Welke maat sup board moet ik kiezen?

Welke maat sup board moet ik kiezen?

Stand Up Paddle is een leuke wateractiviteit die de laatste jaren enorm in populariteit is toegenomen. Vooral in de zomer als de temperaturen oplopen is suppen ontzettend leuk om te doen. Maar stel je gaat dit voor de eerste keer doen, wat voor sup board kies je dan? In deze blog leggen we dat uit.

Wat voor sup?

Als je een sup board gaat aanschaffen is het goed om te weten hoe en waar je deze wil gebruiken. Ben je van plan om op rustig water te suppen of ga je opzoek naar actie in het wilde water. Aangezien de sup boards niet allemaal dezelfde afmetingen hebben is het handig om te weten welke afmeting bij jouw potentiële activiteiten horen. In de blog Verschillende disciplines van Suppen hebben we de meeste bekende verschillende manieren om te suppen al besproken. Hierin kwam ook naar voren welke afmetingen het beste passen bij welke activiteit. We zullen de belangrijkste punten uit dat verhaal nog even kort bespreken. Als je graag grote afstanden wil afleggen op hoge snelheden zijn sup boards die lang en dun zijn ideaal. Als je meer relaxed wil suppen is een lang maar breed board beter, hier kun je beter op blijven staan. Als je liever voor meer actie gaat en de zee op wil kun je beter een kort maar breed board kiezen, hier kun je makkelijk op blijven staan maar doordat het een korter board is ben je wel wendbaarder tussen de golven. De afmetingen van de sup boards liggen tussen de 2,5 tot 4 meter lang en 60 tot 85 centimeter breed. Bedenk dus goed voordat je een board koopt waar je het voor wil gebruiken.

Sup voor beginners

Stel je gaat voor de eerste keer suppen en moet nog leren om op het board te staan, wat voor board heb je dan nodig? De eerste keer suppen doe je niet op wild water maar op een rustige plas. Maar beginnende suppers is het al lastig om überhaupt op het board te blijven staan, het is daarom verstandig een breed en lang board te gebruiken. Hierop is het balans houden het makkelijkst. Tot het moment waarop je volledig in control bent tijdens het suppen is het slim om het grote sup board te blijven gebruiken. Wanneer je controle kunt houden op het board en je wilt van het rustige water naar wat meer actie pas dan is het verstandig te wisselen van board. Welk board je dan kiest is volledige aan jou afhankelijk van jouw doel met suppen.




Opblaasbare sups

Zoals al vermeldt is in de vorige hoofdstukken zijn sommige sup boards tot wel 4 meter lang. Zulke grote boards zijn haast onmogelijk om te vervoeren. Daarom zijn de meeste sup boards opblaasbaar, hierdoor kun je ze makkelijker vervoeren en opbergen. De sup boards van Swell bijvoorbeeld, deze zijn opblaasbaar en worden verpakt met alle benodigdheden om te kunnen suppen. Zo heeft het model een opblaaspomp, een peddel, een afneembare vin, reparatiekit en zelfs een tas om alle spullen in mee te kunnen nemen. 

Sup board kopen

Wil je na dit verhaal nou graag een sup board kopen? Check dan even de webshop van Herqua of kom langs de winkel. Vanaf 15 juni zijn alle sup boards te krijgen in de winkel, maar je kunt ze nu ook alvast pre-orderen op de website. Zo weet jij zeker dat je straks in de zomer in bezit bent van een board. Naast boards hebben we bij Herqua ook allerlei andere sport- en fashion artikelen, zo hebben we altijd wat voor jou.


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid dat wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.