Wat zijn de voordelen van wandelsokken?

Wat zijn de voordelen van wandelsokken?

Wanneer je gaat wandelen heb je een aantal dingen. Het eerst wat naar bovenkomt is een goed paar wandel schoenen. Naast wandelschoenen wordt ook vaak gedacht aan wandelkleding. Waar minder aan gedacht wordt voor dat er gewandeld gaat worden zijn wandelsokken. Maar wandelsokken zijn juist belangrijk bij een prettig wandel ervaring! Maar waarom? Dat gaan we hieronder uitleggen.

Let op dat wij hieronder alleen een advies geven. Iedereen heeft namelijk zijn of haar voorkeur als het gaat om een prettige wandelervaring. Hou dus in je achterhoofd dat je het zelf prettig moet vinden om wandelsokken te dragen! Jou ervaring moet immers prettig zijn. 


Waarom heb je wandelsokken nodig? 

Waarom zou je wandelsokken aanschaffen? Dat is goede vraag want in eerste instantie lijken wandelsokken niet erg belangrijk ten opzichte van bijvoorbeeld wandelschoenen Maar ondanks dat het misschien zo lijkt zijn wandelsokken zeker een belangrijk gedeelte van je wandeluitrusting. Zo zijn komen er verschillende voordelen bij kijken wanneer je wandelsokken draagt. Je voorkomt namelijk blaren en de sokken zorgen er ook nog eens voor dat het loopcomfort voor je voeten beter worden. Wanneer je opzoek gaat naar wandelsokken, laat je dan niet afschrikken door de hoge prijzen. Deze prijs is het je namelijk allemaal waard wanneer jij wandelsokken aanschaft. Wandelsokken zijn daarnaast erg prettig wanneer je snel zweet voeten krijgt. 

Wat zijn de functies van wandelsokken?

Wandelensokken hebben verschillende functies die ervoor zorgen dat jou wandelervaring beter wordt! Één van de meeste belangrijkste functies die wandelsokken hebben zijn het drooghouden van je voeten. De sokken zorgen er namelijk voor dat de het transpiratievocht wordt afgevoerd. Dit zorgt ervoor dat je voeten droog blijven tijdens het lopen. Doordat je voeten droog blijven is de kans op blaren ook minder groot. 

Een andere reden waarom je minder snel kans hebt op blaren tijdens het lopen op wandelsokken is de schokdemping die in de sokken zitten. Wandelsokken zijn namelijk verdikt, zacht en hebben een veerkrachtig voetbed. Wanneer dit onder de bal van je voet is zorgt dit voor een positieve bijdrage aan demping van je voeten. Naast dat er een verdikking is onder de bal van je voet zijn er op andere contactpunten van je voeten de sokken ook dikker. De rest van de wandelsokken zijn dunner. 

Naast dat de wandelsokken transparantievocht afvoert en schokdemping heeft is er nog een andere functie die ervoor zorgt dat de kans op blaren klein is. Wandelen sokken zijn namelijk naadloos. Door dat er geen naden in de sokken zitten is de kans op blaren verminderd wat weer een prettig gevoel geeft aan je voeten. 


Waarom kan ik geen normale sokken dragen?

Waarom heb je speciaal wandelsokken nodig en kun je niet gewoon normale sokken dragen tijdens je wandeling? Allereerst hebben we hierboven de functie genoemd van de wandelen sokken. Dit hebben normale sokken niet en is dus al 1 van de redenen om te kiezen voor wandelsokken voor je wandel avontuur. Naast de boven genoemde functies is het zo dat normale/sport sokken niet anatomisch gevormd zijn en dit zijn wandelsokken wel. 

