Waarom een fietshelm dragen?

Waarom een fietshelm dragen?

Fietsen is iets wat iedereen in Nederland wel doet, vaak wordt hier geen helm gedragen terwijl dat in het buitenland wel gebeurt. Daarnaast wordt er ook veel gefietst in sport vorm, hierbij wordt vaak wel een helm gedragen en dat is ook met een reden. In deze blog bespreken we waarom jij eigenlijk altijd een helm moet dragen met fietsen.

Fietshelmen 

In België en Nederland is het dragen van een fietshelm niet verplicht. Maar het dragen van een helm op de fiets wordt wel sterk aangeraden, vooral voor de sportfietsers onder ons. Het dragen van een fietshelm maakt het fietsen nu eenmaal een stuk veiliger. Bij een val of een ongeluk kan de helm je schedel beschermen en daardoor zelfs je leven redden. Dus waarom zou je hem dan niet dragen. Sportfietsen gebeurt ten slotte op hoge snelheid of over heftige routes, waardoor de kans op zware valpartijen groter is dan bij normaal fietsen. Of je nu gaat wielrennen of mountainbiken, een helm is in beide gevallen zeer zeker geen overbodige luxe. 

Wat doet een helm?

Een fietshelm draag je voor het tegen gaan van hersenletsel, zo beschermt het tegen bijvoorbeeld een schedelbreuk. Ook beschermt de fietshelm tegen hersenschuddingen, zodat je na een val niet rondloopt met misselijkheid, concentratieproblemen, evenwichtsstoornissen en andere mogelijke symptomen. Door een helm te dragen neemt het risico op dergelijke letsels met maar liefst 65 procent af. Een fietshelm heeft dus een schokabsorberende functie wat inhoudt dat de druk van de val niet op een plek wordt opgevangen maar over de de hele helm. Een fietshelm werkt beschermend door de schokabsorberende stof, zoals styropor of polystyreen, wat in de helm verwerkt zit. De harde buitenlaag over de absorberende stof zorgt er daarnaast voor dat scherpe voorwerpen niet in de schedel terecht komen. 

Soorten helmen

Er zijn veel verschillende soorten fiets sporten en hier zijn dus ook verschillende soorten helmen voor. Deze helmen hebben allemaal dezelfde functie maar hebben ook hun eigenschappen bijpassen bij de fietssport.

Racefiets helm

Bij racefiets helmen wordt extra rekening gehouden met de aerodynamische vormgevingen een relatief laag gewicht om zo maximale bescherming te kunnen geven en je niet te vertragen bij het fietsen. Denk bijvoorbeeld aan de Rogelli Ferox racefiets helm. De Rogelli Ferox is gemaakt met een In-mold constructie, hierbij worden de buitenschaal en binnenvoering met elkaar versmolten. Hierdoor blijft de schokabsorberende binnenlaag vast zit aan de buitenkant, ook bij een heftige val. Daarnaast heeft de helm 23 ventilatiegaten, waardoor je hoofd koel blijft tijdens de inspanning. Tot slot is de helm ook verstelbaar waardoor iedereen de helm kan dragen.



Skate helm

Een skate helm bedekt dan weer een groter deel van de schedel, waarbij het ook mogelijkis om full-face bescherming te krijgen met een beugel rond de kin die ook het onderstedeel van je gezicht beschermt. Bij bijvoorbeeld de TSG META, deze helm dekt een stuk groter deel van het hoofd af dan de racefiets helmen. Ondanks het feit dat de helm groter is blijft het een lichte helm. De TSG helm heeft 11 ventilatiegaten waardoor ook bij deze helm je hoofd koel blijft. De skate helmen zijn zowel geschikt voor skaten als fietsen.



BMX helm

Een BMX (fietscross) helm heeft naast een laag gewicht ook veel ventilatiegaten en in veel gevallen ook een vizier voor de beste bescherming tegen steenslag of takken van bomenen struiken. Zoals bij ons de Kenny decade Graphic Trash, deze helm is uitermate geschikt voor crossfietsen maar ook voor op de crossmotor. De Kenny helm valt veel op door de vele kleuren, daarnaast zit de helm comfortabel.




Fietshelm kopen

Koop dus voor je op de fiets stapt een van deze helmen. Bij Herqua hebben we ook veel andere helmen en andere artikelen. Neem dus gerust een kijkje in de webshop of kom langs de winkel.


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid dat wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.