Fietsbroeken

Fietsbroeken

Of het nou wielrennen is of mountainbiken is, bij beide fietssporten zit je vaak een lange periode op een klein, oncomfortabel zadel. Het is daarom wel zo handig juiste kleding aan te doen tijdens het fietsen. In deze blog zullen we fietsbroeken behandelen, deze zijn het belangrijkst met fietsen.

Fietsbroeken 

Een fietsbroek is een belangrijke aanschaf voor de fanatieke fietsers, zo zorgt het ervoor dat je gestroomlijnd bent en een comfortabele zitting heeft op uw zadel. Bij de lange ritten is bijvoorbeeld een goede fietsbroek met zeem van groot belang. De zadel van bijvoorbeeld wielren fietsen en mountainbikes zijn allesbehalve comfortabel.

Heren en dames fietsbroeken

Bij fietsbroeken zit er een groot verschil tussen fietsbroeken voor vrouwen en voor mannen. Het verschil zit hem in de plaatsing van de zeem, de bretels (als deze van toepassing zijn) en de pasvorm van de broeken. Zo heeft een fietsbroek voor vrouwen een slankere pasvorm en meestal smallere bretels. 

Met of zonder zeem

Op de race fiets wordt voornamelijk een broek met een zeem gebruikt. Dit is ook zeker aan te raden. Omdat op de racefiets meer gezeten wordt dan bij de meeste fiets sporten. De zeem zorgt voor een goede afvoer van vocht en zorgt voor een stabiele en comfortabele zitting. Dit komt omdat de zeem goed afsluit op het zadel waardoor je minimale frictie hebt tussen jouw billen en het zadel. Hierdoor kun je uren op het zadel zitten. Onder een fietsbroek met een zeem draag je geen onderbroek omdat deze het effect van de zeem verkleint. Fietsbroeken zonder zeem worden meestal gebruikt voor de kleine afstanden of bijvoorbeeld voor sommige mountainbikers maar ook hierbij gaat vaak de voorkeur naar een broek met een zeem. Ons advies is dus: Voor gebruik op de racefiets adviseren wij altijd een broek met zeem, om schuurplekken en andere oncomfortabele toestanden te voorkomen. Ook voor de meeste mountainbikers heeft deze broek de voorkeur. Een broek zonder zeem is vooral geschikt voor recreatieve mountainbikers die een broek met zeem niet fijn vinden.


Fietsbroeken met bretels

Fietsbroeken met bretels worden Bibshorts genoemd. Het voordeel van een broek met bretels is dat deze de broek en vooral de zeem en op zijn plek houdt. Bij een broek zonder bretels is er de kans dat de zeem niet in het midden zit en zijn effect daardoor verliest. Breng je veel kilometers op de fiets door of rij je langere ritten? Dan is de keuze voor bretels niet zo moeilijk. 
Bij de aankoop van deze broeken kan het zijn dat je even moet wennen. Deze broeken zijn namelijk gemaakt om comfortabel op de fiets te zitten en zijn dus ook pas comfortabel als je in de zithouding zit. (Tip voor tijdens het passen) ga even in de fietshouding zitten. 
Voor wielrenners adviseren wij een broek met bretels. Daarmee weet je zeker dat de zeem en je broek op de goede plek blijven zitten. Doordat de zeem beter blijft zitten geeft een broek met bretels extra comfort.

Fietskleding

Naast fietsbroeken is de andere kleding ook nog van belang, ook al is een fietsbroek met afstand het belangrijkst. Bij fietskleding is vooral comfort, gewicht en pasvorm belangrijk. Als je gaat wielrennen zit je vaak meerdere uren op de fiets, dan is het wel zo fijn dat je comfortabele kleding hebt. Daarnaast is het belangrijk dat je niet te zware kleding aan doet, deze moet je tenslotte qua gewicht ook meedragen. Echter zijn de verschillen vaak niet groot tussen het gewicht van de fietskleding. Belangrijker is dat je kleding goed aansluit op het lichaam, hierdoor heb je zo min mogelijk weerstand van de lucht. Losse kleding vangt een stuk meer wind waardoor je meer moeite moet doen om vooruit te komen. Tot slot is je fietskleding nog afhankelijk van het weer. Als het warm is kun je gewoon een korte broek en t-shirt dragen, maar bij lagere temperaturen is een fietsjas zeker geen overbodige luxe. Over fietsschoenen zullen we het later nog een keer hebben in een andere blog.

Fietsbroeken kopen

Bij Herqua hebben we een breed aanbod als het aankomt om fietskleding en fietsbroeken. Benieuwd naar ons assortiment? Klik op de onderstaande button om een kijkje te nemen!



Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid dat wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.