Anatomisch gevormd houdt in de wandelsokken in de vorm van je voeten zijn gemaakt. Door dat ze voor je voeten zijn gemaakt zorgt dit ervoor dat je geen loze ruimtes in je sokken over houdt wat irritaties kan veroorzaken tijdens het wandelen. Daarom is het ook zo dat wandelsokken altijd een linker en een rechter sok hebben. Ze vormen namelijk naar je voeten en je voeten verschillen toch van elkaar. Wandelsokken hebben vaak een laag percentage wol in de sokken verwerkt wat ervoor zorgt dat ze niet gaan plakken wanneer je voeten beginnen met zweten. Dit is wel zo bij bijvoorbeeld sportsokken. Naast dit hebben wandelsokken platte naden wat ervoor zorgt dat de kans op wrijving afneemt. 


Falke wandelsokken 

Nu zijn er verschillende soorten merken op de markt die wandelsokken verkopen. Bij Herqua verkopen wij het merk Falke. Al jaren heeft Herqua Falke in het assortiment zitten. Zo gaan zo goed samen met de wandelschoenen die Herqua verkoopt van de merken zoals Lowa, Meindl en The North Face. Maar waarom raden wij deze sokken nou aan? De sokken van Falke behoudt haar kwaliteit goed en de sokken voelen gelijk prettig aan. 

De dikte van de Falke sokken 

Bij Herqua verkopen wij de TK lijn. TK staat voor Trekking. Voor iedere soort wandeling heeft Falke een andere sok ontwikkeld. Dit bestaat uit TK2 t/m TK5. Maar wat betekenen de cijfers achter TK nou eigenlijk. Binnen Falke sokken bestaan er verschillende modellen de meeste bekende hier van zijn de TK2 sokken en de TK5 sokken. De Falke TK5 sokken zijn ontwikkeld voor korte wandelingen. De TK5 zijn namelijk licht gevoerd en gemaakt van een mengsel van Wol. De TK5 sokken zijn een stuk dunner dan de TK2 sokken.

De TK2 sokken zijn namelijk voor lange wandelingen. De sokken zijn wat meer gevoerd en zijn gemaakt van een mix van merinowol wat zorgt voor extra comfort. De TK2 sokken zijn wandelsokken die de meeste mensen kennen: Erg dik van stof waardoor het lijkt dat ze niet kapot gaan. 

Uiteindelijk komt het er op neer dat de het verschil tussen TK2 t/m TK5 zit in de dikte van de sokken. Hoe hoger het getal hoe dunner de sokken worden. Dus wanneer jij vaak korte wandelingen maakt dan is het aan te raden op Falke sokken te nemen met een hoog getal terwijl dit juist andersom is wanneer je lange afstanden wilt wandelen. Dan is het namelijk aan te raden om een Falke sok te nemen met een lagere TK. 


Uiteindelijk is het aan jou om te bepalen of je wandelsokken gaat gebruiken, maar wij raden jou aan om dit te doen. Je behaalt er veel voordelen mee die je niet hebt met normale sokken. Zo gaan veel voordelen misschien over blaren, maar ondanks dat je niet zo snel blaren krijgt zijn wandelsokken prettig omdat ze je meer comfort bieden en ze beter naar je voet zitten. Dus voor dat je straks gaat wandelen trek eerst wandelsokken aan voor een prettige wandeling! 

Wandelsokken kopen? 

Nog geen wandelsokken of opzoek naar nieuwe? Shop nu één van onze wandelsokken in onze webwinkel! Wij hebben een groot assortiment die wij constant aan het uitbreiden zijn met topmerken en modellen! Benieuwd naar ons assortiment?


Meer weten over wandelschoenen? 

Wil jij meer weten over wandelschoenen? Bekijk dan eens onze blog: Welke soorten wandelschoenen zijn er? Voor meer informatie die jou kan helpen voor een prettigere wandelervaring! Voor zowel mannen, vrouwen als kinderen hebben we ook een top 5 lijstje gemaakt met wandelschoenen. Dus ben jij opzoek naar nieuwe wandelschoenen, dan is het zeker aan te raden om even op 1 van de linkjes te klikken. 

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid dat wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.