Coronavirus: Is wintersport in 2020/2021 nog mogelijk?

Coronavirus: Is wintersport in 2020/2021 nog mogelijk?

Een logische vraag die iedereen zichzelf wel afvraagt. Gaat mijn vakantie nog wel door? Kan ik nog op wintersport komend jaar? Er is bij veel mensen enige onzekerheid of het nog wel door kan gaan. In dit artikel lichten we alles toe omtrent dit onderwerp, zodat je met een gerust hart jouw vakantie kunt boeken.

Een logische vraag die iedereen zichzelf wel afvraagt. Gaat mijn vakantie nog wel door? Kan ik nog op wintersport komend jaar? Er is bij veel mensen enige onzekerheid of het nog wel door kan gaan. In dit artikel lichten we alles toe omtrent dit onderwerp, zodat je met een gerust hart jouw vakantie kunt boeken.

Het coronavirus heeft dit jaar voor veel mensen roet in het eten gegooid. Er zijn veel mensen geweest die hun vakantie vervroegd moesten afbreken of zelfs compleet moesten annuleren. Hoewel er altijd nog wel enige onzekerheid blijft bestaan rond het virus, kunnen we wel een idee geven over het tot nu toe rond het coronavirus en de wintersportvakantie. 

Waar kan ik nog op wintersport?

Om kort antwoord te geven: Ja, je kan nog op wintersport. Waar? Zwitserland, Noorwegen en Zweden houden als de enige landen de pistes nog open tijdens de kerstvakantie. Wil jij dus graag nog op wintersport tijdens de kerstvakantie, dan is dat hier mogelijk! Er is een grote kans aanwezig dat er wel wordt gevraagd of je negatief getest bent bij binnenkomst van het land, laat je dus wel testen voordat je vertrekt. Testen kan snel en gemakkelijk bij de "drive thru" testen van Velox Labs. Na 15-20 minuten krijg je al een mail met de uitslag van jouw test. Deze uitslag kan je dan laten zien in een van de betreffende landen als bewijs. Wil jij last minute dus toch nog op wintersport gaan, dan kan dat!

Wanneer gaan de skigebieden weer open?

Duitsland, Frankrijk en Italië hebben helaas aangegeven op 24 december alleen open te gaan voor inwoners van de landen, toeristen moeten wachten tot januari 2020. Het nieuws blijft wisselen dus laten we hopen dat de pistes begin januari inderdaad weer open gaan voor toeristen. 

Skiën in Corona tijd 

Skiën tijdens de coronatijd is dus zeker nog mogelijk, alleen dan wel met een paar aanpassingen/maatregelen. Overal zijn wel de nodige maatregelen genomen, in winkels, restaurants, sportscholen etc. Dit zal hetzelfde zijn op wintersport. De skipistes in Zwitserland zullen als normaal geopend zijn, alleen bij de liften is het verplicht om de mond en neus bedekt te houden. Houd daarnaast rekening met extra afstand tussen mensen en neem genoeg mondkapjes mee. Het is in openbare gesloten ruimtes verplicht om mond en neusbescherming te dragen. Houd er ook rekening mee dat de verplichte afstand tussen elkaar groter kan zijn in het buitenland dan in Nederland. 

Après-ski in coronatijd

Voor velen is dit heilig tijdens de wintersportvakantie. Helaas zal de après-ski niet als gebruikelijk door kunnen gaan. Eten en drinken mag nog wel gewoon binnen en buiten, maar je dient ten alle tijden aan tafel te blijven zitten. Veel après-ski bars zullen in de winterperiode hun dienst zullen doen als een restaurant, in plaats van bar. 

Coronamaatregelen Zwitserland, Noorwegen, Zweden

Hieronder een korte samenvatting van de coronamaatregelen in de skigebieden. Deze maatregelen kunnen in de loop der tijd nog veranderen. Voor mondkapjes geldt dat buffjes of een sjaal voor mond en neus voldoen aan de eisen. Je hoeft dus niet per se op de berg een mondkapje mee. 

