Hoe moet je carven?

Hoe moet je carven?

Carven verwijst naar het draaien van je ski's of snowboard op alleen de kanten (sidecut) van je board of ski's. Bij het carven houd je veel snelheid door je bochten en is super handig voor het rijden op pipe en in de set-up voor spinning jumps. In deze gids leggen we uit hoe je moet carven.

Carving is een geweldige 'volgende stap' als je eenmaal de basis van skiën of snowboarden onder de knie hebt. Carving betekent dat je je  snowboard of ski op de rand zal kantt en je door de sneeuw snijdt zonder te af te remmen of de controle te verliezen. Carven is heel leuk voor geprepareerde pistes en handig op harde sneeuw, omdat je minder snel uitglijdt.. Je gaat sneller en hebt meer controle wanneer je gaat carven. Als je van plan bent vooruitgang te boeken in freestyle, ga je carven in de halfpipe en bij het spinnen van sprongen.

Als je zelfverzekerd bent over jouw eigen skikunsten, dan ben je klaar om te leren carven. Carven op jouw ski of snowboard is niet alleen voor de show, je kunt sneller gaan terwijl je meer controle behoudt. Je kunt ook langer op de piste blijven want wanneer je goed kan carven, kost het je minder energie om bochten te maken. Carving vereist spiercontrole, in plaats van brute kracht. Maar laat je niet misleiden! Carven is geen techniek die je over de gehele berg kan gebruiken, alleen wanneer de pistes en de hellingen juist zijn, is het verstandig om te gaan carven.


Wat is carven?

Carving is waar de randen zo goed in de sneeuw snijden dat de ski's niet zijwaarts glijden en recht over hun lengte rijden. Omdat de randen van moderne carvingski's gebogen zijn, snijden ze in een lichte boog in de sneeuw, de ski's volgen dan de randen en dit neemt je mee in een bocht. Dit is de meest efficiënte manier om te skiën, omdat de minste hoeveelheid sneeuw wordt verplaatst terwijl je draait (dat wil zeggen dat je zo min mogelijk energie verspilt), en ook wanneer je de grootste reactiekracht uit de sneeuw kunt halen vanwege de grip van de randen. Ski-racers proberen de hele tijd te carven, omdat dit de snelste weg naar beneden is en zoveel mogelijk van hun snelheid behoudt. In het onderstaande filmpje is aan te schouwen hoe Ryan Knapton te werk gaat, naar onze mening één van de beste carve snowboarders op de wereld. Alle credits gaan naar Ryan Knapton voor dit filmpje. 



Hoe moet je carven?

Ervaren skiërs en snowboarders kunnen schijnbaar overal carven, maar je zult als beginner selectiever willen zijn. Carven begint bij het vinden van de juiste piste. Het vinden van de juiste helling/piste zal het een stuk makkelijker maken om het te leren.

Zoek een brede piste: Carving houdt in dat je de sidecut radius van je ski's volgt. Als je scherper probeert te draaien (over-initiatie), slip je en kom je in een worstelwedstrijd met je ski's terecht. Dus je wilt een brede piste vinden om het carven van bochten te oefenen. Als je een lange sidecut-radius hebt, heb je een bijzonder brede run nodig.

Zoek een blauwe piste: Een minder steile (groene) helling vereist dat je minder moeite hoeft te doen om er bochten op te maken, maar je hebt voldoende helling nodig om je ski's in het begin wat momentum en helling te geven. Je moet dus verder dan de konijnenheuvel. Carving kun je het beste doen op de blauwe piste. Op een hardloopsessie met een zwarte rating draag je zoveel snelheid dat randen de neiging hebben om te slippen in plaats van grip en carven.

Zoek een geprepareerde piste: je wilt een helling die niet te ijzig en niet te zacht is. Als de sneeuw te ijzig is, hebben je ski's moeite om voldoende in te graven om een ​​​​rand te behouden. Als de sneeuw te zacht is, graven je ski's er gemakkelijk in, maar nogmaals, de sneeuw houdt geen voorsprong. Maïssneeuw werkt redelijk goed, maar verse pistes zijn nog beter omdat de randen van je ski's een uniform oppervlak hebben om in te grijpen. Je kunt ook teruggaan en naar de helling kijken om te zien of je willekeurige kronkels of mooie S-vormige sporen hebt gemaakt.

Hoe moet je carven op ski's

Als jij al wat ski ervaring hebt of een expert bent, heb je waarschijnlijk al een fatsoenlijke houding en weet je een beetje hoe je je ski's op hun kanten kunt krijgen. Maar voor de beginners willen we de ski-houding toch nog even kort toelichten:

1. Houding
Zoals bij de meeste aspecten van skiën, vereist het carven van bochten een goede houding. Je ski's moeten ongeveer schouderbreedte uit elkaar en parralel zijn. Je schenen moeten naar voren worden gedrukt in de tongen van je skischoenen. Je knieën moeten licht gebogen zijn en je handen en je bovenlichaam moeten naar voren zijn.

2. De eerste bocht maken
Begin op zacht terrein - bij voorkeur geprepareerd - waar jij je comfortabel voelt om recht naar beneden te gaan zonder al te veel snelheid te pakken. Er moet wel een helling aanwezig zijn, want je moet wel een beetje vaart maken om te kunnen carven.

Als je eenmaal wat snelheid hebt en je je comfortabel voelt in je houding, is het tijd om wat bochten te maken. Laten we beginnen met links. Gebruik je enkels om de scherpe ski randen op hun linkerkant te laten leunen. Terwijl je enkels naar links leunen, buig je je knieën en laat je ze naar links zwaaien. Je moet iets verder doorzakken met je bovenbenen om je zwaartepunt iets verder bij de grond te houden.

