Waarom is een Wetsuit belangrijk?

Wetsuits die zijn ontworpen om te zwemmen, helpen zwemmers om hoger boven het water te blijven. Er zijn echter verschillende ontwerpen die verschillende prestatieniveaus bieden. Hierdoor zijn er verschillende dingen waar je op moet letten bij het kiezen van een wetsuit.

Als je aan een wetsuit denkt, is het eerste waar je waarschijnlijk aan denkt, proberen warm te blijven tijdens het zwemmen in koud water. Daar zijn ze tenslotte voor uitgevonden. Het gemiddelde wetsuit is ontworpen om je warmer te houden terwijl je ondergedompeld bent in water. Wetsuits kunnen gedragen worden in water tot 24.5 graden, en worden aangeraden bij temperaturen onder de 24 graden. Bij temperaturen onder de 16 graden is het zeer verstandig om een wetsuit te dragen. 

Wanneer een wetsuit dragen?

Een wetsuitis geschikt voor bijna alle watersport activiteiten. Een wetsuit is van groot belang wanneer je bijvoorbeeld meedoet aan een thriatlon. Daarnaast is een wetsuit van belang bij andere watersporten zoals wakeboarden, waterskiën, kitesurfen, suppen, etc. Ook bij het duiken is een wetsuit een must have! Bij deze activiteiten word je namelijk vaak blootgesteld aan wateren met koude temperaturen. Om te voorkomen dat je spieren gaan verkrampen of zelfs onderkoelt raakt, is een wetsuit erg belangrijk om te dragen tijdens deze activiteiten.



Is een wetsuit verplicht bij een thriatlon?

Beginners die voor de eerste paar keren op open water zwemmen kunnen moelijk wennen aan de koude temperaturen. Beginners raden wij ook altijd aan om een wetsuit te dragen. De Koninklijke Nederlandse Zwem Bond en stelt dat een wetsuit verplicht is bij een watertemperatuur tussen 16 en 18 graden, vrijwillig tussen 18 en 20 graden en verboden is bij een temperatuur hoger dan 20 graden bij triathlons. 

Voordelen van een wetsuit

Er zijn veel redenen waarom je dat wetsuit zou moeten bekijken voor je aanstaande evenement of watersport activiteit. Hieronder hebben we de belangrijkste voordelen voor je opgesomd:

1. Een wetsuit heeft een beter drijfvermogen

Een groot voordeel van het dragen van een wetsuit is dat je hierdoor makkelijker drijft. Door het natuurlijke drijfvermogen van neopreen zit je hoger in het water dan zonder wetsuit. Dat betekent minder weerstand en gemakkelijker zwemmen. Dit komt vooral van pas voor triatleten die op zoek zijn naar een concurrentievoordeel dat ze kunnen krijgen om tijd te scheren. Daarom zie je in warmer water vaak zwemmers in wetsuits. Hun wetsuit kan de atleet helpen extra energie te besparen tijdens het zwemgedeelte van de race die ze in andere delen van de competitie kunnen verdrijven.

2. Een wetsuit verhoogt jouw zwem snelheid

Een ander voordeel van een wetsuit komt van de buitenste coatings of "skins" die worden gebruikt om de buitenkant van het pak te bedekken. Ze zijn gemaakt om water af te stoten, wat betekent dat je sneller kunt zwemmen en gemakkelijker door het water kunt glijden. Die buitenste coating staat bekend als 'Super Composite Skin' of SCS. Vooruitgang in deze technologie verleggen echt de grenzen van wat wetsuits tegenwoordig kunnen. Sommige wetenschappers zeggen dat de SCS op een wetsuit de weerstand in het water met ongeveer 15% kan verminderen. Er zijn ook professionele zwemmers die beweren dat het juiste wetsuit 5% tot 10% van je tijd kan schelen, afhankelijk van de afstand van het zwemmen. *Merk op dat dit type huid alleen wordt gevonden bij triatlon- of openwater-specifieke wetsuits, niet uw algemene watersport wetsuits.

3. Een wetstuit geeft je zelfverzekerdheid 

Weten dat je de hulp hebt van het extra drijfvermogen en de snelheid is een groot voordeel van wetsuits. Maar nu bieden die voordelen u het voordeel van meer vertrouwen. Het hebben van een geweldig wetsuit dat perfect bij je past, je warm houdt en je helpt gemakkelijker en sneller te zwemmen, kan je helpen jezelf als atleet te pushen en misschien zwemmen aan te nemen die een beetje buiten je comfortzone liggen. Dat zijn de dingen die atleten nodig hebben om beter te worden en als een wetsuit daarin kan voorzien, raad ik aan om er volledig van te profiteren.

4. Compressie zorgt voor warmte

Een wetsuit werkt door een dunne laag water strak op te sluiten tussen je huid en het pak. Je lichaamswarmte verwarmt het water tot 98 graden en houdt je vervolgens warm. Hoe strakker het pak, hoe warmer het is. Maar een ander voordeel van een wetsuit is dat wanneer het erg strak zit, het automatische compressie kan geven aan spieren en gewrichten waardoor je ook beter en langer kunt presteren. De sensatie van een wetsuit kan aanvoelen als het dragen van een compressiemouw over je knie tijdens het hardlopen. Zodra je je wetsuit aantrekt, voelt je hele lichaam strakker en klaar voor prestaties. Dit wetsuitvoordeel kan je ook helpen harder te pushen als zwemmer of surfer, waardoor je uiteindelijk veel beter wordt in de sport.


5. Minder stress met een wetsuit

Een voordeel van wetsuits is dat ze stress kunnen verlichten en je kunnen helpen beter te presteren. Als u weet dat uw lichaam op een zeer comfortabele temperatuur wordt gehouden, kunt u zich meer concentreren op uw daadwerkelijke prestatie dan op hoe u zich tijdens die prestatie voelt. Stress over lichaamscomfort en temperatuur kan het moeilijker maken om enthousiast te worden over de activiteit die je gaat doen. Een wetsuit kan dat uit de vergelijking halen, vooral als je het perfecte wetsuit voor je vindt. Ook als je kennis hebt van alle andere voordelen van wetsuits die verder gaan dan warmte, voel je je veiliger elke keer dat je in het water springt. Daarom zie je mensen in wetsuits zwemmen als het water niet eens koud is. Dus, wat zijn die voordelen van een wetsuit?

6. Je ziet eruit als een pro met een wetsuit!

Een laatste voordeel van wetsuits is hoe je eruitziet als je er een draagt. In de meeste gevallen geven mensen die wetsuits dragen een duidelijk signaal af dat ze hun sport zeer serieus nemen. Dit kan een bepaald niveau van respect opleveren van andere mensen in de sportgemeenschappen waarin je je bevindt. Dit kan leiden tot gesprekken, nieuwe vriendschappen en nieuwe mogelijkheden om meer over de sport te leren, wat over het algemeen veel meer plezier zou betekenen!



Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid dat wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.