10 tips om jouw Ski techniek te verbeteren

10 tips om jouw Ski techniek te verbeteren

Als iemand die van skiën houdt, weet ik dat er altijd manieren zijn om mijn skivaardigheid te verbeteren en daarom mijn plezier en plezier in de bergen elk seizoen te maximaliseren. Van korte bochten en carving over parkskiën tot middeldiepe poedersneeuw: er is maar een kleine doorbraak in je techniek nodig om een ​​glimlach op je gezicht te toveren!

Het is weer die tijd van het jaar, wanneer de dagen donkerder en korter zijn en de zomerzon als een verre droom voelt. Maar het is niet allemaal kommer en kwel, want de koude dagen kunnen maar één ding betekenen: het skiseizoen komt eraan! Dus waarom zou jij jezelf dit jaar niet uitdagen om jouw skivaardigheden echt aan te scherpen tijdens jouw volgende skiweekend of vakantie.

Breng niet nog een vakantie door op hetzelfde niveau, terwijl je wankelend op jouw benen naar de lunch skiet. Maak in plaats daarvan jouw tijd op de piste aangenamer door een sterkere skiër te worden. Laten we niet vergeten dat skiën een uiterst technische sport is die uithoudingsvermogen, kracht en vaardigheid vereist. Absoluut alle skiërs, zelfs Olympische deelnemers, kunnen een paar skilessen gebruiken om slechte gewoonten te verbeteren en te doorbreken. Je zelfverzekerder en dynamischer voelen op de hellingen zal ook het risico op blessures aanzienlijk verminderen.

Een van de geweldige dingen van skiën is dat je nooit echt een glazen plafond van verbetering bereikt. Er is altijd ruimte om beter te worden, zelfs als je je hele leven skiet. Daarom hebben we tien tips samengesteld die je skiën zullen verbeteren - ongeacht het niveau. De beste skiërs stoppen nooit met leren, en elke mini-doorbraak brengt meer vertrouwen, meer beloning en opent meer opties voor de volgende keer dat je op de top van een berg staat.

8 tips om jouw ski techniek te verbeteren

Wat je skiniveau ook is en wat je doelen ook zijn, hier zijn 10 handige tips om je te helpen een betere skiër te worden en het meeste uit je tijd in de sneeuw te halen.

Tip 1: 100% Toewijding! 

Skiën is een mentaal spel. Toewijding vormt de kern van elke downhill- of adrenalinesport. Alles wat je té voorzichtig benadert, en elke beweging die je half maakt, of waarover je te veel twijfelt, zet je in het nadeel voordat je zelfs maar begint. De ski's gaan vooruit en de heuvel af, dus in balans blijven betekent dat het lichaam vooruit en de heuvel af kan.

Defensief skiën brengt je uit balans. Dit betekent minder controle en meer werk voor je spieren. Het ergste van alles is dat het het beste gevoel bij het skiën wegneemt - de ski's laten glijden. Het tegenovergestelde kan ook gevaarlijk zijn - te veel van een Rambo houding kan je snel in een moeilijk te hanteren situatie brengen.

Train moeilijke bewegingen tijdens een piste waar jij je prettig bij voelt en die je al een paar keer hebt gedaan. Elke vaardigheid die je leert, moet een tweede natuur worden. Je moet de vaardigheden en het vertrouwen hebben om je volledig in te zetten wanneer je uit je comfortzone stapt.

Tip 2: Leun voorwaarts... met je enkels!

Dit is misschien wel de meest contra-intuïtieve skitechniektip die er is, en misschien wel de belangrijkste. Wanneer we van een steile heuvel naar beneden kijken en ons nerveus voelen, is het normaal om achterover te leunen, weg van het momentum dat ons bergafwaarts wil voeren. Het gebeurt automatisch.

Maar dit maakt ons probleem eigenlijk alleen maar erger. Als we achterover leunen, ontlasten we de voorste randen van onze ski's. Weet jij welk deel van de ski werkt om snelheid en richting te regelen? De randen. Hoe meer centimeters rand we hebben in stevig contact met de sneeuw, hoe langzamer en preciezer we kunnen bewegen.

