Hoe kies ik de juiste skischoenen?

Hoe kies ik de juiste skischoenen?

Of zelf nu graag een nieuw niveau wilt bereiken met skiën, of je begint net met skiën, het is belangrijk om voldoende tijd te besteden aan het vinden van de juiste skischoenen. Dit zal je plezier op de piste maken of breken! Wij bij Herqua Sports hebben we een gids gemaakt voor het kiezen van de juiste skischoenen.

Laten we eerlijk zijn, je wilt niet eeuwig op huurskischoenen skiën. Het is niet de moeite waard om na te denken over hoeveel andere paar voeten in dezelfde schaal hebben gezweet met slechts een vleugje antibacteriële spray tussen jou en hen. Maar waar begin je eigenlijk als het gaat om het kiezen van een eigen paar skischoenen? 

Het belang van goede skischoenen

Skischoenen zijn het allerbelangrijkste onderdeel van je ski-setup, en het is de moeite waard om extra tijd en energie te besteden om de juiste schoen met de juiste pasvorm te krijgen. Je schoenen zijn je enige manier om de bedoelingen van je lichaam naar je ski's te vertalen, dus een precieze pasvorm is belangrijk voor controle en prestaties. Op dezelfde manier zijn de schalen van skischoenen gemaakt van hard plastic, dus conflicten tussen de vorm van je voeten en de vorm van je schoenen kunnen pasvormproblemen veroorzaken. Het doel bij het passen van skischoenen is om een ​​maat en vorm te vinden waarin je je comfortabel voelt zonder al te veel in te leveren op prestaties.

De voet van iedereen is uniek, en ongeacht wat sommige bootfitters je zullen vertellen, is er niet één "juiste" manier om skischoenen te passen. De maat, vorm, flex en eigenschappen van je ideale boot zullen variëren afhankelijk van vaardigheidsniveau, ambities, lengte en gewicht, aantal dagen op de heuvel en andere factoren. Vanwege hun constructie en het werk dat ze moeten doen, zullen skischoenen nooit zo comfortabel zijn als straatschoenen en moet je niet proberen ze op dezelfde manier te passen. Onthoud dat het schuim dat wordt gebruikt voor de vulling aan de binnenkant van de skischoen zal samendrukken bij gebruik, dus wat lijkt op een zeer goede pasvorm in een nieuwe skischoen zal na slechts een paar dagen skiën meer ontspannen worden.

Hier zijn de belangrijkste dingen waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een skischoen.

Flex

Flex in skischoenen verwijst naar hoe moeilijk het is om de schoen naar voren te buigen. Bootflex varieert van zeer zacht tot race-stijfheid, aangegeven door een numerieke "flexindex" die meestal een getal is van 50 (zacht) tot 130 (zeer stijf). Vaak staat dit nummer op de buitenkant van de boot cuff. De methode voor het bepalen van de flex-index is niet gestandaardiseerd tussen schoenfabrikanten, en de 100 flex-schoen van een bedrijf is mogelijk niet gelijk aan de 100 flex-schoen van een ander bedrijf, dus gebruik de cijfers als een startpunt, maar raak er niet te sterk aan vast. Sommige bedrijven gebruiken een schaal van 1-10 voor hun flexbeoordeling, daarom karakteriseren we flex als zacht, medium, stijf of zeer stijf naast het geven van een cijfer

Skischoenen met een soft flex

Deze schoenen hebben meestal een flex van onder de 85 voor mannen, en onder de 75 voor dames. Soft flex skischoenen zijn vaak zeer comfortabel en warm. We raden deze schoenen aan als je nieuw bent in de sport of als je er al een tijdje mee bezig bent, maar geniet van skiën op geprepareerde groene en blauwe pistes. Een zachte flex maakt het een beetje moeilijker om de ski onder controle te houden; ga een stapje hoger als jij verwacht snel vooruitgang te boeken.

Skischoenen met een medium flex

De flex van deze schoenen zitten voor mannen tussen de 90-110 en voor dames tussen de 80-95. Medium-flex schoenen zijn afgestemd op gevorderde skiërs en leveren meer reactievermogen voor verbeterde carvingvaardigheden en hogere snelheden. Ze zijn ideaal voor diegenen die comfortabel kunnen skiën op blues en gemakkelijkere zwarte pistes en klaar zijn om steiler terrein, buckels en ongeplande sneeuw aan te pakken. 

Skischoenen met een stiff flex

De flex index van deze schoenen zijn normaliter boven de 115 voor mannen en boven de 100 voor vrouwen. Schoenen met een stiff flex zijn zeer responsief: ze reageren direct op de kleinste bewegingen die jij maakt. Ze zijn ontworpen voor degenen die met vertrouwen, snelheid en agressiviteit skiën op het steilste en meest uitdagende terrein.

Sommige skischoenen bieden functies zoals schokabsorptie voor landingssprongen of hobbels. De meeste geavanceerde skischoenen combineren materialen met meerdere dichtheden om skischoenen stijf te maken op kritieke gebieden van energieoverdracht, maar zacht op andere gebieden. Zeer stijve raceschoenen kunnen voor algemeen gebruik onaangenaam stijf zijn.

