Waarom is hardlopen goed voor je?

"Sporten is goed voor je" je hoort het vaak, maar waarom is sporten nou goed voor je? In deze blog zullen wij jou precies uitleggen waarom sporten, dan voornamelijk hardlopen, goed voor je is.


Waar is hardlopen goed voor?

Hardlopen is een goede manier om je uithoudingsvermogen te verbeteren, om sterkere spieren en botten te krijgen en je verbrandt er veel calorieën mee. Daarnaast voel je je na een stuk hardlopen vaak weer fris en fit. Hardlopen tussen je werk of school is daarom ook helemaal geen gek idee. Je kan je hoofd even leeg maken tijdens het hardlopen en kan daarna weer helemaal scherp aan het werk. Hardlopen verbetert dus naast je fysieke gezondheid ook de mentale gezondheid.

Wat zijn de voordelen van hardlopen?

Met hardlopen verbeter je je uithoudingsvermogen, maar wat is uithoudingsvermogen precies? Uithoudingsvermogen is de mate waarin jij een inspanning, in dit geval een lichamelijke inspanning, kan volhouden. Mensen met een slecht uithoudingsvermogen zijn sneller moe tijdens bijvoorbeeld een stuk hardlopen. Door met regelmaat hard te lopen verbeter je je uithoudingsvermogen en kun je dus langer sporten. Hierin is regelmaat wel heel belangrijk, wanneer jij een aantal weken hardloopt en daarna een maand niet merk je dat je uithoudingsvermogen weer snel achteruit gaat. Blijf dus met regelmaat hardlopen of andere sporten uitoefenen om ook echt je uithoudingsvermogen te verbeteren. 

Naast een verbeterd uithoudingsvermogen zullen ook je spieren en botten een verbetering doormaken. Je spieren worden sterker doordat ze bij iedere stap een inspanning moeten leveren. Door weer met regelmaat hard te lopen en ook zeker je rust tussen de keren dat je loopt te pakken zullen je spieren sterker worden. Rust pakken klinkt misschien raar als factor voor sterkere spieren, maar juist in het herstel van je spieren worden ze sterker. Het is echter wel belangrijk om goede hardloopschoenen te hebben om blessures te voorkomen. Zorg ervoor dat je de perfecte schoenen hebt om mee te hardlopen zodat je het comfortabel houdt en blessures voorkomt.

Na de herstelperiode komen je spieren namelijk in de zogenoemde 'supercompensatie', dat is de periode waarin je spieren boven hun huidige niveau uitgroeien. Na verloop van tijd keert het niveau weer naar het niveau daarvoor. Daarom is het het beste als je in de periode van supercompensatie weer gaat sporten. Naast sterkere spieren worden ook de botten sterker, deze worden sterker doordat je tijdens het hardlopen je eigen gewicht moet dragen en je botten dit gewicht moeten opvangen.

Hoeveel calorieën verbrandt je met hardlopen?

Door hard te lopen worden er sneller dan normaal calorieën verbrandt, dit gaat zelfs nog door nadat je klaar bent met hardlopen. Het aantal calorieën dat je verbrandt is afhankelijk van verschillende factoren: de loopafstand, jouw gewicht etc. Vaak wordt er een simpele vuistregel gebruikt om het aantal calorieën dat je hebt verbrandt te berekenen: de gemiddelde hardloper verbrandt ongeveer 1 kcal per kilo lichaamsgewicht per kilometer. Dus voor een vrouw van 70 kilo die 8 kilometer loopt kom je dan uit op 70 x 8 = 560 kcal. In deze vuistregel wordt alleen niet de intensiteit berekend, want iemand die 5 kilometer loopt, maar veel sneller loopt zal misschien wel op hetzelfde getal uitkomen. Een ding is in ieder geval duidelijk, door hard te lopen worden calorieën verbrandt. Dus als je wil afvallen is hardlopen een geschikt manier om dit te doen. 

Hardlopen is daarnaast ook goed voor je hart en bloedvaten. Je bloedvaten worden namelijk wijder tijdens inspanningen, omdat er meer bloed met zuurstof naar de spieren moet worden gebracht. Daarnaast wordt er tijdens een stuk hardlopen een stuk meer energie gebruikt dan normaal, je lichaam raakt op een gegeven moment gewend aan het hogere energieverbruik waardoor het efficiënter gaat werken. Hierdoor zal bij de volgende soortgelijke inspanning je hart minder hard hoeven te werken, wat de gezondheid van je hart ten goede komt. Het is tevens wel belangrijk dat je goede hardloopkleding koopt zoals een hardloopshort, hardloopshirt of hardloop accessoires zodat je comfortabel kunt hardlopen.

Naast de fysieke voordelen zijn er ook mentale voordelen die hardlopen heeft voor jou. Door hard te lopen denk je even niet meer aan alle drukte die je anders op een dag had. De wereld staat even voor je stil en zo is je hoofd weer leeg aan het eind van jouw hardloopsessie. Naast het leeg maken van je hoofd zorgt hardlopen voor nog een ander gevolg. Tijdens het hardlopen maakt je lichaam namelijk endorfine aan, dit is een stof in het menselijk lichaam dat ook wel het gelukshormoon wordt genoemd. Van endorfine krijg je een euforisch gevoel en dit wordt dus aangemaakt tijdens het hardlopen. 

Goed hardlopen

Hardlopen heeft dus vele voordelen voor een betere levensstijl. Echter is het wel belangrijk om op een goede en verstandige manier hard te lopen. Zo is het belangrijk om goed te eten en te drinken voor je gaat sporten, vooral niet direct na het eten sporten. Daarnaast is het verstandig rustig te beginnen en sowieso van tevoren een warming-up te doen, zo voorkom je blessures. Tot slot is het belangrijk om op een goede manier hard te lopen, over dit onderwerp hebben we het al eerder gehad. In de blog De juiste hardlooptechniek hebben we allerlei dingen besproken om op de goede manier hard te lopen. Het is zeker verstandig dit artikel ook even door te nemen voor je gaat hardlopen.

Hardloop benodigheden kopen

Bij Herqua hebben wij alles voor jou als hardloper, van hardloopschoenen tot aan hardloopkleding. Neem gerust een kijkje op onze site en wie weet vind jij jou hardloop benodigdheden.


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid dat wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.