Welk padelracket kopen?

Welk padelracket kopen?

Het kiezen van een Padelracket kan een hele klus zijn. Vanwege de enorme keuze op de markt wordt het niet bepaald makkelijker. Met behulp van deze gids helpen wij jou bij het vinden van het juiste Padelracket.

Waar bestaat een padelracket uit?

Voor het spelen van padel is het belangrijkste artikel een padelracket, hier zijn een aantal verschillende sporten van. Deze verschillende soorten behandelen we in deze gids. Weet jij nou niet wat padel is, lees dan eerst de blog: Wat is Padel? Het belangrijkste bij het kiezen van een Padelracket is dat het comfortabel aanvoelt. Het kiezen van het verkeerde racket kan het spel verslechten, daarnaast kan het ook slecht zijn voor je lichaam. Het perfecte Racket bestaat niet, Iedere speler heeft andere eisen van een padelracket. Deze gids bevat richtlijnen voor het kiezen van beste Padelracket voor u.
Een Padelracket bestaat uit drie delen:
  • Het frame: dit is het gebied rond de rand van het racket, dit vormt de grip en het hart van het racket
  • De kern: dit is de binnenkant van het racket
  • Het blad: dit bedekt de kern en is het oppervlak waarmee de bal geslagen wordt.
Deze drie deze onderdelen bestaan uit verschillende materialen die vervolgens worden samengesmolten met een hars tot één stevig eindproduct.


Het frame

Het frame is het eerste waar u rekening mee moet houden, dit geeft de sterkte en de stevigheid aan het racket. Het frame bestaat vaak uit buisvormige gelamineerde lagen van glasvezel, vaak worden carbon en glasvezel of carbon en kevlar met elkaar gecombineerd voor het beste resultaat. Een frame dat alleen bestaat uit carbon komt bijna nooit voor, aangezien het racket dan te hard wordt en door trillingen blessures kan veroorzaken

De kern

De kern is normaal gesproken gemaakt van schuim of EVA-rubber. EVA-rubber is harder, maar het is ook duurzamer dan schuim. Een speler met een goede techniek prefereert meestal een EVA-rubberen kern. Schuim is zachter, deze rackets zijn meer voor beginnende spelers en helpen je om te verdedigen vanaf de achterkant van het veld.

Het Blad

Het blad bedekt de kern, dit is meestal gemaakt van een aantal lagen glasvezel, Carbon of kevlar. Door het gebruik van verschillende materialen, wat soms wel 5 lagen kan zijn, bepaal je zowel de hardheid, power als de output van het racket. De verbindingen van de verschillende lagen spelen een grote rol, het hars dat wordt gebruik tussen deze lagen heeft een grote invloed op de eigenschappen van het racket.

Technische kenmerken 

Naast de fysieke kenmerken van het racket, zullen we ook de technische kenmerken van de padelrackets behandelen. Hierin zal het gaan over gewicht, balans en de vorm

Het gewicht

Het gewicht van u racket bepaald hoeveel power je uit een slag kan halen, zo is een lichter racket makkelijker te gebruiken maar met een zwaarder racket haal je meer power uit je slag. Over het algemeen kies je een racket met het maximale gewicht waarmee u zich prettig voelt (om het beste uit uw spel te halen). Dit gewicht neemt waarschijnlijk toe naarmate uw vaardigeden verbeteren.
Padelrackets wegen gemiddeld tussen de 330 en 385 g. rackets onder de 365 g vallen onder de lichte rackets. Zodra een racket boven 375 g weegt valt het racket onder de zwaar spelende rackets

De balans

De balans van een Racket heeft een grote invloed op de controle en de kracht waarmee je de padelbal slaat. Rackets met een hoog balans punt zijn hierom vaak diamant vormig geven veel kracht, deze rackets zijn hierom dan ook moeilijker te controleren en worden daarom afgeraden voor beginners.
De meest gebruikelijke rackets zijn traan vormig deze rackets geven een gemiddelde kracht en controle en is hierom een leuke uitdaging om mee te beginnen (voor de ervaren racketsporters).
Rackets met een lage balans zijn rond van vorm en zijn het makkelijks te controleren. Omdat deze balans lager ligt is het moeilijker om veel power uit een slag te halen.
De balans van een racket wordt door de fabrikant gemanipuleerd door de gaten in het racket meet bovenaan of onderaan het blad te maken. Het kan dus zo zijn dat een traanvormig racket een lagere balans heeft dan een rond racket.

