De puntentelling van tennis

De puntentelling van tennis

Het doel van competitief sporten is winnen, dit doe je vaak door punten te maken. Hoe je deze punten maakt is per sport verschillend, ook is verschillend hoeveel punten je voor een bepaalde actie krijgt. Vandaag kijken we naar de puntentelling van tennis, deze balsport heeft een bijzondere puntentelling ten opzichte van andere populaire balsporten.

Tennis 

Tennis is een sport dat een tegen een of twee tegen twee wordt gespeeld. Het is de bedoeling om met een tennisracket de tennisbal aan de andere kant van het net te krijgen. Hoe je precies tennis speelt is in de blog Hoe speel je tennis gedetailleerd uitgelegd, mocht je dit willen weten dan is het aan te raden eerst die blog te lezen. Bij tennis krijg je dus een punt wanneer je de bal op de andere speelhelft krijgt en de tegenstander deze niet meer kan terugslaan of de bal twee keer stuitert op de speelhelft. Beide partijen beginnen, zoals bijna elke sport, met 0 punten. Wanneer jij het eerste punt maakt staat het direct 15-0, de puntentelling van tennis vindt zijn oorsprong in de middeleeuwen in Frankrijk. De puntentelling is als volgt: 15, 30, 40, game, set en match. 

Je wint een game als je 4 punten hebt gescoord, ofwel 15-30-40- game. 4 punten is echter niet altijd genoeg, wanneer het 40-40 staat is een verschil van twee punten nodig. Een stand van 40-40 wordt ook wel Deuce genoemd. Stel het staat 40-40 en jij scoort het eerst volgende punt, dan heb jij een voordeel ook wel advantage genoemd bij tennis. Als jij daarna weer een punt scoort heb je de game gewonnen. Mocht jouw tegenstander een punt maken dan verdwijnt jouw voordeel en staat het weer 40-40, dit gaat zo door totdat er iemand twee punten achter elkaar maakt. 

Wanneer jij een game wint is het nog lang niet klaar, een game is namelijk onderdeel van een set. Een set wordt pas gewonnen als je 6 games hebt gewonnen, hierin moet het verschil ook weer twee games zijn. Bij een stand van 6-6 in games wordt er of gespeeld tot er een verschil is van twee of er wordt een tiebreak gespeeld. Een tiebreak is een beslissende game, deze wordt alleen niet gespeeld bij een beslissende set. 

Ook als je de set hebt gewonnen is het nog niet klaar met een officiele tenniswedstrijd, om de match te winnen moet je twee sets winnen. Bij de grote toernooien als Grand Slams moeten de mannen drie sets winnen. Zo zie je maar weer dat een tenniswedstrijd een lange periode kan duren als de tegenstanders aan elkaar gewacht zijn. De langste wedstrijd ooit werd in 2010 gespeeld tijdens het Wimbledon tussen John Isner en Nicolas Mahit, deze wedstrijd duurde 11 uur en 5 minuten en werd over drie dagen gespeeld. De beslissende set in deze wedstrijd duurde ruim 8 uur en eindigde in 70-68. In de laatste set werd geen tiebreak gebruikt omdat dit de beslissende set was, om die reden eindigde deze set niet na 6 gewonnen games maar pas na 70 gewonnen games. 




Tenniskleding kopen

Mocht jij nou net zo'n gewaagde tegenstander vinden als de twee mannen die hierboven dan is het wel handig om goed materiaal te hebben. Voor tennis hebben we al eens besproken wat de beste tennisschoenen zijn voor zowel heren als dames, ook zijn de beste tennisrackets al besproken. Dus geven we nu nog wat aandacht aan tenniskleding. Tenniskleding moet comfortabel, licht en genoeg bewegingsvrijheid geven. Dat zijn kenmerken die ongeveer elke sportkleding wel heeft, maar vooral de bewegingsvrijheid is erg van belang bij tennis aangezien je bij een gewaagde tegenstander vaak heen en weer van links naar rechts en van voor naar achter zal moeten bewegen. Het zou vervelend zijn als jij net niet bij de bal kan doordat je bijvoorbeeld een te strak shirt aan hebt. Ook is het hebben van zakken in je sportbroek geen overbodige luxe, hierin kun je tennisballen vasthouden zodat je niet iedere keer weer de bal moet ophalen bij een opslag. Daarnaast is het door het vele bewegen handig om niet te zware kleding te dragen. Al het extra gewicht kost moeite om mee te slepen iedere keer als je een sprintje moet trekken. Dus ben je nog opzoek naar nieuwe tenniskleding waardoor jouw prestaties op de tennisbaan nog beter worden kom dan een keer langs Herqua voor allerlei tenniskleding. Daarnaast hebben we verschillende tennisrackets en -schoenen die jouw outfit en prestaties nog verder zullen verbeteren. Kijk je liever eerst even online, check dan snel de webshop van Herqua. Naast tennisartikelen hebben wij nog veel meer andere sport- en fashion artikelen die jou niet zullen misstaan.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid dat wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.