Welk tennisracket past bij mij? 

Met een enorme keuze aan tennisrackets en de vele factoren die een rol spelen in het bepalen van welk racket bij jou past, kan dat al met al een lastige keuze zijn. Welk tennisracket een goede keuze is voor jou, hangt onder andere af van je speelstijl en je lichaamsbouw. Grof gezegd zijn er twee soorten tennisrackets: controle rackets en power rackets. Een power racket is vrij licht van gewicht, is stijf en heeft een groot, breed blad. Een power racket zal dan ook sneller een verkeerd geraakte bal compenseren. Een controle racket zal juist precies dat teruggeven wat je erin stopt. Zo'n racket voelt minder comfortabel, is wat zwaar en heeft een kleiner racketblad.

Welk materialen zijn er?

Veel tennisrackets worden tegenwoordig gemaakt van grafiet. Dit materiaal kenmerkt zich door een goed trilling dempend vermogen, waardoor de trillingen niet doorgezet worden naar je arm. Hierdoor wordt de kans op blessures aanzienlijk verkleind. Het is daarom erg belangrijk om bij het aanschaffen van een tennisracket te letten op het materiaal waarvan het racket is gemaakt. 

Welke bladgrootte moet ik kiezen?

Het ene racket heeft een groter blad dan het andere racket. Maar wat voor effect heeft dat? Een groter blad heeft ook altijd een grotere, zogenaamde "sweet spot". Dit is het deel van het racket waarmee je de tennisbal snelheid kan geven en waar de minste trillingen worden doorgezet naar je arm. Een grotere sweet spot zorgt ervoor dat de kans groter is dat je de tennisbal goed raakt, Maar zonder een beetje balgevoel en de juiste technieken, zul je ook met een groot racketblad niet gelijk resultaten boeken. Koop daarom niet als beginnende tennisser gelijk een tennisracket met een groot blad. Hierdoor kan je wat lui gaan tennissen en wordt het lastig om aan je techniek te werken.

Welk framedikte moet ik kiezen?

Over het algemeen betekent een bredere framedikte een krachtiger tennisracket, omdat er meer materiaal in het tennisracket zit, waardoor je meer kracht krijgt wanneer je contact maakt met de tennisbal.
  • 22 m of minder wordt beschouwd als een smal frame
  • 22-24 mm wordt beschouwd als een gemiddeld frame 
  • 24 mm of meer wordt beschouwd als een breed frame
Zoals je zou verwachten, betekent een tennisracket met een breder frame over het algemeen meer kracht en minder wendbaarheid. Vice versa voor een racket met een smal frame. Daarom zullen gevorderde of sterkere spelers vaak op zoek zijn naar een tennisracket met een smalle frame. Beginners zullen eerder kiezen voor een racket met een breder frame om hen meer hulp te bieden bij het genereren van kracht.

Welke stijfheid moet ik kiezen?

Hoe stijver een tennisracket, hoe meer kracht en controle. Maar een flexibel tennisracket is weer vriendelijker voor je arm. Over het algemeen wordt het volgende geadviseerd wanneer je een tennisracket wilt kopen: 

  • Beginnende speler of blessure gevoelige speler: flexibel tennisracket
  • Gevorderde speler of speler doorgaans zonder blessures: combinatie van een stijf blad en een flexibele schacht 

Hoe is het gewicht van een tennisracket verdeeld?

Ook in gewicht zitten er verschillen bij tennisrackets. Een tennisracket kan in gewicht variëren van 255 tot 340 gram. Hoe lichter het tennisracket, hoe gemakkelijker om ermee te bewegen. Maar een licht tennisracket kan ook als gevolg hebben dat je meer vanuit je pols gaat slaan. Een zwaarder tennisracket daarentegen, is weer geschikt voor lange slagen, wanneer je de techniek goed onder controle hebt. Over het algemeen wordt geadviseerd om een tennisracket te kiezen dat zwaar is, maar voor jou nog wel goed te bedienen is. 

Hoe zwaar of licht een tennisracket aanvoelt heeft ook te maken met het balanspunt. De volgende mogelijke balanspunten zijn te onderscheiden: 

  • TW = Top Weight. Balanspunt in de top van het racket. Zorgt voor meer lengte en power. 
  • HW = Handle Weight. Balanspunt in onderkant / grip van het racket. Zorgt voor veel controle en lagere belasting 
  • EB = Even Balance. Balanspunt vrijwel in het midden van het racket.


Tennisracket testen

Bij Herqua Sports mag je een tennisracket twee weken testen. Indien het tennisracket niet aan je verwachtingen voldoet, dan mag je het tennisracket binnen 3 weken na aankoop datum terug sturen of terug brengen in de winkel. Je betaalt dan 35% huur, en ontvangt 65% retour*
*Voorwaarden: bij normaal gebruik, en binnen 3 weken na aankoopdatum.
De retour kosten zijn voor eigen rekening.

Tennisracket kopen

Op zoek naar een nieuw tennisracket? Klik dan op onderstaande button voor ons assortiment of kom langs in de winkel voor persoonlijk advies! Naast tennisrackets kan je bij Herqua Sports ook terecht voor al jouw tennis attributen zoals tennis rokjes, tennis schoenen, tennistassen en nog veel meer!

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid dat wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.