Dus achterover leunen doet precies het tegenovergestelde van wat we willen: het versnelt ons en geeft ons het gevoel dat we de controle volledig kwijt zijn. Geen wonder dat we nerveus zijn om die berg af te kijken! Doorbreek deze cyclus door de juiste naar voren leunende houding te oefenen op gemakkelijke, niet al te steile hellingen, en werk dan naar steilere hellingen op. Hier zijn een paar verschillende skivormen die je kunt gebruiken om de juiste houding te vinden:

Leun iets naar voren vanuit je enkels, NIET met je heupen of taille. Als je voorover buigt en je achterste uitsteekt, doe je het verkeerd. Je knieën en heupen zullen allebei op natuurlijke wijze buigen als je deze houding correct aanneemt (wat betekent dat je billen een beetje uitsteken), maar ik merk dat het helpt om zo min mogelijk vanuit je middel te buigen.

Denk in plaats daarvan aan rechtop staan. Stel je een lijn voor van de bovenkant van je hoofd naar de onderkant van je laarzen. Maak die lijn zo lang mogelijk (maar – er is altijd een maar – door je lichaam correct uit te lijnen, niet te verstijven en je knieën op slot te doen).

Die lijn van je hoofd naar je skischoenen: maak het loodrecht (op 90 graden ten opzichte van) de helling van de heuvel. Dus als de heuvel bijna vlak is, wijst u bijna recht omhoog. Maar als de heuvel steil is, val je eigenlijk voorover naar beneden (skiën is eigenlijk gewoon gecontroleerd vallen).

Laat je schenen tegen de voorkant van je skischoenen rusten. Dat is de reden waarom skischoenen zo verdomd ongemakkelijk ondersteunend en stijf zijn. Ze zijn bedoeld om deze naar voren leunende houding te bevorderen. Wees geduldig met jezelf en blijf proberen; je lichaam zal de patronen uiteindelijk leren en het zal gemakkelijker worden. Onthoud dat goed naar voren leunen je eigenlijk vertraagt. Als je dit goed doet, kun je de pizza / sneeuwploeg-techniek voorgoed dumpen.



Tip 3: Blijf flexibel!

In het deel hierboven zeiden we dat je je lang en recht moet voelen. Dat betekent niet dat je stijf en onbeweeglijk moet zijn. Hoewel het handig is om na te denken over het verticaal uitgelijnd houden van je lichaam en niet te veel naar voren hurken, moet je al je belangrijkste gewrichten - enkels, knieën en heupen - mobiel en flexibel houden, zodat je de hoeveelheid buiging tijdens je bochten kunt veranderen.

Als je draait - je skirichting van de ene kant van de helling naar de andere overbrengt - moeten je enkels, knieën en heupen het meest gebogen zijn. Tussen beurten, als je van kant wisselt, moet je langer staan. 

Het idee is om zo groot en lang (knieën en heupen rechter) te worden als je kunt tussen de beurten, en zo klein (knieën en heupen meer gebogen) als je kunt tijdens het draaien, waarbij je de beweging in het begin overdrijft om je te helpen leren.

Houd tijdens deze oefening jouw ski's goed in de gaten. Ze moeten breder zijn als je kleiner bent en dichter bij elkaar als je groter bent. Je kunt ook proberen je stokpunten over de grond te slepen (alleen als oefening) terwijl je dit oefent om ervoor te zorgen dat je gelijkmatig aan beide kanten van je lichaam buigt, in plaats van ook te leunen veel naar een kant. Houd je ski's parallel aan elkaar of met uiteinden dichterbij dan staarten (pizza), maar nooit andersom (staarten dichterbij dan de neus).

Tip 4: Richt je schouders en heupen altijd naar voren de heuvel af

De meeste snelheidsmijdende gemiddelde skiërs gebruiken bochten om de snelheid te beheersen en vermijden recht naar beneden de enge gladde heuvel af te kijken. Dit betekent dat ze veel tijd doorbrengen met hun lichaam over de helling gericht in plaats van eraf.

