Welk skateboard moet ik kopen?

Welk skateboard moet ik kopen?

We begrijpen dat het lastig is om het juiste skateboard te vinden. Er is namelijk zoveel keus tussen verschillende boarden. Daarnaast moet je bij het kiezen van een skateboard ook nog op verschillende punten letten. Maar wat zijn nou die punten? Dat gaan we hieronder uitleggen. Hieronder geef ik namelijk antwoord op de volgende vragen: Welk skateboard moet ik kopen? Welke maat past bij mij? Wat zijn trucks? Verder zijn er nog een aantal punten waar we op in gaan. Dus als jij meer te weten wilt komen over het kopen van een skateboard dan zit je hier goed!

Hou in je achterhoofd dat we hieronder adviezen geven. Wanneer jij iets anders gebruikt en dit niet aansluit bij wat wij hieronder vertellen hoeft dit niet fout te zijn. Sommige skaters hebben namelijk hun eigen voorkeur. 


Waar let je op bij de aanschaf van een skateboard? 

Tijdens de aanschaf van een skateboard moet je op een aantal punten letten. Of je nu een complete zet koopt of een board geheel zelf samenstelt er zijn altijd dingen waar je goed naar moet kijken bij het aanschaffen van een skateboard.

Deck 

Allereerst het deck van de skateboard. Het deck is de simpel gezegd de houten plank waar je op staat tijdens het skaten. Een deck heeft een voor-en achterkant Voorkant wordt ook wel 'nose' genoemd en de achterkant wordt 'tail' genoemd. Bij het kiezen van jou perfecte deck moet je rekening houden met een aantal punten. Zo moet je goed kijken naar het houdsoort die je kiest. De kwaliteit deck die je neemt hangt daar namelijk van af. Op het moment dat jij namelijk kiest voor kwalitatief duur hout dan is de kans groot dat je deck langer mee gaat. Naast het soort hout is het ook belangrijk om te kijken naar de concave (kromming in de breedte van het board). De concave kan laag, medium of hoog zijn. Decks met een lage kromming zijn stabiel maar zijn niet ideaal met behendigheid. Juist met een hoge kromming ben je meer wendbaar alleen heb je minder stabiliteit. Als je niet zeker weet wat je wil is het aan te raden om voor een medium te gaan. 

Wielen 

De wielen zijn ook een belangrijk onderdeel van een skateboard. Bij het kiezen van de perfecte wielen is het handig om te kijken naar de hardheid en de grootte van de wielen. Bij wielgrootte zijn er verschillende maten. De wielengrootte loopt uit tussen 50 en 59 mm in diameter. De kleinere wielen zorgen voor een snellere acceleratie, terwijl grote wielen voor hogere snelheid kan zorgen. De hardheid van de wielen zijn van 75A t/m 100A Hoe hoger het nummer des te hoger de hardheid. Met harde wielen kun je meer snelheid maken.

Lagers

Lagers voor een skateboard hebben altijd de zelfde maat. Wel verschillende de lagers in kwaliteit. Vaak hebben duurdere skaboards betere lagers en rijden daardoor een stuk soepeler. Lagers worden gemeten met ABEC. Dit loopt van ABEC 1 t/m 9. Een hogere ABEC zorgt voor nauwkeurige lager. Een hoger ABEC betekend niet zo zeer dat de lager beter is qua kwaliteit. Dit heeft namelijk te maken met andere factoren. Het heeft vooral te maken uit welk materiaal de lagers zijn gemaakt. Wanneer je een hogere kwaliteit lager wil dan is verstandig om met een lager te gaan de van chroom of titaan is gemaakt. 


Welke maat skateboard heb ik nodig?

De maat van skateboards wordt vaak weergegeven in inches. De breedte van het board is belangrijker dan de lengte. Dus wanneer je de maat bepaald kijk dan voornamelijk naar de breedte. Hieronder een tabel voor de maat die bij jou past. 

Micro  Mini Mid Full
 Leeftijd 5 jaar en jonger Tot 8 jaar  9 t/m 11 jaar 13 jaar en ouder
 Lengte 1 meter en kleiner Tot 1.35 meter 1.35 t/m 1.54 meter 1.55 meter en groter
 Schoenmaat tot 32 34 t/m 37 38 t/m 40 42 en groter
 Deckmaat 6.5-6.65 inch 6.75 t/m 7.24 ich 7.25 t/m 7.49 inch  7.5 t/m 8.75 inch

Wat zijn trucks?

Trucks zijn een onderdeel van het skateboard. Ze zorgen ervoor dat jij kan sturen. Daarom is het belangrijk om te kiezen voor juiste trucks. De trucks zorgen er namelijk voor dat je goed kunt draaien en dat de wielen goed vast blijven zitten. Een bredere truck is stabieler op snelheid en een smallere truck stuurt een stuk scherper. Om de juiste trucks te kiezen voor je skateboard is het aan te raden om de breedte van je skateboard deck aan te houden. De trucks die je onder je skateboard plaatst heeft te maken met de discipline die wilt uit voeren. Voor cruisen is het namelijk handig om een lage stabiele truck. Wanneer je wilt gaan freestylen dan is handig om trucks te nemen die makkelijker sturen. Het ligt dus echt aan jou voorkeur welke trucks je neemt.

Welk skateboard past bij mij?

Het skateboard die bij jou past heeft te maken met de factoren die we hierboven hebben benoemd. Per persoon verschilt dit natuurlijk. Naast de boven genoemde punten is het belangrijk om te kijken op welk niveau je kan skateboarden. Wanneer je namelijk net begint is misschien niet handig om direct een duur board en dure trucks te kopen. Begin dan eerst met een standard die jij wilt gebruiken. Wanneer je al wat meer ervaren bent dan zou je ervoor kunnen kiezen om je eigen board geheel zelf samen te stellen naar jou voorkeuren. Wat je ook doet hou de boven genoemde punten in je achterhoofd zodat jij straks skate op jou perfecte skateboard!

Skateboard kopen?

Opzoek naar een nieuw skateboard? Shop nu één van onze skateboards in onze webwinkel! Wij hebben veen groot assortiment die wij constant aan het uitbreiden zijn met topmerken en modellen! Benieuwd naar ons assortiment? 


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid dat wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.