Welke maat skischoenen moet ik kiezen?

Skischoenen worden gemeten op een schaal genaamd Mondopoint, die is gebaseerd op de lengte van je voet in centimeters. U kunt uw Mondopoint-maat bepalen door uw hiel tegen een verticaal oppervlak te plaatsen, zoals een muur met de tenen naar buiten gericht, en de afstand van de muur tot het einde van uw langste teen in centimeters te meten (als u geen metrische liniaal heeft, kan de lengte in inches vermenigvuldigen met 2,54 om het equivalent in centimeter te krijgen). Als de lengte van uw voet 26,5 cm (10,23 ") is, is uw" aangegeven "Mondo-maat 26,5. Ook hebben wij hiervoor exacte maattabellen, voor heren, voor dames en voor de junioren.

Skischoenen moeten een goede pasvorm hebben zonder de bloedsomloop af te sluiten of pijnlijke drukpunten te veroorzaken. Een lichte tot matige druk op uw langste tenen wanneer de skischoen is vastgemaakt en uw been rechtop staat, is meestal een indicatie dat de skischoen na enig gebruik de juiste maat heeft.

Als de skischoen te klein aanvoelt, probeer dan een keer voorover te buigen in de skischoen dan hard te buigen met de gespen aan de bovenkant vast - duw je knie een paar keer met kracht naar voren in de tong. Hierdoor wordt je hak terug geduwd in de hiel van de skischoen en ontstaat er meer ruimte aan de voorkant - je zou weinig of geen druk op de tenen moeten voelen terwijl je de skischoen naar voren buigt. Controleer de pasvorm van de voering met deze uit de kofferbak om te zien of de bron van de druk de teen van de voering is in plaats van de harde plastic schaal - als dat zo is, kan dit meestal worden uitgerekt door uw winkel of bootfitter.

Alle skischoenen zullen losser zitten na een paar dagen skiën, en het is uw doel om aan het einde van het seizoen een perfecte pasvorm te hebben in plaats van wanneer de skischoen splinternieuw is. Houd er rekening mee dat hoewel het meestal mogelijk is om een ​​skischoen die iets te klein is te vergroten, het vrijwel onmogelijk is om een ​​te grote skischoen te verkleinen. Bij het passen (of skiën) van skischoenen raden we aan een dunne of zeer dunne sok te dragen. Hoewel een dikkere sok in sommige gevallen iets warmer kan zijn, zorgen de plastic schaal en het schuim in de voering voor veel isolatie, en extra sokdikte tussen je voet en de schoenenschaal vermindert controle en respons. Over het algemeen dragen de beste skiërs om deze reden de dunste sokken.
 

Bootfitting

De meeste skischoenen hebben een bepaalde hoeveelheid door warmte vervormbaar materiaal in de voering. Meestal zullen duurdere skischoenen meer door warmte vervormbaar materiaal bevatten. Bij Herqua kunnen wij de skischoenen zo vervormen dat ze perfect bij jouw voeten passen. Dit noemen we ook wel bootfitting. Sommige voeringen hebben donzen teenboxen voor extra warmte.

Er zijn verschillende soorten voeringen om uit te kiezen:

Niet-vormbaar: minder buigzaam dan andere opties, niet-vormbare voeringen bieden algemene vulling en stabiliteit voor uw voeten. Na verloop van tijd zal de aanhoudende druk van uw lichaamsgewicht ervoor zorgen dat het voorvoetgedeelte van de voering zich aanpast aan dat gedeelte van de vorm van uw voet.

Thermovormbaar deze voeringen gebruiken de warmte van je voet om een ​​perfecte pasvorm te krijgen. Ze breken in na een dag of wat skiën.

Op maat vormbare voeringen gebruiken handmatig verhit worden om een ​​perfecte pasvorm te verkrijgen. Bij Herqua Sports doen wij dat gratis voor jou.

Skischoenen kopen op internet

Nu je weet wat je nodig hebt van je skischoenen en de tools hebt om je zoektocht te beginnen, raden we je ten zeerste aan om de drang te weerstaan ​​om alleen op prijs of kleur van de skischoenen te kopen. Het is verstandig om ergens anders in jouw budget te besparen als dit betekent dat jij de juiste schoen krijgt.

Niemand weet hoe jouw voeten zich beter voelen dan jijzelf. Als je denkt dat je een skischoen hebt die in de buurt komt van de pasvorm en flex die je wilt, probeer ze dan een paar uur thuis te dragen voordat je met ze naar de berg gaat. Doe de skischoenen aan, maak ze vast zoals je zou doen bij het skiën ga een ​​film of een wedstrijd kijken. Als ze zich na ongeveer twee uur nog redelijk goed voelen, heb je de juiste skischoenen en ben je klaar om te gaan. Als je plaatselijke pijn in een teen- of botgebied hebt, kan een bootfitter het probleem mogelijk oplossen. Als je serieuze pasproblemen hebt met de skischoen, weet je dat waarschijnlijk ruim voordat de twee uur om zijn.














Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid dat wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.