Welk squashracket moet ik kopen?

Welk squashracket moet ik kopen?

Het is belangrijk bij squash dat je de juiste spullen voor elkaar hebt. Denk bijvoorbeeld aan comfortabele kleding en stevige schoenen. Naast dit is het belangrijk dat je een goed squashracket hebt. Maar hoe kies je nou het juiste squash racket? Wij begrijpen dat dit lastig is omdat je op meerdere punten moet letten wanneer je een squashracket koopt. Om het voor jou makkelijk te maken hebben wij voor jou op een rijtje gezet waar je aan moet denken bij het kopen van een squashracket. Hierdoor geven wij een advies zodat jij. voor jou het beste racket kiest!

Naast dat we een advies geven over squashrackets besteden we ook nog even aandacht aan het verschil tussen tennis en squash rackets. Verder hebben we het nog over het verschil tussen tennisballen en squashballen. 


Waar moet ik opletten bij het kiezen van een squashracket? 

Wanneer je opzoek bent naar een nieuw squashracket zijn er een aantal punten waar je goed op moet letten voordat je er één koopt. Je voornamelijk rekening houden met het gewicht van het racket. Waar de balans van het racket zit. Hoe groot het blad is van het racket en het materiaal waaruit het racket gemaakt is. Ook is het belangrijk om te kijken naar het niveau wat je beheerst en de speelwijze die je hebt. Hieronder gaan we nog wat verder in op deze punten zodat jij beter weet waar je nou naar moet kijken. 

Gewicht van een squashracket

Van alle punten die we hierboven hebben benoemd beginnen we met de belangrijkst en dat is het gewicht van het racket. Er zitten tussen sommige squashrackets veel verschil, zo hebben je rackets die (maar) 105 gram zijn er zitten rackets bij die 200 gram wegen. Wel is het zo dat dit gewicht alleen in het frame zit. Dit betekend dat het gewicht van de grip en snaren niet wordt meegerekend. Maar wat is nu het verschil tussen een licht racket en een zwaarder racket? Lichte rackets zijn erg wendbaar, dit zorgt ervoor dat je het racket snel in positie hebt en vervolgens kunt gaan slaan. Voor een lichter racket heb je een betere techniek nodig. Zwaardere rackets hebben het voordeel dat ze meer kracht bieden en stabieler zijn op het moment dat je de bal slaat. Deze punten zorgen ervoor dat een zwaarder racket geschikt is voor beginnende squashers. Door dat je racket zwaarder is, wordt de snelheid waarmee je klaar kan zijn om de bal terug te slaan wel minder groot. Wanneer je merkt dat je vaak te laat bent of uit je positie bent om de bal te slaan adviseren wij om een zwaarder racket te nemen. Wanneer je merkt dat je racket niet op tijd klaar is om de bal te slaan en je hebt een goede techniek raden wij aan om een lichter racket te nemen. 

Balans van een squashracket

Na het gewicht is eigenlijk de balans waar je het meeste om moet denken tijdens het kopen van een nieuw squashracket. De balans heeft veel invloed op hoe zwaar een racket voelt tijdens het slaan. Er zijn verschillende plekken waar het balanspunt kan zitten in het racket. Wanneer het balanspunt laag is (vanaf onderaan de grip) zorgt dit ervoor dat jij het racket makkelijk kan bewegen en je snel kunt slaan als dit nodig is. Ook zorgt dit ervoor dat de bal makkelijk kan bewegen, waardoor je minder kracht nodig hebt om te slaan. Dit balanspunt is aan te raden wanneer je een betere techniek hebt. Wanneer het balans punt hoog zit zorgt dit ervoor dat je meer stabiliteit hebt wanneer de bal je racket raakt. Een hoog balanspunt zorgt er ook voor dat je meer kracht wanneer je de bal wilt slaan. Een hoog balaspunt raden wij aan voor beginnende squashers of voor de squashers die wat meer kracht willen hebben tijdens het slaan. Als laatst zijn er nog rackets waar het balanspunt in het midden van het racket zitten. Deze rackets hebben zowel eigenschappen van een racket met een laag als hoog balans punt. Maar waar kies je nou voor? Als je techniek goed is, dan adviseren wij jou om uit te gaan van je persoonlijke voorkeur. Is je techniek nog wat minder? Dan raden wij aan om een racket te gebruiken met een hoog balanspunt. 


