volley. Dit is eigenlijk een slag waarbij de bal niet eerst heeft gestuiterd. De beweging wordt voornamelijk uitgevoerd door een korte beweging te maken bij het net. 

Natuurlijk is het lastig om al deze technieken te beheersen. Gelukkig zijn sommige technieken makkelijker te beheersen dan anderen. Zo is het beheersen van een forehand of backhand een stuk makkelijker dan het beheersen van de Dropshot techniek. 

Hoe kan ik mijn tennis techniek verbeteren? 

Er zijn dus verschillende technieken die je kunt leren en beheersen, maar nu is het ook fijn dat wanneer je ze nog niet helemaal beheerst je ze kunt verbeteren. Hoe doe je dat? Het belangrijkste om je tennis techniek te verbeteren is door veel te oefenen. Het oefenen van deze bewegingen is het alle belangrijkst om beter te worden in de technieken. Door veel de bewegingen te doen leer het sneller aan. Wel is het belangrijk om dit te doen met een trainer of iemand die er veel verstand van heeft, zodat hij of zij jouw tips kan geven over houding van je arm en tennisracket voor de correcte beweging. Uiteraard is het natuurlijk mogelijk dat je niet over al super goed in kan zijn. Hou dit ook in je achterhoofd, zelf met veel oefenen en trainer kan dit zo zijn. Dus wees niet teleurgesteld als niet alles lukt! 


Is tennis een moeilijk sport? 

Tennis is vergeleken met sommige andere sporten 1 van de moeilijkste sporten. Dit komt omdat een gemiddeld persoon niet zomaar een racket op kan pakken en hiermee direct een goed schot mee kan maken. Tennis vergt namelijk veel oefening. Wel is het zo dat makkelijk is om te beginnen met tennis dit komt omdat wanneer je training krijgt van een ervaren tennistrainer je snel dingen kan oppakken (gemiddeld genomen). Dus om zomaar een potje te gaan tennissen is niet voor heel veel mensen weg gelegd, maar als je echt wilt leren tennissen dan kan dat, door een goede trainer en veel oefening! 

Is tennis goed voor je? 

Op de vraag of tennis goed voor je is kunnen we eigenlijk een snel antwoord geven: Ja! 

Tennis is namelijk goed voor meerdere dingen. Zo kun je erg slank worden van tennissen, met tennis verbrand je namelijk veel vet. Dit komt omdat je zoveel tijdens het tennissen veel verbrand, maar daarna ook nog. Ook is het zo dat tennis de kans op suikerziekte verkleind en het helpt mensen met suikerziekte om het onder controle te houden. De reden waarom tennissen goed is om suikerziekte tegen te gaan is omdat door de lichaamsbeweging de lichaamscellen gevoeliger worden voor insuline en hierdoor kan glucose beter opgenomen worden. 

Naast dat je een beter immuunsysteem kan krijgen door tennissen is het zo dat je een beter uithoudingsvermogen krijgt en dat je spieren sterker en flexibeler worden. Niet alleen je spieren worden steker, maar de boten kunnen steker worden, om botontkalking tegen te gaan is het beoefenen van een sport erg belangrijk. 

Tijdens het tennissen moet je snel reageren, draaien versnellen etc. Door dat je dit vaak doet wordt je sneller en wendbaarder. Tennis is ook goed voor je motoriek. Zowel de grote als kleine spiergroepen worden getraind tijdens het tennissen. Niet alleen zorgt dit ervoor dat ze sneller worden, maar ook leer je om je spieren gezamenlijk te gebruiken. 

Net zoals bij andere sporten leer je bij tennis andere mensen kennen wat weer leuk kan zijn voor je sociale leven buiten de tennis om! 

Tennis is dus kort gezegd goed voor je gezondheid. Dus waar wacht je nog op? Er zijn genoeg voordelen om te beginnen met tennissen of om er juist mee door te gaan! 


De juiste tenniskleding 

Wanneer je gaat tennissen is het belangrijk, net zoals bij andere sporten om de juiste kleding te dragen. Want naast het begrijpen van de tennis technieken en het gebruik van het juiste tennisracket is het ook belangrijk om een comfortabel tennis shirt te dragen. Ook het gebruik van de juiste tennisschoenen op verschillende ondergronden is belangrijk. Speel je op gravel dan heb je andere schoenen nodig dan wanneer je bijvoorbeeld op gras speelt. Goede en juiste kleding kan een groot verschil brengen in de prestaties die je brengt op de baan. 

Tennisracket kopen?

Shop nu één van onze tennisrackets in onze webwinkel om de tennistechnieken onder de knie te krijgen. Wij hebben een groot assortiment die wij constant aan het uitbreiden zijn met topmerken en modellen! Benieuwd naar ons assortiment? 


Meer weten over tennis? 

Wil jij nou meer weten over tennis of wil je meer advies? Wij hebben een adviespagina over verschillende onderwerpen en ook over tennis staan een aantal adviezen die jij misschien wel interessant vindt! Wil jij meer weten over tennis? Klik dan hier. Wil jij ergens anders advies over? Klik dan hier


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid dat wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.