Beginnen met Nordic Walking

Beginnen met Nordic Walking

Nordic Walking is een low-impact sport die steeds populairder wordt. Maar wat is het precies? Wat heb je nodig om te beginnen? Wat is de juiste techniek? En wat zijn de voordelen van Nordic Walking?

Nordic walking klinkt als de Scandinavische manier om een activiteit uit te voeren die je al elke dag doet, maar het is eigenlijk een vorm van intensieve lichaamstraining. In deze gids laten wij zien wat Nordic Walking precies is, wat de benodigdheden zijn en wat de juiste techniek is.

Dus wat is Nordic Walking precies?

Nordic Walking is een vorm van fysieke activiteit, waarbij het standaard wandelen wordt verbeterd met de toevoeging van wandelstokken. Deze vorm van lichaamsbeweging is ontstaan ​​in Finland en is al lang populair in Scandinavië en Engeland. Vaak gebruikt voor skitraining in het laagseizoen, maar nu ook bekend  bij mensen over de hele wereld als een eenvoudige maar toch -effectieve vorm van lichaamsbeweging. Nordic pole walking is een training die, als hij goed wordt uitgevoerd, 80 procent van je spieren traint. Het heeft van nature weinig impact, het is leuk om te doen en het houdt je buiten, waardoor het een ideale vorm van lichaamsbeweging is voor iedereen.

Alle voordelen van Nordic Walking

Bij nordic pole walking worden zowel het onderlichaam als het bovenlichaam gebruikt. Het onderlichaam krijgt de voordelen van traditioneel lopen of snelwandelen, en de stokken werken het bovenlichaam. Door deze combinatie profiteren nordic pole-wandelaars van spieropbouw die niet aanwezig is bij normaal lopen, omdat de borst, triceps, biceps, schouders en buikspieren samen met de beenspieren getraind worden.

Nordic pole walking verbetert de cardio-respiratoire conditie, vooral bij oudere volwassenen voor wie krachttraining of high-impact sporten niet ideaal zijn. High-impact sporten zijn sporten waarbij de gewrichten veel stress ondergaan, zoals hardlopen of tennis. Nordic Walking valt onder de low-impact categorie. De sport kan ook de balans verbeteren en nekpijn verminderen. Het is een totale lichaamstraining die leuk is en die een gevoel van avontuur stimuleert, omdat het overal kan worden gedaan, van parken en wegen tot wandelpaden.

De benodigde uitrusting

Traditioneel gebruikten Nordic Walkers tijdens het laagseizoen skistokken met vaste lengte om te wandelen, waarbij ze in vorm bleven voor nordic skiën. Tegenwoordig zijn er wandelstokken speciaal voor Nordic Walking. Nordic walking-stokken zijn er in twee vormen: eendelige, niet-verstelbare versies verkrijgbaar in verschillende lengtes; en telescopische, in lengte verstelbare, twist-lock versies. De stokken uit één stuk zijn over het algemeen sterker en lichter, maar ze moeten op de gebruiker worden afgestemd. Nordic Walking stokken zijn “one-size-fits-all” en zijn beter te vervoeren. 

Het kiezen van het type wandelstok is zeer persoonlijk; verschillende modellen worden geleverd met verschillende soorten handgrepen en polsbanden. De meeste noordse stokken worden geleverd met een rubberen stop over de punt, zodat je ze op de straat of stoep kunt gebruiken. Op de stoep wil je de rubberen punt, maar op gras, vuil of oneffen terrein heb je betere grip met de metalen punt. Ook zijn er speciale rubberen voetjes speciaal voor verharde wegen die je los bij de wandelstokken kunt kopen. 



Wat is de juiste lengte wandelstokken?

De eerste stap bij Nordic Walking is het verzamelen van je benodigdheden onderweg. Heb je een verstelbare wandelstok? Voordat je vertrekt, moet je deze stokken op maat maken: houd de handgreep vast, zet de punt op de grond en hou de wandelstok verticaal en je arm dicht bij jouw lichaam; je hebt de juiste lengte als je elleboog nu 90 graden is gebogen. Doe nu de bandjes over je polsen en pak de wandelstok licht vast.

Wil jij graag 1-delige wandelstokken maar weet je niet welke maat bij jou past? De juiste lengte kies je door je ellebogen in een hoek van 90 graden te houden, met je armen vlak langs je lichaam. Doe alsof je denkbeeldige stokken in je handen hebt. Meet vanaf de bovenkant van je vuist naar de grond: deze lengte is de juiste maat voor jou.

De juiste techniek voor Nordic Walking

Nu ben je klaar om aan de slag te gaan! Denk er niet te veel over na: de houding van je armen, benen en lichaam is vergelijkbaar met die van normaal, krachtig lopen. Maar in tegenstelling tot lopen, wordt jouw pas bepaald door het bereik van je armbeweging - je pas zal volgen. Hoe verder de stok gaat, hoe langer de pas en hoe krachtiger de swing van je bekken en bovenlichaam.

Begin door je stokken lichtjes vast te houden (pak ze niet te stevig vast). Loop met de wandelstokken naast je en beweeg in tegenstelling tot je benen. Je linkerarm en rechtervoet bewegen samen. Dit klinkt verwarrend, maar het went snel. Om je vorm te controleren, laat je je wandelstokken tijdens het lopen in een hoek van ongeveer 45 graden achter je aan slepen. Zodra de hoek correct voelt, pak je de wandelstokken vast en zet je ze op de grond in plaats van ze te slepen. Je plant de wandelstokken nog steeds in dezelfde hoek van 45 graden naar achteren, met je ellebogen dicht bij je lichaam en je armen recht en ontspannen.

Als je je op je gemak voelt bij deze hoek probeer dan wat meer kracht naar achteren te zetten. Duw de wandelstokken naar achter bij elke stap. Terwijl je je pas perfectioneert, concentreer je je bij elke stap op het rollen van je hielen naar je tenen. Ook duw je jezelf weg met een grotere zwaai voor een beter voordeel van je training.

6 beginnersfouten die je moet vermijden

1. Je verkeerde arm bewegen - Veel beginners lopen met hun rechter arm en rechterbeen tegelijkertijd. Het hoort juist andersom. Wanneer je kracht zet met je linker arm hoort je rechterbeen naar voren te gaan.

2. Geen eenheid in het ritme tussen je armen en je benen - Timing en ritme is van belang bij Nordic Walking. Zo haal je het meeste uit je loop pas.

3. Lopen met gebogen ellebogen - Probeer je armen gestrekt te houden tijdens het afzetten en het omhooghalen van de wandelstokken.

4. Geen complete armbeweging - Veel beginners maken te kleine bewegingen met de armen. Probeer zo ver mogelijk naar achteren door te duwen met je armen gestrekt.

5. De wandelstokken te ver voor je uit neerzetten - Als je de wandelstokken te ver voor je pas uit neerzet kan je geen kracht naar achteren meer uitoefenen. Hierdoor verspil je energie en kan je minder snelheid maken. Plant de stokken precies in het midden van je pas met een hoek van 45 graden voor het beste resultaat.

6. Een slechte houding - Voor een optimale pas loop je met een rechte rug en kijk recht voor je uit. Een slechte houding kan klachten opleveren in je hele lichaam.


Ons aanbod

Wij hebben een groot en divers assortiment als het aankomt op Wandel & Outdoor.



Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid dat wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.