Welk longboard moet ik kopen?

Welk longboard moet ik kopen?

We begrijpen dat het lastig is om het juiste longboard te kiezen door de hoeveelheid keuze die er is. Daarom hebben wij voor jou hieronder een advies opgesteld zodat jij een longboard kiest die het beste bij jou past! Want wat is nou een longboard? Welke verschillende longboards zijn er? Wat zijn trucks? En wat voor soort wieltjes zijn er?

Hou in je achterhoofd dat je uiteindelijk een longboard kiest die jij mooi en prettig vind. Als jij namelijk en longboard hebt wat voor jou werkt is dit natuurlijk ook goed! 


Wat is een longboard? 

Voor dat beginnen is het misschien wel handig om te weten wat een longboard precies is. Longboarden is in de jaren 50 ontstaan op Hawaï. De surfers daar introduceerde namelijk een aangepaste versie van surfen op een wheely longboard. Door dat golven niet ideaal waren hadden een aantal surfers besloten om een skateboard langer te maken zodat zij konden 'surfen' op asfalt. Een longboard is om het simpel te zeggen een lang skateboard. 

Tussen een skateboard en longboard zitten wel een aantal verschillen. Zo zijn longboard groter dan een skateboard. Longboards zijn meestal tussen de 35-60 centimeter lang met een breedte van 9-10 centimeter. Skateboards daarin tegen zijn kleiner. Zo is de lengte van een skateboard vaak tussen de 28-34 centimeter. De breedte zit tussen de 7-10 inch. Het langere en bredere board zorgt ervoor dat je makkelijker kan balanceren. Dit is erg prettig wanneer je net begint met skaten. Naast de grote van het longboard is de vorm ook anders dan die van een skateboard. Longboards hebben namelijk verschillende vormen. Denk bijvoorbeeld aan shortboards of pintails. Dus hoe een longboard eruit ziet verschild per soort. 


Welke verschillende longboards zijn er? 

Zoals hierboven is genoemd hebben longboards verschillende vormen. Er zijn veel verschillende soorten en we begrijpen dat het lastig is om uit 1 van deze de juiste te kiezen. Bij het kiezen van een longboard is het goed om te kijken hoe je het longboard wilt gebruiken. Wil je alleen cruisen? Of wil je graag downhill of wil je juist freeriden? Dit zijn allemaal soorten manieren om te longboarden. Maar welke verschillende longboards zijn er nu precies? Hieronder komen de verschillende soorten longboards die er zijn, 1 voor 1 naar voren. Bij de verschillende soorten longboards geven we ook aan voor welke manier van longboarden het geschikt is. 

Pintail longboard

De pintail longboards zijn voornamelijk te herkennen door de vorm van het deck. Het is namelijk zo dat de achterkant van het deck na de achterwielen in een puntvorm gaat lopen. De vorm van het bord heeft veel weg van een druppel. De trucks die bevestigd zijn aan het longboard zijn topmount bevestigd.  Dit zorgt voor een relatief hoog zwarte punt. Een hoog zwarte punt zorgt voor maximale controle en een gemakkelijke besturing van het board. Wanneer je lekker wilt cruisen is het pintail longboard ideaal! Ook voor bijvoorbeeld slalom is het pintail longboard geschikt om te gebruiken. 

Kicktail longboard 

Een kicktail longboard heeft veel overeen met een pintail longboard. Het verschil zit voornamelijk in de tail van het longboard. De tail is bij een kicktail longboard namelijk breder dan die van een pintail. Door bredere tail kun je gemakkelijker over een obstakel springen of kun je gemakkelijker tricks maken. Door dat je gemakkelijk met dit longboard kunt springen is dit longboard niet alleen geschikt om mee te cruisen, maar is het ook geschikt om te freestylen. Voor een goede controle zijn ook de trucks van een kicktail longboard topmount bevestigd. 

