Hoe kies ik de juiste snowboard schoenen?

Hoe kies ik de juiste snowboard schoenen?

Ongetwijfeld het belangrijkste onderdeel van je snowboarduitrusting, snowboardschoenen kunnen je dag op de berg maken of breken. Snowboardschoenen moeten comfortabel, correct zitten en goed werken met je bindingen.

Een perfecte pasvorm voor een paar laarzen moet een strakke, stabiele pasvorm zijn over de bovenkant van jouw voet en rond jouw enkel. Snowboardschoenen horen een beetje weerstand bieden als je naar voren leunt en buigt, maar toch zorgen voor een comfortabele bewegingsvrijheid zonder drukpunten. Je tenen mogen nauwelijks tegen de voorkant zitten en je hiel moet stevig in de hielkom van de laars worden gehouden. In dit artikel worden de volgende aspecten besproken:

1. Comfort en pasvorm 
2. Flex en rijstijl
3. Soorten vetersystemen 

Comfort en pasvorm van de snowboardschoenen


Bij het kiezen van een paar goed passende snowboardschoenen, mogen je tenen nauwelijks tegen het uiteinde van de voorkant komen terwijl je op zijn plaats blijft staan ​​met de schoen volledig dicht. Je tenen mogen niet krullen of druk voelen op de toppen van je tenen, maar ze moeten wel zo dichtbij mogelijk bij de voorkant komen. Terwijl je je benen buigt en bukt in een snowboard-ready houding, zou je moeten voelen dat je tenen iets naar achteren trekken, wat resulteert in een goede pasvorm. Het is belangrijk op te merken dat je altijd een paar goede snowboardsokken moet dragen als je laarzen past en tijdens het snowboarden zelf.

Je snowboardschoenen zullen de strakste zijn die ze ooit zullen zijn, de eerste keer dat je ze probeert. Na verloop van tijd zal de vulling aan de binnenkant van je laars wat "uitpakken" (tot een halve maat), waardoor er meer ruimte ontstaat en een minder "goede" pasvorm ontstaat. Sommige mensen maken de fout om laarzen te kopen die als schoenen passen als ze nieuw zijn, met extra ruimte in de tenen. Dit voelt geweldig als je in eerste instantie staat of rondloopt, maar zal leiden tot hiellift en voetkrampen als je daadwerkelijk aan het rijden bent doordat je voeten en onderbenen buitengewoon hard werken omdat ze proberen het 'slop' van losse laarzen.

Flex en rijstijl: welke snowboard schoen past bij mijn stijl?

Jouw doel: de snowboardschoenen vinden die zijn ontworpen om het best te presteren waar en hoe jij gewoonlijk rijdt. Snowboardschoenen worden vaak gepresenteerd in een spectrum van flexibiliteit, van zacht tot stijf. Boot flex is vaak een persoonlijke voorkeur, maar flex komt ongeveer overeen met het type snowboarden dat je doet.

Flex van de snowboardschoenen

Het vinden van snowboardschoenen met een flex die bij je rijstijl past, kan een groot verschil maken. Snowboardschoenen worden doorgaans gecategoriseerd als zacht, medium of stijf.


Soft flex: Soft-flexing snowboard boots hebben comfortabele, veerkrachtige materialen die prettig aanvoelen voor lange dagen op de berg.

Medium flex: deze schoenen bieden een balans tussen mobiliteit en ondersteuning voor all-mountain prestaties en comfort.

Stiff flex: Stiff-flexing boots bieden maximale ondersteuning voor edge power en controle bij hoge snelheden en onder zware omstandigheden.


Jouw snowboardstijl

Wat is je rijstijl? All-mountain? Freeride? Freestyle? Een all-mountain- of freeride-boarder met een voorliefde voor snelheid, zal bijvoorbeeld waarschijnlijk de voorkeur geven aan meer responsieve boots, die meestal stijvere modellen zijn. Parkrijders en recreatieve snowboarders geven over het algemeen de voorkeur aan iets zachtere schoenen, die zijn namelijke gemakkelijker te manoeuvreren.

Welke categorie rijder ben jij? Hier is hoe elk wordt gedefinieerd.

All-mountain: verwijst naar elk terrein dat geschikt is voor een snowboard: pistes, ongebaande poedersneeuw en zelfs wat park-and-pipe. De meerderheid van de rijders zijn all-mountain rijders, en de meerderheid van de all-mountain rijders zal neigen naar flexibelere schoenen. Als je alles veilig wilt spelen hou je het midden van het spectrum aan: flex 5/10.  Beginners moeten bijna altijd flexibelere laarzen kiezen. Kies voor snel rijden echter stijvere laarzen.

Freeride: omvat off-piste (ongerept backcountry) terrein en enkele geprepareerde pistes, maar geen terreinparken. Freeride wordt ook wel "big mountain" riding genoemd. Freeriders hechten veel waarde aan snelheid en precisie, dus stijvere schoenen hebben de voorkeur. Deze stijfheid helpt randkracht te genereren voor het schrijven van lijnen over ijzige (stevige) sneeuw.

