Wat is een goede zwembril?

Wat is een goede zwembril?

Zwemmen, voor veel mensen een van de leukste activiteiten in de zomer. De een ligt graag in het water voor verkoeling, de ander gaat liever baantjes trekken. Tijdens het baantjes trekken is het vaak wel handig om een zwembril te dragen, maar welke zwembril is het beste? In deze blog bespreken we de verschillende zwembrillen.

Welke zwembril?

Wanneer de zee strakblauw is is het super om een keer te kijken naar wat er allemaal onder water gebeurd. Maar vooral in de zee is het niet slim om met je ogen open te gaan zwemmen, al dat zoute water in je ogen is niet goed voor je. In een zwembad kun je nog wel een keer met je ogen open zwemmen, maar ook daar is het met al dat chloor geen pretje om de hele tijd je ogen open te hebben. De oplossing voor deze problemen is natuurlijk de zwembril ook wel bekend als de duikbril. Deze zijn gemaakt om te kunnen kijken onderwater. Zwembrillen zijn meestal gemaakt van plexiglas of veiligheidsglas, doordat het glas over de ogen zit komt er geen water maar lucht tegen de ogen. De ogen kunnen niet scherp in water maar wel in lucht, hierdoor kan je wel goed kijken onderwater. 

Speedo zwembril

Een van de bekendste merken voor zwembrillen is Speedo, Speedo is het grootste merk betreft watersport. Van zwembroeken tot badmutsen. De Speedo zwembrillen staan voor velen bekend als de kleine bril met de kleine ronde glazen die met een elastiek om je hoofd gaat. Deze bril kan voor allerlei activiteiten worden gebruikt, zo kun je er op zoek mee gaan naar vissen in de zee. De Speedo zwembrillen worden echter het vaakst gebruikt voor wedstrijdzwemmen of baantjes trekken. De reden hiervoor is dat de bril erg dynamisch is, de bril is klein en zit strak om het hoofd hierdoor heeft het weinig weerstand. Doordat de zwembril vaak verstelbaar is kan je deze perfect op het hoofd worden aangesloten zodat er geen water in de ogen komt, dat is tenslotte het belangrijkste doel van de bril. Iets wat vaak gebeurt bij een zwembril die ook de neus bedenkt is dat de bril beslaat, hierdoor kun je alsnog niks zien. Bij de Speedo bril is dit niet het geval, aangezien er geen lucht via de neus in de bril komt. Al met al blijkt wel dat de speedo zwembril een uitstekende zwembril is.




Duikbril

Een groot nadeel bij een zwembril is dat je er niet lang mee onderwater kan, je kan tenslotte niet heel lang je adem in houden. En helaas zijn mensen niet als vissen die onderwater kunnen ademen. Daarnaast heb je met de kleine zwembril, zoals een Speedo nog wel eens het probleem dat je water in je neus krijgt. Een oplossing voor beide problemen kan zijn een duikbril met snorkel. Een duikbril is gericht om mee te duiken en dus in het water te kunnen rondkijken, het heeft vaak een een aaneensluitend stuk over de neus. Doordat de duikbril ook de neus over kan er geen water in je neus komen, moet je de bril wel strak aansluiten. De duikbril wordt vaak in combinatie gebruikt met een snorkel en kan ook als set samen worden gekocht. De snorkel kan je in je mond plaatsen en de bovenkant boven het water laten, hierdoor kun je onderwater ademen. Nadeel van een snorkel is wel dat je niet echt ver onderwater kan want dan gaat de snorkel ook onderwater en komt er water in je mond. Echter is de duikbril met snorkel wel ideaal om lang aan het overvlak van het water te zwemmen. 

Duikmasker

Een van de nieuwste varianten op de zwembril en duikbril is het duikmasker. Het duikmasker omvat niet alleen de ogen en de neus, maar het volledige gezicht. Door het feit dat het masker over het gezicht gaat voelt het een stuk comfortabeler aan. Een ander voordeel van het duikmasker is dat je 180 graden zicht hebt, hierdoor kun je net wat meer zien onderwater dan met de andere duik- en zwembrillen. Het nadeel bij de duikbril was dat deze nog wel eens besloeg als je er een tijdje mee onderwater ging, door de gereguleerde luchtcirculatie is dit bij het duikmasker in veel minder mate het geval. Een beslagen duikmasker komt bijna niet voor. Tot slot is de snorkel van het duikmasker ook vaak afneembaar, hierdoor kun je ook zonder snorkel onderwater kijken. Het enige nadeel van het duikmasker is dat het zo groot en lomp ding is, hierdoor zou je minder snel geneigd zijn om het masker om te zetten. Als je echt goed onderwater wil kijken is het duikmasker wel de ideale oplossing, het merk Rucanor heeft verschillende duikmasker 




Zwembril kopen 

Ben jij nou opzoek naar een zwembril of duikbril? Neem dan een kijkje in de webshop van Herqua of kom langs de winkel. Naast zwembrillen hebben wij nog veel meer andere sport- en fashion artikelen.


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid dat wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.