Welke wedges heb ik nodig?



Onderzoek toont aan dat ongeveer een kwart van alle schoten worden gedaan met de Wedge. Dit toont aan dat ze een essentieel onderdeel zijn van het spel van elke golfer. Maar welke soorten wedges bestaan er en welke is geschikt voor mij? 

Ze kunnen birdies maken of pars redden, maar kunnen ook problemen veroorzaken voor golfers die rond de greens worstelen als ze niet het juiste type wedge gebruiken voor de slag. Het is essentieel dat de wedges die je bij je draagt aan je spel toevoegen en helpen bij het scoren. Er zijn veel verschillende soorten wedges en ze hebben allemaal verschillende specificaties. Dit betekent dat je een wedge zal moet vinden die past bij jouw swing en behoeften. In dit artikel leggen wij uit welke soorten wedges er bestaan en wat de kwaliteiten hiervan zijn.

Soorten Wedges

Wedges kunnen worden verdeeld in vier belangrijke soorten. Een Pitching Wedge; Gap Wedge; Sand Wedge en een Lob Wedge. Hieronder leggen wij uit wat de kwaliteiten zijn van de verschillende soorten wedges. In al onze complete golfsets zult je een Pitching Wedge en een Sand Wedge vinden. 

Pitching Wedges (PW)

De eerste en meest voorkomende wedge is de pitching wedge. Meestal met een loft tussen 44-48 graden, wordt het voornamelijk gebruikt voor volledige shots in greens en wat langere chipshots. De meeste moderne sets neigen naar een lager gelegen loft of een sterkere pitching wedge die opgaat in ijzeren ontwerpen met een langere slag, terwijl er ook een behoefte of opening ontstaat voor de, toepasselijk genaamde, gap wedge. In al onze complete golfsets zul je een Pitching Wedge vinden. 

Gap Wedges (GW)

Zoals de naam al doet vermoeden, vullen deze wedges de ‘opening’ tussen de werpwedge en de zandwedge. Deze wedges worden af en toe een aanval (AW) of utility wedge (UW) genoemd en hebben de neiging om een loft van ongeveer 50 tot en met 53 graden te dragen. Grotendeels geschikt voor vollere shots, ze worden meestal toegevoegd aan de tas van de speler om een afstand te overbruggen en bieden meer variatie in de buurt van de green voor velden zonder volledige swing en langere chips.

Sand Wedges (SW)

Gewoonlijk in het bereik van 54 tot 58 graden, was de zandwedge oorspronkelijk ontworpen, zoals de naam al doet vermoeden, om te ontsnappen uit groene zijbunkers dankzij het zwaardere en bredere ontwerp van de zool. Voor een lange tijd was het de go-to-golfclub voor chips en bunkerschoten rond de green, omdat het de club met de hoogste loft in de tas van een speler was totdat de lobwedge kwam. In al onze complete golfsets zul je ook een Sand Wedge vinden. 

Lob Wedges (LW)

Lob wedges zijn de nieuwste wedge designs. Zoals de naam al doet vermoeden, heeft het een hoge loft van ongeveer 60 tot 64 graden, waardoor golfers meer hoogte en spin kunnen produceren met schoten in de buurt van de green. Het wordt meer gebruikt om chips, flop shots en bunker shots te raken dan volledige shots. 


Loft

De loft van een wedge is de hoek die is gecreëerd tussen het vlak van de wedge en een denkbeeldige verticale lijn. Hoe meer loft op een wedge, hoe hoger je schot. Dit resulteert in een hogere balvlucht met minder afstand, zoals hieronder te zien is: 



De meeste professionals hebben drie of vier wedges om variatie en selectie te bieden aan hun korte golfspellen. Een recreant of amateur is prima af met twee soorten wedges. De sleutel bij het kiezen van een set wedges is ervoor te zorgen dat er geen grote gaten zijn in het loft. Probeer de loft tussen de wedges te houden tot ongeveer 4 graden tussen elke club, afhankelijk van hoeveel wedges je meeneemt in je tas. Gebruik jij over het algemeen maar twee wedges? Dan mag de afstand tussen de loft groter zijn. 


Bounce

Het 'bounce' van een wedge is het gebied van de club dat de grasmat raakt, en daarom 'stuitert' de club door het oppervlak onder de bal bij impact. Bounce is de groepsnaam voor de elementen die betrokken zijn bij het zoolontwerp: de stuithoek, zoolbreedte, voorrand, rocker en camber van een wedge.

De meeste discussies over bounce verwijzen meer specifiek naar de bouncehoek. De stuiterhoek is de hoek van de voorrand tot het punt waar de zool daadwerkelijk de grond raakt. Hoewel veel mensen denken dat wedges plat aan de onderkant zijn, is dit niet waar.



Bounce, en met name de bouncehoek, wordt toegevoegd om te voorkomen dat een wedge in zand of turf graaft, waardoor het momentum van de club wordt gestopt en de bal niet hard genoeg geraakt wordt. 

Lage Bounce wedges

Wedges met een bouncehoek van 4 tot 6 graden worden als low-bounce beschouwd. Wedges met minimale bounce zijn beter geschikt voor spelers die de bal vegen, of op een ondiep veld of stevigere grasmatten, en op zwaar, grof zand in bunkers of bunkers met weinig zand.

Medium Bounce wedges

Elke wedge met een bounce van 7 tot 10 graden wordt beschouwd als een mid-bounce wedge. Het zal de meest veelzijdige optie zijn, geschikt voor een breder scala aan omstandigheden en swingtypes. 

Hoge Bounce wedges

High bounce wedges hebben meer dan 10 graden bounce, wat betekent dat de leading edge hoger zit wanneer de onderkant op de grond rust. High-bounce wedges zijn het meest geschikt voor spelers die graven bij impact, vooral nuttig bij zachtere omstandigheden (bijv. Parklandbanen) en bunkers met diep fijn zand. 

Zool Grinds

Terwijl je bezig bent met het wegslijpen op de baan, om par proberen te besparen, zijn fabrikanten bezig met het slijpen van wedges om spelers te helpen betere slagen te maken. Dus wat is de Zool Grind?

In basistermen verwijst de Grind naar de extra vorm van de zool van de wedge, meestal rond de hiel of de teen. Meer wedgefabrikanten bieden nu naast de standaard wedgezool ook een assortiment zoolslijpmiddelen aan. Ze slijpen de zolen letterlijk met een machine om te passen bij specifieke ondergronden of slagstijlen.

Een hielmaling verwijdert bijvoorbeeld materiaal van de hiel van de zool om het gezicht lager op de grond te laten zitten. Sole grinds veranderen echter ook de veerkracht van de zool, dus het is belangrijk om advies te krijgen van een professional over de soorten grinds die bij je spel passen.


Uiteindelijk zal het voor een beginner niet zo belangrijk zijn wat voor grind of bounce op jouw wedge zit. Veel verschil zul je als beginner niet merken. Voor de amateur en professionele golfspelers zal dit wél een effect hebben op jouw golfspel. 

Ons golf assortiment

Benieuwd wat wij allemaal in het assortiment hebben qua golfclubs? Wij verkopen complete golfsets, inclusief verschillende wedges.  







Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid dat wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.