Freestyle: op plezier gericht terrein (halfpipe, rails, jumps, spins, jibbing en tricks). Manoeuvreerbaarheid, gevoel en snelle reacties zijn essentieel voor de parkervaring, dus zachtere, flexibelere snowboardschoenen zijn de gebruikelijke keuze.  

Soorten veter-systemen van de snowboardschoen


De vetersluiting van snowboardschoenen is belangrijk. Laarzen moeten strak worden dichtgeregen maar toch comfortabel aanvoelen en vrij zijn van drukpunten die blaren veroorzaken. Enkels en hielen dienen stevig op hun plaats te blijven, met minimale haklift - helemaal geen schommelende voet (van voren naar achteren, van links naar rechts), indien mogelijk. 

De meeste snowboardschoenen bieden een van de drie vetersystemen: traditioneel, quick-pull of Boa. Sommige snowboardschoenen hebben een hybride ontwerp dat 2 van deze systemen combineert. Elk systeem is snel, handig en veilig, en geen enkel systeem presteert beslissend beter dan de andere. Het systeem dat u kiest, is vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur en budget.

1. Traditionele veter snowboardschoenen

De beproefde traditionele veters bieden een waterdichte sluiting die elke keer een goede en veilige pasvorm garandeert. Door volledige aanpassing aan de gebruiker over te laten, kunnen veterlaarzen worden aangetrokken en afgestemd op de individuele behoeften van de gebruiker op het gebied van comfort en pasvorm. Hadden we al gezegd dat kapotte veters gemakkelijk kunnen worden vervangen?

Voordelen
- Veters vervangen is eenvoudig.
- De pasvorm en de algehele strakheid van de laars zijn eenvoudig af te stellen.
- Je betaalt niet voor extra functies.
- Traditionele look en feel van snowboardschoenen. 

Nadelen
- Niet gemakkelijk te rijgen of aan te passen met handschoenen aan.
- Gevoelig voor loslaten gedurende de dag.
- De kracht van de snowboarder bepaalt hoe strak de schoen maximaal kan zitten.

2. Speed Lace snowboardschoenen 

Snowboardschoenen met snelvetersysteem zijn er in verschillende stijlen en configuraties, maar streven allemaal naar hetzelfde resultaat; supersnel in- en uitstappen, gemakkelijke verstelbaarheid en een veilige pasvorm. Met behulp van twee versterkte nylon kabels die zijn bevestigd aan snelsluithendels, kunnen snelvetersystemen onafhankelijk worden aangepast over de bovenkant van de voet en boven de enkel voor een on-the-fly aangepaste pasvorm die je voet de hele dag op zijn plaats houdt.

Voordelen
- Met handschoenen aan verstelbaar
- Snel en gemakkelijk
- Aanpasbare pasvorm
 
Nadelen
- De kracht van de snowboarder bepaalt hoe strak de schoen maximaal kan zitten
- Niet gemakkelijk te repareren wanneer het kapot gaat boven op de berg.

3. BOA Snowboardschoenen

Het BOA ™ vetersysteem is een snel en gemakkelijk alternatief voor traditionele veters. Het is een systeem waarbij je doormiddel van draaiknoppen je schoen strakker kan draaien. Om hem strakker te draaien moet je de draaiknop eerst indrukken. Haal de knop weer omhoog om je schoen los te maken.  

BOA-laarzen bieden snel in- en uitstappen, zijn het gemakkelijkst aan te passen en hebben daarnaast nog steeds een goede pasvorm. BOA ™ draaiknoppen kunnen worden aangepast met je handschoenen aan en is de makkelijkste optie van de drie bovengenoemde. Wij raden BOA schoenen aan aan zowel beginners als ervaren snowboarders. Voor de beste pasvorm raden wij dubbele BOA-systemen aan. Dit houdt in een draaiknop bovenaan de schoen en een draaiknop bij de wreef van de schoen. 

Voordelen
- Makkelijk en handig.
- Met handschoenen aan verstelbaar.
- Nauwkeurige aanpassingen voor de gewenste fit.

Nadelen 
- Single BOA-systemen bieden slechts een enkele pasvorm over de hele voet.
- BOA ™ -laarzen zijn misschien niet gemakkelijk te repareren op de berg.
- Boa-systemen zijn vaak wat prijziger.

4. Burton Step-On snowboardschoen

Naast de drie gebruikelijke bovengenoemde zijn er ook nog de gepatendeerde Burton Step-On snowboardschoenen. Dit is zonder twijfel de meest gemakkelijke en snelle snowboardschoen. Deze schoenen werken alleen met de Burton Step-On bindingen. Het is in totaal wel prijzig, maar dan heb je ook wat. Deze zijn binnenkort te vinden in ons assortiment.

Met drie verbindingspunten - twee bij de teen en één bij de hiel - is Step On eenvoudig, veilig en zeker. Je klikt er in en je bent klaar om te gaan. Wanneer jij de lift uit stapt ben je de eerste die klaar is om te gaan!



Ons aanbod

Bij Herqua bieden we een groot assortiment snowboard schoenen aan. Neem een kijkje op onze webshop om te zien of er wat voor jou bij zit!


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid dat wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.