Je bovenlichaam moet los zijn en een beetje in de bocht leunen, maar je moet je ski's het stil houden en enigszins gecentreerd boven je heupen. Voel hoe de scherpe randen van je ski's in de sneeuw grijpen en je in gebogen pad naar links trekken. Carvin ski's helpen jou met het verkrijgen van grip terwijl je aan het carven bent. 

3. De andere kant op draaien
Voordat je zo ver bent gedraaid dat je bijna de piste af bent, strek je je benen en trek je je knieën weer onder je terug terwijl je enkels de ski's terugbrengen naar een platte positie. Je ski's mogen niet meer met de kant in de sneeuw staan. In wezen wil je terugkeren naar je startpositie, maar voor een heel kort moment. Gevorderde skiërs bewegen zich zo soepel mogelijk door deze positie, pauzeren nooit op de afgeplatte ski en raken ze in plaats daarvan gewoon even plat terwijl ze van kant tot kant gaan op de ski's. Maar als je net begint met carven, is het oké om even te pauzeren op platte ski's om je voor te bereiden op de volgende bocht!

Als je klaar bent, leun je die enkels naar rechts, buig je je knieën en zwaai je ze naar buiten, terwijl je een mooie "midden-rechtse" taille en bovenlichaampositie behoudt. Voel de kanten van je ski's in de sneeuw grijpen aan het begin van de bocht en je naar rechts brengen. Strek je benen en trek je knieën en voeten terug naar het midden om de volgende carvebocht inte gaan.

Hoe carve je op een snowboard?

Het carven op snowboarden houdt in principe exact hetzelfde in als carven op ski's, alleen de techniek is anders.Daarnaast is bij snowboards heel belangrijk om het juiste (carve) snowboard te hebben, wil je goed kunnen carven.

Wat is het ideale snowboard om mee te carven?

De attributen van je snowboard hebben veel invloed op hoe makkelijk of moeilijk het is om te carven. Hieronder hebben we de belangrijkste eigenschappen voor een carvesnowboard voor je samengevat.

  • Breedte van je snowboard: je wilt niet met je tenen of je hielen uitsteken en in de grond steken als je het board op de rand kantelt. Voor scohenmaten tot een heren 44.5 / dames 43 is een board met standaardbreedte oké; voor grotere schoenen, kijk naar "wide" snowboards.

  • Kanten grip: verschillende merken verbeteren de kanten grip op verschillende manieren, bijvoorbeeld met een gekartelde rand. Als je een woord ziet dat verwijst naar extra grip - en elk merk lijkt zijn eigen woord te hebben - zou dat board je moeten helpen beter te carven.

  • Sidecut-radius: deze specificatie is de straal van een cirkel gevormd door de sidecut-boog op het bord; met een kleinere waarde kan je scherpere bochten maken bij het carven.

  • Flex en camber: je kunt beter carven met een stijver board, maar met een zachtere flex en reverse camber kun je strakkere bochten maken. Responsiviteit van al jouw bewegingen wordt bepaald door je zachtste component, dus als je hetzelfde flex in je boots, board en bindingen allemaal hetzelfde hebt, geeft het je board een consistent gevoel. Ben je een beginner? Kies dan een tussen weg door een medium flex te kiezen voor alle componenten.

  •  All-mountain boards: Over het algemeen hebben all-mountain boards de juiste eigenschappen om goed te kunnen carven.

De techniek

Concentreer je op een paar dingen als je aan het carven bent: het board kantelen en het strekken / aanspannen van de knieën en enkels. Wanneer je snowboard zo min mogelijk sneeuw verschuift en zo min mogelijk geluid maakt, weet je dat je een master carver bent! 

1. Houding
De houding is voor snowboarders met ervaring nite zo interessant meer; die weten wel hoe ze op een snowboard moeten staan. Maar voor de beginners lichten we het toch nog even kort toe: Enkels, knieën en heup licht gebogen; Gewicht naar voren over de voorste voet; Rechte rug en in lijn met je snowboard; Armen ontspannen en aan de zijkant; Hoofd omhoog en kijken en waar je heen wilt.

2. De eerste bocht in gaan
Kantel het bord op de hielkant door het buigen van tenen naar je schenen en door je knieën te buigen alsof je in een stoel zit; dit zorgt ervoor dat je teenkant omhoog komt en je hielkant van je snowboard in de sneeuw zet. Houd de kant van je snowboard vast in de sneeuw en laat het board door de piste gaan, de sidecut van het board doet het draaien voor je. Houd je board op de automatische piloot door je bovenlichaam stil en in lijn met het board te houden. Zet je schouder recht met de neus van het bord. Houd je hoofd omhoog en je rug recht.

3. De andere kant op draaien
Houd de rand vast en bereid je voor om de helling omhoog te gaan: je board zal steeds langzamer gaan omdat je de helling tegen in gaat. Verlicht je board door je enkels en knieën te ontspannen; start vervolgens de volgende bocht door je gewicht iets te verplaatsen naar jouw voorste voet en het board vervolgens op de tegenoverliggende rand te kantelen. Dit doe je door je tenen van je schenen af ​​strekken en je knieën iets strekken; dit zorgt ervoor dat je hielkant omhoog komt en je teenkant de sneeuw in graaft. 



Pro tip: neem les!
Voordat we deze gids eindigen willen we graag nog één ding kwijt: een snowboard les of ski les doet wonderen, voor zowel beginners als gevorderden. Een snowboard- of ski instructeur kan snel al jouw fouten eruit halen en je techniek verbeteren. 

         

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid dat wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.