Hoeveel calorieën verbrand je met fietsen?

Hoeveel calorieën verbrand je met fietsen?

In Nederland fietsen we ontzettend veel, of we nu naar school gaan of een stuk gaan mountainbiken, we gebruiken vaak de fiets. Fietsen is gezond, maar hoe gezond is het eigenlijk? In deze blog kijken we hoeveel calorieën je verbrandt met fietsen.

Nederland fietsland

Nederland staat voor alle buitenlanders bekend om kaas, tulpen, molens en dijken. Er zijn natuurlijk nog wel meer kenmerken van echte Nederlandse dingen, welke sowieso niet mag ontbreken is de fiets. Overal waar je komt in Nederland is wel een fiets te vinden. Natuurlijk kun je in elk land wel fietsen, maar nergens op de wereld is bij het maken van de infrastructuur zoveel rekening gehouden met fietsers. Voor buitenlanders is het vaak moeilijk te begrijpen dat fietsers op bepaalde plekken en momenten in het verkeer voorrang hebben over auto's. Naast alle fietspaden en fietsroutes zijn er ook ontzettend veel mountainbike routes, in totaal bijna 5.000 km. Fietsen, mountainbiken en ook wielrennen is erg populair in Nederland, wielrennen is leuk in Nederland omdat er weinig hoogteverschillen zijn. Echter is het fietsen tegen een berg op ook erg uitdagend, daarvoor zal je toch naar een ander land moeten gaan. In Nederland zijn enkele bergen zoals de Vaalserberg wat de hoogste van Nederland is, maar voor echte bergbeklimmingen kun je beter naar een andere plek gaan. Ondanks dit kleine nadeel is en blijft fietsen altijd iets Nederlands.

Calorieën verbranden met fietsen

Net als met wandelen verbrand je ook met gewoon een stukje fietsen al calorieën. Maar hoeveel verbrand jij nou tijdens het fietsen naar de supermarkt en terug? Het aantal calorieën is natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren: snelheid, lichaamsgewicht, duur maar ook tegenwind en omhoog of omlaag fietsen. De gemiddelde snelheid van fietsen wordt vaak geschat op 15 kilometer per uur. Als je dan een uur met 15 km/h fietst en 70 kilo bent verbrand je ongeveer 290 calorieën, dat is ongeveer net zoveel als 5 kilometer wandelen. Mocht je richting de 20 kilometer per uur gaan qua snelheid dan ga je al snel richting de 500 calorieën per uur, je ziet dus wel dat je met een hoger snelheid meer verbrandt. In de blog Is hardlopen goed voor je? hebben we onder andere behandeld hoeveel calorieën je verbrandt tijdens het hardlopen. Voor de vergelijking 8 kilometer hardlopen als je 70 kilo bent is goed voor ongeveer 560 calorieën verbanden, dit is natuurlijk wel afhankelijk van de intensiteit.




Calorieën verbranden met wielrennen

In de bovenstaande tekst hebben we geconcludeerd dat de intensiteit en snelheid een belangrijke factor is in verbranding van calorieën. Daarom gaan we nu over op de fietssport waar de snelheid het hoogst is: wielrennen. Gemiddeld wordt er door een doorsnee wielrenner een snelheid van om en nabij de 30 kilometer per uur gehaald. Met wielrennen varieert het echter vaak in de afstanden die worden afgelegd, zo zijn er renners die zo 3 à 4 uur fietsen maar ook fietsers die maximaal 2 uur fietsen. Bij een persoon van 75 kilo die ongeveer 30 km/h rijdt en 3 à 4 uur fietst worden er tussen de 2.000 tot 2.750 calorieën. Bij 1 uur is dat ongeveer 700 en bij 2 uur wordt dit verdubbeld naar 1.400 calorieën. Wil je dus veel calorieën verbranden stap dan een paar uur op de racefiets. Voor beginnende wielrenners is het wel slim om even wat goede fietskleding te kopen. Fietsbroeken, jassen en schoenen zijn geen overbodige luxe als je 4 uur gaat wielrennen.

Calorieën verbranden met mountainbiken

Dan komen we nu bij de laatste fietssport, het mountainbiken. Bij mountainbiken ligt de snelheid een stuk lager dan bij wielrennen, maar de intensiteit weer veel hoger. De beide fietssporten kun je wel goed vergeleken duurloop en interval, hierin is wielrennen duurloop omdat je daar vaak een constante snelheid rijdt. Mountainbiken is veel meer interval, omdat je vaak scherpe bochten hebt waarna je weer moet aanzetten en met regelmaat een heuvel op of af gaat. Om te kijken of er verschil zit tussen het aantal verbrande calorieën nemen we weer een persoon van 75 kilo. Wanneer ons testpersoon een uur mountainbiket verbrandt hij of zij 630 calorieën, voeren we tijd op tot 4 uur dan kom je op ruim 2.500 calorieën. Dit verschilt erg weinig met het aantal calorieën van het wielrennen, dus ook mountainbiken is zeker een aanrader om veel te verbranden. Je gaat tenslotte sneller 4 uur fietsen dan 4 uur hardlopen, tenzij je natuurlijk een marathon gaat lopen. 




Fietskleding kopen

Ben jij na dit verhaal nou opzoek naar goede fietskleding neem dan een kijkje in de webshop van Herqua of kom een keer langs de winkel. Wil je meer informatie over fietsbroeken, fietsschoenen en fietshelmen lees dan onze vorige blogs terug of vraag een medewerker als je in de winkel bent. Bij Herqua hebben we ontzettend veel en goede artikelen omtrent fietsen, dus er zit vast en zeker wat voor jou tussen.


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid dat wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.