Welke kleur glas voor fietsbril?

Welke kleur glas voor fietsbril?

Wielrennen en mountainbiken is zeer populair in Nederland, veel fietsers dragen tijdens het fietsen een bril. Het glas van de bril heeft soms allemaal verschillende kleuren, waarvoor is dat? In deze blog gaan we het uitzoeken. Waarom hebben fietsbrillen verschillende kleuren glazen?

Fietsbril, waarom?

Wanneer de zon schijnt zie je iedereen buiten met een zonnebril op. Zonnebrillen helpen je ogen te beschermen tegen de felle zon. Maar je ogen hoeven niet alleen beschermd te worden als je op het terras in de zon zit. Als jij op een zonnige dag gaat wielrennen of mountainbiken is het ook verstandig om een bril te dragen, een fietsbril. Fietsbrillen beschermen je ogen ook tegen de zon, daarnaast zorgen ze er ook voor dat jij tijdens het fietsen geen vuil of vliegjes in je ogen krijgt. Naast dat het erg vervelend is als er wat in je oog komt kan het ook erg schadelijk zijn voor je oog als er iets in komt. Draag daarom tijdens het fietssporten een bril. De brillen hebben een aansluitende pasvorm op het hoofd, hierdoor krijg je ook via de zijkant niks in je oog.  De brillen zijn ook zo ontworpen dat ze makkelijk en comfortabel zitten zelfs als je een fietshelm op hebt. De sportieve modellen hebben vaak ook gekleurde glazen, waarom deze gekleurd zijn gaan we nu bespreken.




Gekleurde glazen in een fietsbril

Gekleurde glazen in de fietsbrillen zien er natuurlijk leuk uit, maar de fietsbrillen hebben ze niet alleen om de looks. Achter iedere kleur zit een reden. Naast verschillende kleuren heeft de bril ook speciale glazen, vaak zijn de fietsbril glazen polariserend en gebogen. Polariserende glazen bieden bescherming tegen de snelle verandering van bijvoorbeeld fel zonlicht naar schaduw. Normaliter zonder bril kost het tijd voor je ogen gewend zijn aan de nieuwe situatie, of je nou van fel zonlicht naar schaduw of andersom gaat. Met polariserende glazen heb je minder moeite om snel te kunnen schakelen tussen fel en niet zo fel licht. Hierdoor loop je minder gevaar, omdat je een kortere overbruggingsperiode hebt waardoor je sneller het gevaar kan zien aankomen. Wanneer je geen polariserende glazen hebt kan het zijn dat je in de periode waarin je ogen moeten wennen aan de nieuwe situatie niet op tijd een gevaarlijke situatie ziet. Naast de polariserende glazen zijn de fietsbril glazen ook vaag gebogen, dit komt onder andere doordat er dan van de zijkant geen vuil in je oog kan komen. Daarnaast heb je door gebogen glazen gezichtsscherpte in je volledige gezichtsveld, dit is van belang omdat jij hierdoor beter zicht hebt op de situatie die in de randgebieden van jouw zicht plaats vinden. Met rechte glazen kunnen die randgebieden slecht zichtbaar worden waardoor je de situatie slechter kan inschatten. Aangezien wielersporten veelal op hoge snelheden wordt gedaan is het belangrijk dat jij zo snel mogelijk de situatie kan inschatten.




Dan zijn we nu eindelijk aan beland bij de gekleurde glazen. We beginnen met de brilglazen met de grijze kleur. Dit zijn de neutrale glazen, ze verminderen de schitteringen van bijvoorbeeld zonlicht dat wordt weerkaatst op nat wegdek. Daarnaast geeft het de kleuren goed weer. De glazen zijn het hele jaar prima te gebruiken, maar het zijn niet de meest efficiënte glazen. De volgende kleuren glazen zijn oranje en roze, die worden vaak gecombineerd wat zorgt voor een leuk effect als je de bril ziet. De oranje en roze kleur van de glazen zorgen voor de beste gezichtsscherpte, met deze glazen kun je goed kleuren van elkaar onderscheiden. Hierdoor kun je sneller reageren waardoor je prestaties worden verbeterd daarnaast is het ook bevorderlijk voor je eigen en iemand anders veiligheid. Gekleurde glazen zijn vooral belangrijk als er weinig tot geen zonlicht is, door de gekleurde glazen kun je dan sneller verschillende kleuren onderscheiden. Blauw groene glazen zijn erg goed bij gemiddeld tot veel zonlicht, vooral met wielrennen waarbij je vaak de hele tijd in de zon rijdt zijn deze glazen erg handig. De blauw groene kleur verhoogt het contrast in kleuren, maar zorgt erbij ook voor dat de kleuren niet te fel worden voor de ogen. Hierdoor worden jouw ogen minder vermoeid en kun je langer scherp bijven kijken. Van het merk Oakley zijn er veel verschillende fietsbrillen, in alle verschillende kleuren.


Fietsbril kopen

Wil jij graag fietsen maar heb je nog een fietsbril nodig? Kijk dan even in de webshop of kom langs de winkel. Ook als je op zoek bent naar andere fietsartikelen of sport- en fashion artikelen ben je bij Herqua aan het juiste adres. Wij hebben voor ieder wat wils dus kijk snel in de webshop wat jij nog nodig bent. 


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid dat wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.