6 beginnersfouten met padel die je moet vermijden

Sporten is een spel van fouten, zo ook bij Padel. Echter zijn er fouten die bij voorbaat al vermeden kunnen worden. In deze gids gaan we deze beginnersfouten bij langs en helpen we je deze niet te maken. Door deze tips gaat het helpen om je padel niveau te verbeteren, maar het is natuurlijk ook belangrijk om veel ervaring op te doen met Padel om beter te worden.

Wat zijn Beginnersfouten bij Padel?

Padel is hele snelle sport waarbij je snel moet handelen. Hierdoor is de kans op fouten maken groot, dit is niet erg natuurlijk maar je wil zo min mogelijk fouten maken. Daarom behandelen we nu de 6 meest gemaakte fouten bij padel.

1. Grip van het racket

Padel lijkt erg op tennis, echter is er al een groot verschil tussen de twee bij alleen het vasthouden van het padelracket of tennisracket. Bij tennis zijn er verschillende manieren om het racket vast te houden, met een of twee handen bijvoorbeeld. Bij Padel is er maar een manier hoe je het racket moet vasthouden, deze grip noemen ze ook wel 'continental'. Met deze grip heb je de meeste controle over je racket. Voor beginners kost het meestal veel tijd om dit te leren, ze zijn gewend een andere grip te gebruiken om te slaan bij een andere hoek. Het is echter cruciaal om deze grip te leren, dit zal af en toe best frusterend zijn. Maar als je eenmaal gewend bent aan de grip zul je hier profijt van hebben.

2. Coördinatie is de sleutel naar succes

Een andere beginnersfout in padel is de coördinatie, het is een fundamenteel aspect om de bal op het juiste moment en in de juiste positie te kunnen raken. Het is van belang om je positie aan te passen aan de hand van waar de bal gaat komen, je zult dus constant jezelf moeten verplaatsen op de baan om de perfecte plaats te vinden voor je slag. Dit is dan ook de reden dat goede padelschoenen nodig zijn, omdat je iedere keer snel moeten draaien waardoor grip heel belangrijk is. Over goede padelschoenen hebben we het al eerder gehad in de blog De beste padelschoenen. Als beginner zul je vaak niet op de perfecte plek op de baan staan, door veel te spelen kun je het spel sneller en beter lezen waardoor je op de juiste plek op de baan kunt komen.  

3. Positie op de baan

Deze fout is in navolging van de vorige, alleen gaat het hier niet op het lezen van het spel om op de goede plek te staan maar om een goede plek te kiezen om te slaan. Beginners slaan namelijk het liefst van achterin het veld de bal naar de andere kant, ze staan graag achter de serveerlijn. Om meer te kunnen aanvallen tijdens padel is het soms nodig om naar het net te komen om de bal op een andere manier en via een andere hoek op de tegenstanders zijn helft te krijgen. Voor de tegenstander wordt het hierdoor moeilijker de bal terug te slaan. Kies er dus voor om te wisselen van plek tijdens het slaan, de ene keer voorin het veld de andere keer achterin het veld. Hierdoor zul je meer punten scoren. Echter kost het wel veel oefening om het juiste moment te kiezen om naar voren te gaan of juist achter te blijven. Maar als je dit eenmaal kan kun je je tegenstander makkelijker verslaan.

4. Het hebben van geduld en controle tijdens het spel

Padel draait niet alleen om zo hard mogelijk de bal terugslaan naar de tegenstander. Soms is het slim om een bal juist zacht en geplaatst te spelen, hiermee kun je je tegenstander laten lopen. Kies daarna het juiste moment om het punt te maken, het moment waarbij de kans het grootst is. Dit draait allemaal op geduld en planning, wanneer je geduldig speelt kun jij het spel bepalen. Beginnende spelers zijn nog wel eens geneigd om zo snel mogelijk een punt proberen te maken. Hierdoor verlies je de controle soms over het spel en kun je het punt ook tegen krijgen. De controle van de padelbal kun je trainen door te oefenen op het plaatsen van de bal, kies een plek waar de bal heen moet voordat je de bal slaat.

5. Denk aan het voetenwerk

Een andere veelvoorkomende beginnersfout in padel die we vaak zien, is het gebruik van veel kracht maar geen controle tijdens het spelen. We raken de bal vaak vanuit elke positie zonder aandacht te besteden aan de techniek en kracht van het schot. Dit kan ertoe leiden dat de speler de bal niet of te ver raakt. Dus als je padel speelt, moet je de beweging in combinatie met de slag oefenen. Zodat je de bal raakt met techniek en niet alleen met kracht. Hierbij is het voetenwerk van belang, omdat je op de juiste manier moet gaan staan om de bal goed te raken. 

6. Buig je knieën

Het is normaal om te zien dat beginners de bal raken zonder de knieën te buigen. Zelfs bij de lage ballen hebben ze de neiging om hun rug te buigen in plaats van hun knieën. Het is daarom belangrijk om te begrijpen hoe het buigen van de knie jou in staat stelt elke handeling nauwkeuriger en sneller uit te voeren. Het is dus erg belangrijk, ook voor je gezondheid, dat je je knieën buigt tijdens het padel.

7. Extra tip

Om jouw spel nog beter te maken hebben we nog een extra tip voor de padelspelers, kijk niet alleen naar de bal. Kijk ook naar je tegenstander en de plek waar hij of zij staat. Als je dit weet voordat je gaat slaan kun je ervoor zorgen dat je tegenstander veel moet lopen en wordt hij of zij eerder moe. Daarnaast zorg je ervoor dat de tegenstander moeite moet doen om de bal terug te slaan, hierdoor zul jij een minder moeilijke bal terugkrijgen. 

Padel benodigdheden kopen

Wanneer je deze beginnersfouten kan vermijden of hierop kan trainen zodat ze niet of minder voorkomen in jouw spel zul je een stuk betere padelspeler worden. Voor padelspelers hebben wij bij Herqua ontzettend veel artikelen die jou nog verder helpen met padel. Of je nou opzoek bent naar een padel racket of graag een nieuwe sportoutfit wil, wij hebben het voor jou. Check onze webshop om het hele assortiment te bekijken.


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid dat wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.