6 tips voor het onderhouden van uw wandelschoenen

6 tips voor het onderhouden van uw wandelschoenen

Hoewel elk paar schoenen uiteindelijk wel verslijt, kan je de duurzaamheid van je wandelschoenen aanzienlijk verlengen. Met de juiste zorg gaat elk paar wandelschoenen langer mee, vooral de wandelschoenen van hogere kwaliteit.

Veel wandelaars geven een flink bedrag uit voor een degelijk paar bergschoenen, dus het is logisch om er zuinig mee om te gaan. Zo zorg je ervoor te dat ze comfortabel, waterdicht en ondersteunend blijven. Hier 6 tips om zo veel mogelijk uit jouw wandelschoenen te halen.

1. Wandelschoenen inlopen 

Loop je nieuwe wandelschoenen in. Wanneer je een paar wandelschoenen koopt draag je ze eerst in huis en tijdens korte lokale wandelingen. Je wandeltocht zal veel leuker zijn als de nieuwe wandelschoenen al ingedragen zijn en naar jouw voeten zijn gevormd; ze voelen een stuk comfortabeler aan als ze al ingedragen zijn.

2. Controleer je wandelschoenen voordat je op een wandeltocht gaat

Voordat je eropuit trekt controleer je je wandelschoenen nog een keer om zeker te weten of ze in topconditie zijn. Veel problemen met wandelschoenen kunnen in het begin worden voorkomen, door ze waterdicht maken en controleren of de wandelschoenen toe zijn aan reparatie.

Als ze waterdicht moeten worden gemaakt, doe dit dan voordat je uit huis gaat. Het is veel gemakkelijker in het comfort van uw huis dan tijdens een zware wandeltocht. Het type waterdichtingsmiddel dat je moet gebruiken, is afhankelijk van het merk en het materiaal van je wandelschoen; Gewoonlijk zal het waterdichtmakende product op olie gebaseerd zijn voor leren laarzen en op siliconen gebaseerd voor op stof gebaseerde laarzen. Volg de instructies op het product voor waterdichting. 

Controleer de de veters van jouw wandelschoenen. Zijn ze in goede staat of is een of is de stof aan het loslaten? Als het tijd is om de schoenveters te vervangen, doe dat dan, want het is niet leuk zijn om een ​​veter te scheuren terwijl je aan het wandelen bent. 
Controleer op losse oogjes, scheuren in het materiaal, losse zolen, losse binnenzolen, vuil en losse stiksels overal. Let op alles wat je ziet dat kan scheuren, loskomen of kapot kan gaan tijdens het wandelen - beter nu dan in het midden van een regenbui in diepe modder!



3.  Hou je wandelschoenen waterdicht

Water is slecht voor leer, dus je zult af en toe een waterbestendige creme moeten toepassen. Wij raden Lowa Active Creme aan omdat het gemakkelijk te gebruiken is en van goede kwaliteit is. Het product is geschikt leder en textiel met gore-tex voering. Door dit smeersel worden de schoenen geïmpregneerd en behouden zo het ademend vermogen van de schoen. Doordat de crème in het leer trekt blijft het leer soepel en droogt de schoen niet uit. Je moet een waterdichtingsmiddel opnieuw aanbrengen wanneer je merkt dat de buitenste materialen - leer of synthetisch - nat raken in de regen. Let op: gebruikt niet te veel. Bedek de gehele buitenkant van de wandelschoen gewoon met een dunne laag.



4. Vermijd zout water 

Een rivier oversteken is één ding, maar als je je met je wandelschoenen in zeewater komt zal het zoute water de metalen oogjes doen roesten. En zodra de oogjes beginnen te roesten, zijn ze moeilijk te vervangen (in tegenstelling tot de zool of andere delen van je laarzen). Als je je wandelschoenen toch in zout water komt, spoel ze dan zo snel mogelijk af. 

5. Haal de binnenzolen eruit na gebruik

Dit is een logisch nadat je door de regen hebt lopen soppen, maar het wordt aangeraden om de binnenzolen na elke wandeling te verwijderen. De inlegzolen houden vocht vast en het droge, gelooide leer dat de meeste wandelschoenen nu gebruiken, zal zacht en papperig worden als je de inlegzolen voor langere tijd in laat zitten. Hetzelfde geldt voor wandelschoenen gemaakt van synthetische materialen. Natte inlegzolen kunnen ook snel gaan stinken en is een aantrekkelijke plaats voor bacteriën. Laat daarom de inlegzooltjes een nacht buiten de wandelschoen drogen. Zijn jouw inlegzolen te versleten en aan vervanging toe? Inlegzolen zijn bij ons te koop in diverse maten en soorten. 


6. Hou je wandelschoenen schoon en droog

Ja, goede wandelschoenen - leer of synthetisch - kunnen veel modder en water verdragen. Maar modder kan de buitenkant van je schoen beschadigen als de modder te lang blijft zitten. Wij stellen voor om je wandelschoenen onder een tuinslang te laten lopen en dan te schrobben met een borstel. Laat ze daarna drogen in een warme kamer. Let op! Leg nooit je wandelschoenen naast de kachel - te veel hitte kan het leer doen barsten en de zolen doen smelten.

Op zoek naar een nieuw paar wandelschoenen?





Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid dat wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.