Dit regelt de snelheid, maar geavanceerd skiën vereist het vermogen om de zwaartekracht te omarmen en voorwaartse afdalingen te maken. Om deze gewoonte te doorbreken, kunt je overwegen om jouw schouders en heupen zo dicht mogelijk bij de "vallijn" te houden (de lijn die iets - u bijvoorbeeld - zou volgen als het gewoon recht naar beneden zou "vallen" van de steilste deel van de helling).

Het is duidelijk dat er een kleine rotatie zal zijn, maar het doel is om minder tijd door te brengen met je lichaam en ski's die over de helling zijn gericht. Uiteindelijk leer je om je romp en heupen te laten draaien zodat je ski's kunnen draaien terwijl je bovenlichaam stabiel blijft en bijna recht naar beneden wijst.


Tip 5: Houd je stokken omhoog en voor je lichaam uit

Het is vrijwel zeker dat als mijn handen achteruit naar mijn heupen kruipen, of zelfs - de hemel verhoede - erachter, ik niet de controle over het skiën heb. Probeer het eens en zie wat ik bedoel. Als je handen te ver naar achteren staan, zal je zwaartepunt ook te ver naar achteren liggen. Denken "handen naar voren" moedigt die naar voren leunende houding aan die we nodig hebben voor meer controle.

De beste positie voor uw handen terwijl u skistokken vasthoudt, is voor uw lichaam ergens tussen taille- en borsthoogte. Stel je voor dat je lichten op je knokkels hebt, in het donker aan het skiën bent (werk hier met mij) en die lichten moeten naar beneden blijven wijzen, zodat je kunt zien waar je heen gaat.

Hoe zit het met het planten van palen? De actie van de poolplant is meestal in de pols. Je kunt je armen in ongeveer dezelfde positie houden en gewoon je pols op en neer bewegen om het sneeuweinde van de paal te controleren.

Tip 6: Plant je skistokken bij elke bocht

Timing hierbij is belangrijk. Als je het goed hebt gedaan, plant je helemaal aan het einde van je bocht aan de kant waar je naartoe wilt draaien, bijna alsof je een draaipunt creëert dat je van plan bent om te draaien. Als je dit goed doet, zorg je ook voor meer toewijding aan de volgende bocht. Probeer de stok ook iets voor je uit te planten, niet alleen naast je. Dit helpt bij het ontwikkelen van de naar voren leunende houding die zo belangrijk is voor een goede skitechniek.

Reik niet zo ver naar voren dat je in de taille buigt. Je wilt nog steeds rechtop staan, buigend vanaf de enkels, en je schouders en heupen naar beneden wijzen. Ik weet het, zoveel dingen om over na te denken! Een goede stoktechniek is essentieel voor goed skiën. 


Tip 7: Maak bochten met je benen / heupen 

Draai de ski's met je benen en heupen. Een stevige, gecentreerde houding en goede kantenbewegingen zorgen ervoor dat je benen alle bewegingen kunnen maken en helpen je bovenlichaam stil te houden. Stel je voor dat je door een kleine, dunne tunnel skiet waarbij je niet te brede bochten kunt maken. In een tunnel moet je wel jouw lichaam recht houden om recht uit naar beneden te gaan, maar ondertussen kan je al wel kleine bochtjes maken om je snelheid onder controle te houden. 

Tip 8: Carven

Carven is de meest efficiënte vorm van bochten maken. Met carven verspil je zo min mogelijk energie en kracht en zorg je dat je ski's snelheid behouden door de bochten. Om de perfecte bocht te carven, moet je je ski's zo vroeg mogelijk in de bocht op scherp zetten. Dit kunt je het beste doen als je recht naar beneden wijst. De ski's moeten voldoende op de randen worden gelegd, zodat wanneer ze beginnen te draaien, de ski's in de sneeuw "snijden" en niet wegglijden of wegdrijven.


     




Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid dat wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.