Wat is de beste voetbal van 2022?

Wat is de beste voetbal van 2022?

Als je gaat voetballen is het prettig dat je voetbalspullen hebt die van een goede kwaliteit zijn en bij jou passen. Naast voetbalschoenen en voetbalkleding is de voetbal zelf misschien het belangrijkste wat invloed kan hebben op je prestaties. Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten voetballen. Daarom snappen wij dat het lastig is om de juiste bal te kiezen. Maar wat voor soorten voetballen zijn er? En welke bal is op dit moment het best? Op deze vragen geven wij hieronder antwoord.

Hou in je achterhoofd dat verschillende voetballen passen bij verschillende soorten ondergronden en spelers. Spelers geven de voorkeur aan verschillende soorten voetballen. Sommige spelers geven bijvoorbeeld de voorkeur een keiharde bal en de ander juist aan een wat zachtere bal. 


Welke verschillende voetballen zijn er? 

Bij de voetballen kunnen we onderscheid maken tussen 4 verschillende soorten ballen. De verschillende soorten komen voornamelijk door de ondergrond waar het spel op wordt gespeeld. Hieronder gaan we verder in deze verschillende soorten ballen. 

Voetbal op gras

Over het algemeen wordt voetbal voornamelijk uitgeoefend op gras. Dit is ook waar de meeste mensen de sport van kennen. Om te voetballen op gras heb je een voetbal nodig die de vorm en kwaliteit behoud tijdens de duur van het gehele spel. Voor veld voetbal raden wij aan een bal ter nemen met verstevigde vlakken en butyl binnenbal. Door dat de bal deze twee dingen bevat behoud de bal zijn optimale vorm tijdens het voetballen. 

Voetbal in de zaal

Naast het voetballen op gras wordt er ook veel gevoetbald in de zaal. De zaal heeft een hele andere ondergrond dan op een grasveld. Voetballen in de zaal is heel anders de voetballen op gras. Vandaar dat ook de bal die gebruikt wordt anders is. Zo moet de bal natuurlijk de vorm en kwaliteit behouden, Het verschil tussen een voetbal voor op gras en een voetbal voor in de zaal is dat de bal die in zaal wordt gebruikt wordt vaak kleiner is. Naast de bal net wat kleiner is, stuitert de bal minder gemakkelijk. Dit hebben de voetballen in de zaal omdat anders de bal telkens stuitert op de ondergrond zonder de bal erg hard gaat. Dit voetbal niet prettig vandaar dat een zaal bal minder makkelijk stuitert dan een bal voor op het veld. Een voetbal voor in de zaal wordt ook wel een plofbal genoemd. 

Voetbal op straat

Ook wordt de sport voetbal veel uitgeoefend op straat. Denk bijvoorbeeld aan de kinderen in de buurt die aan het voetballen zijn bij jou in de straat. Vaak worden er niet echt wedstrijden gevoetbald op de straat of op stenen. Wel kan het voetballen op straat er voor zorgen dat een 'normale' voetbal snel kapot gaat. Daarom zijn er speciaal ballen die gebruikt kunnen worden voor op de straat. De voetballen voor op straat zijn gemaakt van stevig polyester. Dit zorgt ervoor dat de bal erg slijtvast is waardoor er uren lang mee gevoetbald kan worden. 

Voetballen op zand

Als laatste soort voetbal hebben de voetballen voor op zand of voor op het strand. Wanneer er gevoetbald wordt op zand wordt dit vaak gedaan op blote voeten. Daarom is het prettig dat de bal licht is van gewicht en comfortabel aanvoelt. Wanneer de bal namelijk te hard is kan dit zorgen voor irritaties op de wreef. Dit is niet prettig kun je minder lang voetballen dan dat je misschien wilt. 


Wat is het verschil tussen een wedstrijdbal en een trainingsbal? 

Er wordt hier en daarna nog wel eens gesproken over trainingsballen en wedstrijdballen. Maar wat is nou het verschil? Een trainingsbal verschilt in constructie ten opzichte van een wedstrijdbal. Bepaalde kenmerken die wedstrijdballen hebben worden niet gebruikt bij trainingsballen omdat dit met de prijs te maken heeft. De constructie van de binnen bal verschilt niet zoveel bij trainingsballen of wedstrijdballen. Wel zit er een verschil in het bovenmateriaal. De gripelementen die voor stabiliteit zorgen worden bij een trainingsbal vaak achterwege gelaten. Uiteindelijk ga je het verschil in wedstrijdballen en trainingsballen niet erg merken tijdens het voetballen zelf. Wel is de kans groter dat een trainingsbal eerder kapot gaat, omdat hier vaker mee wordt gevoetbald dan met een wedstrijdbal. 

Welke balmaten zijn er? 

Naast dat er natuurlijk verschil zit in kwaliteit bij ballen zit er ook verschil in de maten. Zo worden ballen namelijk in verschillende maten gemaakt. De balmaat wordt uitgedrukt in een balnummer, Het balnummer is een maat voor de omtrek. Binnen de verschillende balmaten zit er nog verschil in gewicht. De verschillende maten van een voetbal zijn: 

  • - Balmaat 3: omtrek van 60 tot 62 centimeter. 
  • - Balmaat 4: omtrek van 63,5 tot 66 centimete
  • - Balmaat 5: omtrek van 68 tot 70 centimeter  


Welke voetbal is op dit moment het best? 

Als we kijken naar de beste voetbal op dit moment dan kijken we naar een voetbal die geschikt is voor op gras. Hier wordt uiteindelijk het meest op gevoetbald. Naast dat hier het meest op gevoetbald wordt vinden de meeste voetballers deze ballen het fijnst om mee te spelen ondanks dat andere voetballen beter geschikt zijn voor die specifieke ondergrond. Als we kijken naar wat de beste veld voetbal is op dit moment is dat de Nike Academy Pro. Deze bal is voor gras maar komt het dichts bij een voetbal die voor meerdere oppervlaktes geschikt is. 


Voetbal kopen? 

Geïnteresseerd in ons gehele voetbal assortiment, zoals voetbalschoenen, scheenbeschermers of voetbalbroeken? Klik dan op de onderstaande button om ons gehele assortiment te bekijken! 


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid dat wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.