Verschillende disciplines van Suppen

Verschillende disciplines van Suppen

Stand Up Paddle, ook wel bekend als Sup, is een watersport die je op vele verschillende manieren kan uitvoeren. In deze gids gaan we de verschillende disciplines bij langs lopen. Zo zullen we extreme disciplines behandelen en relaxte manieren om op een sup board te staan.

Stand Up Paddle

Stand Up Paddle ofwel sup is een van de snelst groeiende outdoor activiteit en snelst groeiende watersport. In een eerdere blog, Wat is suppen, hebben we al verteld wat suppen is en waar het vandaan komt. Om dat even kort samen te vatten, Suppen is bedacht in Hawaii en je doet het door met van op een sup board te gaan staan en je gaat vooruit dankzij een peddel. Sup boards zijn er in veel verschillende varianten van groot tot klein. Ook De beste sup boards hebben we al eerder in een blog besproken. Iedere afmeting van het board heeft zijn eigen voor- en nadelen, deze zullen we vandaag ook weer behandelen maar dan aan de hand van verschillende disciplines.

Recreatief suppen

Mensen die willen suppen zijn onderverdeeld in twee groepen: de sportieve suppers en de recreatieve suppers. De mensen die recreatief willen suppen doen dit meestal op rustig water. Zo gaan ze suppen op een meer, plas of rivier. Het water beweegt hier weinig waardoor balans houden op het sup board relatief weinig inspanning kost. Als je recreatief gaat suppen is het aan te raden een gemiddeld tot breed supboard te kiezen, hier kun je relaxt opstaan. Recreatief suppen kan op meerdere manieren, deze zullen we nu kort bespreken. We noemen de drie meest voorkomende disciplines, er zijn er nog veel meer.

Toeren

Niks is zo leuk om langs verschillende mooie plekken te komen op een sup board, daarom is toeren op een board ook erg populair. Je staat rustig op je board en kan allerlei leuke en mooie plekken ontdekken. Het is heel toegankelijk aangezien je alleen maar een board met peddel nodig bent en een mooie plek met water moet vinden. Je kunt toeren door rivieren, over meren, op zoek naar eilanden en nog veel meer. 


Sup Yoga 

Sup yoga is de kunst van het uitvoeren van yogahoudingen en bewegingen op een sup board. Het wordt vaak uitgevoerd in kalme wateren en stelt de persoon in staat om te genieten van een spirituele verbinding met moeder natuur. Hiervoor is wel enige ervaring nodig aangezien balans op het board nog belangrijker is. Kies daarom ook voor een groot en breed board als je voor yoga het water op gaat.

Sup vissen

Sup vissen is een van de nieuwste trends op het gebied van suppen. Het verandert het sup board in een soort vissersboot, waardoor jij als visser de plekken kunnen bereiken waar vissen zijn. Tegelijkertijd kan je het bord gebruikt om alle spullen bij je te houden. Ook hiervoor is een groot en breed board makkelijk om alle spullen en je balans te houden.

Sportief suppen

Naast de mensen die voor hun rust op een supboard gaan staan zijn er nog de mensen die opzoek zijn naar uitdagingen. Ook voor hen heeft het sup board iets te bieden. Want suppen is zo uitdagend als je het zelf maakt. We zullen ook van sportief suppen enkele voorbeelden geven, er zijn ook hier veel meer voorbeelden te bedenken. Maar dit zijn de meest voorkomende disciplines voor sportieve suppers.

Suppen op zee

In de vorige blog over suppen hebben we het al gehad over suppen op zee. Hierin hebben we laten zien wat belangrijk is bij het suppen op zee en waar je aan moet denken voordat je de zee in of op gaat. Sup surfen, de naam van suppen op zee, is eigenlijk surfen, maar dan met het gebruik van de peddel. Rijders staan op het sup boards en gebruiken de peddel om de golf op te vangen, langs de lijn te versnellen en abrupte bochten te maken. Het kan erg lastig zijn om het board te besturen bij een brekende golf, maar Sup surfen is een van de meest populaire disciplines van de sport.

Supwedstrijden

Zoals met ongeveer elke sport zijn er ook bij suppen wedstrijden. Zo zijn er technische wedstrijden waarin een slalom wordt gedaan, maar ook pure kracht wedstrijden zoals lange afstand suppen of sprints. Lange afstand wedstrijden zijn vaak routes die gevolgd moeten worden en hebben meestal een van de volgende lengtes: 5, 10, 16 of 21 kilometer. Sprints daarentegen zijn vaak maar 200 meter en zijn daardoor heel explosief.


Wildwater suppen

Naast suppen op zee kun je ook suppen op een wildwater rivier. Suppen op een wildwater rivier is een opwindende maar gevaarlijke supdiscipline waarbij er gepeddeld moet worden in stroomversnellingen in de rivier. Het is in principe raften maar met een sup board. Het vereist veel balans om in de snel bewegende stromingen te kunnen blijven staan. Suppers op een wildwater rivier gebruiken ook specifieke uitrusting om riviergolven te verslaan.

Supboard kopen?

Bij Herqua hebben we allerlei artikelen voor de sport Stand up paddle. Of je nu recreatief of sportief gaat suppen we hebben altijd wat voor jou. Naast Sup artikelen hebben we bij Herqua nog veel meer andere sport en fashion artiklelen. Ben je benieuwd naar ons hele assortiment? Neem dan snel een kijkje in de webshop.





Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid dat wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.