Waar is skeeleren goed voor?

Waar is skeeleren goed voor?

Skeeleren is hartstikke leuk om te doen, vooral met mooi weer. Je ziet de laatste tijd ook steeds meer mensen skeeleren als een keer de zon schijnt. Maar skeeleren is niet alleen heel leuk om te doen, het is ook goed voor je. Waar skeeleren precies goed voor is bespreken we in deze blog.

Skeeleren is leuk en gezond

Heerlijk met de zon die in je gezicht schijnt een rondje door de natuur maken op je skeelers, wie wil dat nou niet? Op je skeelers kun je ook nog eens snel vooruit komen waardoor je tijdens een uurtje skeeleren ook nog veel kan zien. Het is super gezellig om met je vriend of vriendin een flinke ronde te maken. Naast het leuke van skeeleren, het sociale contact dat je hebt tijdens het skeeleren met een ander en de frisse neus die je haalt is skeeleren ook goed voor je lichaam. Welke voordelen skeeleren heeft gaan we nu bespreken, zo weet jij straks waarom skeeleren leuk en gezond is.

Krachttraining

Met skeeleren gebruik je vooral je benen zou je in eerste instantie zeggen. Dat is gedeeltelijk ook waar, maar je gebruikt in principe je helemaal lichaam als je gaat skeeleren. Met skeeleren kom je vooruit door je been- en bilspieren te gebruiken, deze worden daardoor steeds sterker als je regelmatig skeelert. Tijdens het skeeleren probeer je ook constant in balans te blijven, je wilt tenslotte niet vallen. Je balans houden doe je met behulp van je handen en core en zo worden deze lichaamsdelen ook sterker. Het spreekt wel redelijk voor zich dat je beenspieren het sterkst worden van skeeleren aangezien deze de meeste kracht zetten. Door sterker spieren te ontwikkelen voorkom je blessures in de toekomst. Blessures komen met skeeleren sowieso weinig voor als je niet valt. Met hardlopen maak je bijna dezelfde beweging als met skeeleren, maar daarbij is de kans op blessures veel hoger. Met skeeleren krijg je namelijk niet de impact van het neerkomen van jouw lichaamsgewicht op de gewrichten van een been. Je komt met skeeleren natuurlijk wel neer op een been, maar doordat je rolt worden de kracht die met hardlopen op je gewrichten komen nu op de wielen uitgezet. De kracht op de wielen draait mee met dezelfde wielen waardoor er weinig kracht op de gewrichten komt en hierdoor blessures afnemen. Er moet wel een kanttekening worden geplaatst bij het krachttraining verhaal, want skeeleren is voornamelijk een duursport en zal daarom nooit zo effectief zijn als pure krachttraining. Maar je spieren worden zeker sterker door te skeeleren. 

Balans houden tijdens het skeeleren

Heel hard afzetten met skeeleren om daardoor heel hard te gaan is natuurlijk leuk, maar het is wel belangrijk om dan overeind te blijven. Als je veel skeelert zul je ook niet zomaar meer vallen, maar in het begin zal je vast een keer bijna of helemaal vallen. In de loop van de tijd zullen deze momenten verdwijnen, dit komt doordat jij met skeeleren je balans en coördinatie verbeterd. Mede doordat je core spieren sterker worden kun jij beter recht op blijven staan tijdens het skeeleren en vermindert dat de kansen op valpartijen. Ook de bewegingen die je maakt om vooruit te komen lukken steeds beter, dit komt omdat je went aan de bewegingen en deze steeds beter gecoördineerd. Deze coördinatie en balans helpt jou niet alleen met skeeleren maar ook met andere dingen in het leven. 




Verbeteren van uithoudingsvermogen

Zoals we al vermeld hadden bij het kopje krachttraining is skeeleren eigenlijk een duursport. Met duursporten wordt daarom ook je uithoudingsvermogen beter. Je kunt dit nog verder verbeteren door af en toe een stukje omhoog te skeeleren, ook al is dit in Nederland nog niet zo makkelijk. Als jij omhoog gaat skeeleren moeten jouw spieren harder werken met dezelfde zuurstoftoevoer, hierdoor moeten de spieren efficiënter werken. Wanneer ze vaker efficiënt moeten werken zullen ze dit aanwennen, waardoor jij op een gegeven moment langer of harder kan skeeleren. Dit heeft alles te maken met het hart, de hart is tenslotte verantwoordelijk voor de zuurstoftoevoer naar de spieren. Door de extra inspanning van het omhoog skeeleren moet jouw hart dus ook efficiënter werken, dat zorgt voor een algehele verbetering van jouw conditie.

Naar buiten

Vooral in het afgelopen jaar waarin je veel vanuit huis meest werken of studeren is het extra lekker als je even naar buiten kan. Even de benen strekken, even wat actiefs doen. Of je nou alleen naar buiten gaat of met een ander skeeleren kan altijd en overal. Het enige wat je nodig bent is een paar skeelers en een verharde weg. Wanneer je deze twee dingen tot je beschikking hebt kun je met een lach naar buiten. Want heb jij ooit iemand met een chagrijnig gezicht zien skeeleren, van skeeleren wordt je gewoon vrolijk en blij.

Skeelers kopen

Wil jij nou vrolijk en blij worden van skeeleren? Kom dan snel naar Herqua of neem een kijkje in de webshop. Naast allerlei skeelers hebben wij ook veel andere sport- en fashion artikelen.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid dat wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.