Bladgrootte van een squashracket 

Squashrackets hebben verschillende soorten bladgrootte. Deze hebben zowel voor- als nadelen. Rackets met een groter blad hebben over het algemeen meer kracht omdat de snaren in het racket er lang zijn. Ook bied het meer oppervlakte om de bal mee te slaan. Het nadeel van zo'n groot blad is dat je minder controle hebt over je racket. Door de grootte en de kracht die je krijgt met een groter blad is deze aan te raden voor beginners. Rackets die een kleiner blad hebben bieden vaak meer controle. Door de korte snaren in het blad is er minder ruimte om te bewegen. Dit zorgt ervoor dat de snaren vaak het zelfde reageren bij impact van de bal. Het nadeel is dat je minder ruimte hebt om de bal te raken. Dit komt immers omdat het blad kleiner is en je dus minder oppervlakte hebt om de bal te raken. Een kleiner blad is daarom ook aan te raden voor spelers die al meer ervaring hebben en voldoende techniek hebben. 

Het materiaal van een squash racket

De rackets die gebruikt worden bij het squashen worden van verschillende materialen gebruikt. Zo worden ze voornamelijk gemaakt van: aluminium, carbon of composiet. Het materiaal aluminium is het zwaarste en duurzaamste materiaal. Door is een aluminium racket aan te raden voor beginners. Dit komt omdat deze rackets minder snel breken wanneer je de muur of vloer raakt bij het slaan van de bal. Aluminium rackets zijn over het algemeen ook goedkoper dan rackets die zijn gemaakt van andere materialen. Rackets van carbon of composiet zijn veel lichter dan rackets van aluminium. Veel squashers die ervaring hebben met de sport hebben meer een voorkeur voor deze twee materiaal. Dit heeft te maken met de combinatie tussen duurzaamheid en het lichte gewicht van het racket. Ook slaan ervaren spelers minder vaak tegen de muur of vloer aan waardoor de kans op schade minder groot is bij ervaren spelers. Dus ben jij een begint squashers de raden wij aan om een racket te nemen die gemaakt is van aluminium. Ben jij gevorderd? Dan zou je prima kunnen kiezen voor een racket die gemaakt is van carbon of composiet. 


Wat is het verschil tussen een tennisracket & een squashracket?

Nu je weet waar je op moeten letten bij de aanschaf van een squashracket is het ook belangrijk om te weten wat nou precies een squashracket is. De rackets die worden gebruikt bij squash lijken namelijk erg veel op tennisrackets. Toch zitten er zeker verschillen in de rackets. Het is namelijk zo dat een squashracket over het algemeen kleiner is dan een tennisracket. Dit komt omdat er op een squash baan minder ruimte is om de bal te slaan dan wanneer je op de tennisbaan staat. Het racket die gebruikt wordt bij squash mag niet langer zijn de 27 inch en het slag oppervlakte mag niet langer zijn dan 500 vierkante meter. Naast de grootte zit er nog een ander verschil in de rackets. Zo is de vorm van een squashracket een ovaal of traan. Een langwerpig druppelvormig hoofd geeft een squashspeler meer kracht in het slaan. Bij tennis lijkt het racket wat ronder. Dus ondanks dat de rackets op elkaar lijken zit er zeker verschil in. Het spelen met een squash racket is daarom ook zeker een aanrader! 

Wat is het verschil tussen een tennisbal & een squashbal? 

Naast dat er bij squash wordt gespeeld met een ander racket dan bij tennis wordt er ook met een andere bal gespeeld. Squashballen zijn gemaakt van rubberen met een holle bol erin. Tennisballen zijn holle rubberen bollen die bedenkt zijn met geel vilt. Tennisballen zijn in diameter groter dan squashballen. Ze wegen daarom ook meer. Door de grootte van de bal zorgt dit ervoor dat je de bal over groter afstanden kan slaan. Dit is bij tennis noodzakelijk terwijl dit bij squash niet het geval is. Bij squash is het zo dat er verschillende soorten ballen zijn. De squashballen zijn speciaal gemaakt voor spelers afhankelijk van het spelniveau. In totaal zijn er vier verschillende squashballen: 

  • 2-Dot ballen: Professioneel niveau 
  • Geel-stip: Gevorderde spelers
  • Rode-stip: Ontwikkelde spelers 
  • Blauw-stip: Beginnende spelers 


Squashracket kopen? 

Opzoek naar een nieuw squashracket? Shop nu één van onze squashrackets in onze webwinkel! Wij hebben een groot assortiment die wij constant aan het uitbreiden zijn met topmerken en modellen! Benieuwd naar ons assortiment? 


Opzoek naar andere squash artikelen? 

Naast rackets en ballen verkopen wij ook andere squash artikelen! Denk bijvoorbeeld aan squashschoenen, squashshirts en squashbroeken. Dus als je nou benieuwd bent naar deze artikelen neem dan gerust een kijkje! 

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid dat wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.