De vorm

Een padelracket kan verschillende vormen hebben, deze vormen bepalen bepaalde eigenschappen van het racket. Zo heb je de diamantvorm, traanvorm en rondevorm.


Diamant vorm
Het diamant vormige racket heeft het hoogste balanspunt, wat zorgt voor meer power in de slag, deze wordt meestal door de aanvallende speler gebruikt. De sweetspot is kleiner dan bij de andere vormen wat het moeilijker maakt deze sweetspot te hanteren. Doordat de gewichtsverdeling aan de bovenkant van het racket zit is het een zwaarder aanvoelend racket voor de arm. Om deze reden wordt dit racket afgeraden voor spelers die blessuregevoelig zijn aan de arm en/of elleboog.

Traanvorm
Dit racket zit tussen de diamant en de ronde vorm in. Wat zorgt voor een goede combinatie tussen kracht en controle. De sweetspot is dan ook net wat groter dan die van de diamant vormige racket. Hierom is het een stuk toleranter racket dan het diamantvormig racket. Dit racket is het ideale racket voor de veelzijdige speler die een krachtig racket wil hebben zonder de controle te verwaarlozen.

Ronde vorm
Dit is het meest geschikte en meestal aangeraden model voor de typische rechtse speler. Het heeft een lage balans waardoor het een zeer beheersbaar gevoel geeft. Vaak is het even zwaar als een ander racket maar voelt het toch lichter. Het rondvormige racket is zonder twijfel het beste racket voor mensen die aan Padel beginnen. Ook omdat de sweetspot groter is maakt het racket het makkelijker om een goed geplaatste slag de geven. Ondanks de lage balans heeft het rondvormige racket zich door de jaren geëvolueerd tot alsnog een erg krachtig racket.

De dikte

Waarbij junioren 34 tot 36 mm gebruiken. Volgens de regels van Padel mag je geen rackets gebruiken die meer dan 38mm dik zijn. Behalve enkele uitzonderingen zijn rackets voor volwassenen allen geëvolueerd naar een dikte van 38 mm.


Conclusie

Als beginnende racketsporter raden we een rond racket aan (met een lage balans). Goeie beginners rackets bevatten vaak weinig tot geen carbon in het blad, omdat dit de controle en de hardheid van het racket niet bevordert.
Regelmatige en iets meer ervaren spelers spelen best met een rond racket of een traanvormig racket, afhankelijk van de voorkeur van de speler. Hou er rekening mee dat rackets die in het blad een combinatie van carbon en glasvezel(fiber) gebruiken een stuk meer comfort geven in je spel. Meestal komt het erop neer, hoe meer lagen carbon, hoe beter je techniek moet zijn.
Gevorderde spelers hebben een beter idee van wat bij hun spelstijl past en kunnen tussen alle vormen en materialen gaan kiezen naar belang hun spelstijl en budget. Voor meer informatie over bijvoorbeeld De beste padelrackets of De beste padelschoenen kun je de eerder geschreven blogs raadplegen.

Padelaanbod

Bij Herqua hebben we veel verschillende padelrackets, elke speler kan wel een passend racket vinden. Ben je benieuwd naar de rackets die wij verkopen? Neem dan een kijkje in de webshop of kom langs de winkel. Naast padel hebben wij nog veel meer andere sport- en fashionartikelen, ook deze zijn allemaal te vinden in de webshop.


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid dat wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.