Drop trough longboard 

De reden waarom de drop trough longboard deze naam heeft gekregen ligt voornamelijk bij het feit dat de trucks anders zijn gemonteerd. Bij de bovengenoemde longboards zijn de trucks bevestigd aan de onderkant van het deck terwijl bij de drop trough longboards de trucks juist door het deck heen zijn geplaats. Dit betekend dat de trucks niet aan de onderkant zijn bevestigd, maar juist aan de bovenkant! Dit betekend dat bij dit longboard het zwarte punt lager ligt. Doordat het deck lager op de grond ligt zorgt dit ervoor dat het board stabieler aanvoelt. De drop trough longboards zijn geschikt voor bijna elke discipline. Hierbij moet je wel letten hoe je het board samenstelt. Er zit namelijk verschil tussen de stijfheid van de longboards. Ook zit er verschil in trucks die je er onder kunt zetten. Door de de juiste samenstelling te creëren kun je er voor zorgen dat het board geschikt is voor cruisen, downhill, freeriden of voor dancen. Dus wil jij een board die stevig aanvoelt en die geschikt kan zijn voor bijna allen disciplines dan is dit board een goede oplossing. 

Topmount longboard

Net zoals bij de drop trough longboards zijn topmount longboards er voor verschillende disciplines. De trucks van dit board zijn aan de onderkant gemonteerd waardoor het zwarte punt hoger licht. Dit geeft je meer controle tijdens het boarden. Dit zorgt er tevens ook voor dat je het board beter kan besturen. Qua vorm lijkt dit longboard erg op de drop trough longboard. Het verschil zit voornamelijk in de trucks die voor een andere balans zorgen en dit board dus anders aanvoelt. 

Dropdown longboard 

Als laatst is er nog het dropdown longboard. Dit board is te herkennen aan de wisselende hoogte in het deck. Het midden van het deck is namelijk lager ten opzichte van de trucks en wielen. Het oppervlakte waar je opstaat is dus lager bij de grond. Dit zorgt ervoor dat je zeer stabiel staat. Dit is dus ideaal wanneer je van plan bent om lange afstanden te maken. 


Wat zijn trucks? 

We hebben het hierboven al een paar keer benoemd; trucks. Maar wat zijn dit nou eigenlijk? Trucks zijn een onderdeel van het longboard. Ze zorgen ervoor dat jij kan sturen. Daarom is het belangrijk om te kiezen voor juiste trucks. De trucks zorgen er namelijk voor dat je goed kunt draaien en dat de wielen goed vast blijven zitten. Een bredere truck is stabieler op snelheid en een smallere truck stuurt een stuk scherper. Om de juiste trucks te kiezen voor je longboard is het aan te raden om de breedte van je longboard deck aan te houden. De trucks die je onder je longboard plaatst heeft te maken met de discipline die wilt uit voeren. Voor cruisen is het namelijk handig om een lage stabiele truck. Wanneer je wilt gaan freestylen dan is handig om trucks te nemen die makkelijker sturen. Het ligt dus echt aan jou voorkeur welke trucks je neemt. 

Wat voor soort wielen zijn er? 

Longboards hebben over het algemeen grotere en zachte wielen dan bij een skateboard. Dit zorgt ervoor dat hard kunt rijden en lekker kan cruisen. Er zijn niet veel verschillende longboard wielen. Wel zit er tussen sommige wielen verschil in diameter. Zo kunnen de ene set wielen iets kleiner zijn dan de andere. Over het algemeen geld dat de verschillende wielen van longboards gelijk zijn. 


Longboard kopen?

Gemotiveerd om te gaan longboarden? Shop dan nu één van onze longboards in onze webwinkel! Wij hebben een groot assortiment die wij constant aan het uitbreiden zijn met topmerken en modellen! Benieuwd naar ons assortiment? 


Opzoek naar andere longboard artikelen? 

Naast het longboard zelf is het ook belangrijk om passende kleding en bescherming te dragen. Denk bijvoorbeeld aan skatekleding. Ook is het belangrijk om je te beschermen door een skatehelm of polsbeschermers te dragen. Dus vergeet dit niet wanneer je opzoek bent naar een longboard! 

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid dat wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.