Skischolen
Kleine groepen, maximaal 10 personen per groep. Skileraren en gidsen mogen zich gratis laten testen op het coronavirus.

Skiliften
Skiliften zijn zoals gewoonlijk geopend Mond- en neusbescherming is verplicht in gondels1 Meter afstand in de rij voor de skilift

Après-ski
Après-ski zal niet mogelijk zijn zoals we hem kennen. Drinken en eten wordt alleen zittend aan een tafel gedaan.

Accomodaties
1 meter afstand van andere gasten / gastengroepen. Gasten dienen mond- en neusbescherming te dragen in openbare ruimtes. Medewerkers die direct contact hebben met gasten moeten ook mond- en neusbescherming 

Bergrestaurants
Omdat alle wintersporters vaak tegelijkertijd lunchen, is het lastig om de afstandregels te handhaven. Desondanks dit zullen de bergrestaurants wel geopend zij. De bediening wordt verplicht om een mondkapje te dragen

Wintersport 2020-2021

Er zullen een klein aantal gebieden zijn die alleen winstgevend zijn bij een hoge bezettingsgraad. Door het coronavirus kunnen deze gebieden niet voldoen aan die hoge bezettingsraad, en zullen daarom hun deuren sluiten. De skigebieden die de nodige maatregelen WEL kunnen nemen en nog steeds rendabel kunnen draaien zullen WEL geopend zijn. Houd er wel rekening mee dat sommige skigebieden een beperkt aantal skipassen weggeven. Controleer dit goed bij het gebied waar jij naar toe wilt gaan. Verder kan de wintersport in 2020-2021 wel gewoon door gaan. 

Wanneer je gaat boeken raden wij je wel aan om een vakantie te boeken met een mogelijkheid om gratis te annuleren of om te boeken.

Skigebieden in coronatijd

Zoals we al vermeld hebben zal er waarschijnlijk een klein aantal skigebieden zijn die hun deuren sluiten. Hieronder vind je de belangrijkste ontwikkelingen tot nu toe.


Update: Zwitsers skigebied Fideriser Heuberge

Het eerste skigebied dat hun deuren heeft gesloten is het Zwitserse Fideriser Heuberge. Het skigebied is een van de eerste die beslist om de komende winter niet te openen. Het gebied is alleen winstgevend bij een hoge bezetting, en door de corona is dat helaas niet mogelijk. Om deze reden hebben ze vroegtijdig besloten om hun deuren te sluiten. 

Update: Skivakantie toch gewild ondanks coronavirus

Veruit de meeste wintersporters willen, ondanks het corona virus, nog steeds op vakantie naar de sneeuw. Ze zijn eerder bang voor de onzekerheid over de terugbetalingen van de reissom dan het virus zelf. Van de vaste groepen van de skiërs en snowboarders heeft de helft al hun wintersport vakantie geboekt. Degenen die nog niet hebben geboekt, wachten nog op eventuele updates of nieuws over het coronavirus en de maatregelen. 

Wanneer gaan de hotels in Oostenrijk weer open?

In Oostenrijk gaan de gebieden vanaf 24 december 2020 open. Voor toeristen zullen de hotels vanaf  januari 2021 weer toegankelijk zijn voor toerisme, mits er geen nieuwe maatregelen worden aagekondigd.

Wanneer gaan de hotels in Frankrijk weer open?

Frakrijk heeft net als Oostenrijk de gebieden gesloten tot 24 december 2020. Op dat moment gaan de pistes en hotels alleen open voor inwoners uit eigen land. Tot nu toe is het aangegeven dat in januari de hotels en pistes ook weer open gaan voor toeristen.

Online wintersport artikelen kopen

Weet je zeker dat je gaat en wil je alvast inkopen doen voor jouw wintersport vakantie? Wij zijn een Erkend Wintersport Specialist en hebben een groot assortiment beschikbaar. Bekijk het assortiment online of kom naar onze winkel.






Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid dat wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.