Hoe kies je een SUP Peddel?

Hoe kies je een SUP Peddel?

Je kunt het beste board kopen dat er is, maar zonder een goede peddel kom je niet ver. In dit artikel leggen we alles uit over SUP peddels en hoe jij de beste voor jou kunt kiezen.

Het kiezen van de juiste peddel om je SUP-board voort te stuwen, maakt een enorm verschil in je peddelervaring. Hoe vaker je peddelt, hoe belangrijker het is om de beste SUP peddel te kiezen die bij jou past. Mooiere peddels betekenen lichtere gewichten en stijvere bladen. Een stijvere schacht en blad brengen meer van je peddelenergie efficiënt over naar het water. Deze eigenschappen leiden tot langere, betere peddelsessies. Afhankelijk van je peddelstijl kan dat meer beweging betekenen, meer vissen, meer kustlijn verkennen, meer golfsurfen of sneller peddelen. 

Er zijn veel SUP peddels op de markt en er is veel tegenstrijdige informatie over hoe u uw perfecte SUP-peddel kunt kiezen. We hebben een deel van het giswerk voor u verwijderd en een eenvoudig stapsgewijs proces voor u gemaakt om de juiste oproep te doen.



SUP Peddel Lengte

“Hoe bepaal ik de lengte van mijn peddel?” is een vraag die we regelmatig krijgen. Kies als vuistregel een peddel van 20 cm boven eigen lengte. Dit zal het beste zijn voor de overgrote meerderheid van de suppers. Vaak zullen surfers en wildwater suppres een kortere lengte kiezen; 15cm boven hun eigen lengte. Dit is logisch vanwege de gehurkte positie die deze peddelaars gebruiken. We waarschuwen suppers om niet te peddelen met een te lange peddel, omdat dit het schoudergewricht ongedaan kan maken. Wij raden iedereen een verstelbare peddel aan; deze kan je afstemmen op jouw persoonlijke voorkeur.

Dit brengt ons bij peddels met verstelbare lengte versus peddels met een vaste lengte. Verstelbare SUP-peddels zijn geweldig om jouw peddel te delen met familie en vrienden of om uw perfecte lengte in te stellen voor de omstandigheden waarin jij je bevindt. De technologie waarmee je de peddel kan verstellen is sterk verbeterd en heeft bijna geen nadelen t.o.v. een vaste lengte. Een peddel met een vaste lengte is vaak iets lichter en heel iets duurzamer, omdat er geen bewegende delen in de peddel zitten. 

SUP Peddel Bladgrootte

Vervolgens moeten we kijken naar het kiezen van een SUP-peddelbladmaat die bij uw behoeften past. We willen nadenken over het afstemmen van de bladmaat op je fysiek en de snelheid van je board.  Er is geen vaste regel om precies te bepalen welke maat paddle-blad je nodig hebt. Na verloop van tijd zul je waarschijnlijk een voorkeur ontwikkelen voor een mes van een bepaalde maat op basis van het type peddelen dat je doet en andere factoren, zoals je lichaamstype.

Maar als je helemaal nieuw bent bij SUP, gebruik dan deze richtlijn: hoe groter je bent, hoe groter je mes kan zijn. Dit komt omdat grotere roeiers doorgaans de kracht hebben om een ​​groter blad door het water te trekken. Een gemakkelijke manier om mesafmetingen te vergelijken, is door gebruik te maken van de mesoppervlaktemeting (uitgedrukt in vierkante inch) die op REI-productpagina's wordt gegeven.

Grote bladen zijn krachtiger: een groot blad verplaatst veel water, waardoor u krachtige slagen kunt maken om uw board snel op snelheid te krijgen. Als je bijvoorbeeld een SUP-surfer bent, wil je misschien een groter blad waarmee je een paar krachtige slagen kunt maken om je board snel te positioneren om een ​​golf te vangen.

Kleine bladen zijn efficiënter: een klein blad verplaatst minder water bij elke slag, maar het is gemakkelijker om het blad door het water te trekken dan een groter blad, waardoor je bij elke slag minder kracht nodig hebt. Een klein blad kan een voordeel zijn als je een SUP-racer of langeafstandstourer bent en je energie wilt besparen voor de lange termijn. 

SUP Peddel Bladvorm

De vorm van het blad kan van invloed zijn op hoe de peddel door het water beweegt en hoe krachtig het blad is. De prestatieverschillen tussen bladvormen kunnen subtiel zijn, maar naarmate u meer ervaring opdoet, kunt u een voorkeur ontwikkelen voor de ene vorm boven de andere. Er zijn twee bladvormen te onderscheiden bij een SUP peddel:

Tear-drop: Deze vorm is onderaan het breedst, wat betekent dat wanneer je het blad in het water stopt, je onmiddellijk water duwt met het grootste deel van het oppervlak van het blad. Het gebruik van veel oppervlakte vertaalt zich in een krachtige slag, die soms de voorkeur heeft van SUP-surfers en peddelaars die genieten van een langzamere, krachtigere slag.

Rechthoekig: Bladen met een rechthoekige vorm zijn aan de onderkant smaller dan een tear-drop blad, wat betekent dat er minder oppervlak wordt gebruikt wanneer je het blad in het water dompelt. Hierdoor maak je gemakkelijker slagen met een blad, wat uiteindelijk fijner is voor jouw spieren en jouw lichaam.

SUP Peddel Materialen

De laatste stap bij het kiezen van een stand-up paddle is het begrijpen van materialen en technologie in relatie tot jouw prestatiebehoeften.

De schachtmaterialen waar je het meest over zult horen, zijn koolstof- en glasvezel. Vaak worden deze materialen met elkaar gemengd om het beste van twee werelden te bieden. Carbon biedt de beste verhouding tussen sterkte en gewicht, maar vergeet niet dat je meer betaalt voor de gewichtsbesparing. Glasvezel balanceert gewicht en kosten. Dit schachtmateriaal zorgt ook voor een beetje flex, wat gemakkelijker is voor het lichaam en voor extra duurzaamheid zorgt. Je zult ok peddels op de markt zien met aluminium schachten. Dit is meestal een goedkopere optie. Aluminium is de slechtste optie van de twee, omdat aluminium sneller kapot kan gaan.

Ook qua bladmaterialen heb je keuze. Carbon bladen zorgen voor een meer complexe vorm in een stijf, lichtgewicht en sterk blad. Het drijfvermogen dat de schuimkern biedt, geeft een soepel gevoel en komt makkelijk los uit het water. Vervolgens hebben we geperste koolstof- en glasvezelbladen. Het voordeel van dit soort bladen is de sterkte-gewichtsverhouding



Waar het op neerkomt, is om een ​​SUP-peddel te kiezen die het beste past bij jouw voorkeuren, een bladmaat te kiezen die past bij jouw krachtbehoeften, te bepalen of je een vaste of verstelbare lengte wilt en de materialen te kiezen die het beste passen bij uw prestatiebehoeften en portemonnee. Wanneer u deze factoren in overweging neemt, krijgt je de beste stand-up peddel.



Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid dat wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.