Hoe kies je een SUP Board?

Hoe kies je een SUP Board?

Suppen is de snelstgroeiende watersport op het moment! Maar om te suppen heb je wel een SUP board nodig. En hoe kies je nou het perfecte SUP board voor jou? In deze gids leggen we alles uit over de verschillende soorten SUP boards!

Nu we 2021 ingaan, worden consumenten geconfronteerd met een overweldigend aantal verwarrende keuzes van SUP boards. De markt wordt overspoeld met goedkope paddleboards, met nieuwe merken die schijnbaar van de ene op de andere dag opduiken om te profiteren van de populariteit van wat de snelstgroeiende watersport is. Veel online verkopers, marktplaatsen en merken beheersen de kunst van verkeerde informatie, het maken van valse beweringen over producten en het genereren van sociaal bewijs van hun succes met valse klantrecensies of betaalde “expert”-recensies door mensen die heel weinig weten over stand-up paddle-boarding.

Deze gids voor oplaasbare paddleboards is bedoeld om door de mist te breken en licht te werpen op specifieke technische factoren die je zullen helpen de verschillen tussen boards op te lossen en een weloverwogen aankoopbeslissing te nemen. Kortom zijn de volgende aspecten van een SUP board van belang, voordat je er eentje aanschaft:

  1. Vormen van een SUP board
  2. Opblaasbaar of massief?
  3. Lengte van een SUP board
  4. Breedte van een SUP board
  5. De verschillende vin-systemen

Voor lezers die nog niet bekend zijn met paddleboarden, beginnen we met wat basisinformatie over boardtypes en -gebruik. Lezers die de basis al kennen, willen misschien doorgaan naar secties over vinsystemen, boardconstructie, wat technische factoren zijn die belangrijk zijn bij het vergelijken van boards voor aankoop. Je vindt hier ook informatie over de essentiële accessoires, waaronder pompen, peddels, persoonlijke drijfmiddelen en riemen die je gaat gebruiken met je nieuwe opblaasbare paddleboard.

SUP Board Vormen

De vorm, of de romp van een paddleboard speelt een belangrijke rol bij het bepalen hoe het board presteert in het water. De meeste SUP's hebben ofwel een planerende romp of een waterverplaatsende romp. Er zijn er een handvol met een hybride ontwerp die de beste eigenschappen van elk ontwerp combineren.

Beginnende roeiers kunnen van beide rompvormen genieten, maar er zijn verschillen waardoor ze voor sommige activiteiten beter zijn dan voor andere. Daarom is het verstandig om het type romp te kiezen op basis van hoe je van plan bent je board te gebruiken.

Planing SUP board

Een planing SUP board is vlak en breed, vergelijkbaar met een surfplank. Het is ontworpen om op het water te drijven en zeer wendbaar te zijn. Boards met een planing vorm zijn een goede keuze voor recreatief peddelen, surfen, SUP yoga en wildwatervaren. Wanneer je voor de eerste keer een SUP board aanschaft is dit een prima keuze. 


Displacement SUP board

Displacement SUP's hebben een spitse neus (voorkant) vergelijkbaar met die van een kajak of kano. Deze vorm snijdt door het water en duwt het water rond de neus naar de zijkanten van de SUP om de efficiëntie te verbeteren en een snelle, soepele rit te creëren. De displacement SUP's vereisen minder inspanning dan een planing vorm om te peddelen, waardoor je langere afstanden met hogere snelheden kunt afleggen. Ze volgen ook mooi recht, maar zijn over het algemeen minder wendbaar dan planing vormen.

Suppers kiezen rompen met spitse neus voor een verscheidenheid aan toepassingen, maar altijd met het oog op efficiëntie en snelheid bij het peddelen. Sommige toepassingen zijn onder meer fitness-peddelen, touren of racen. 



Een oplaasbare SUP of een vaste SUP?

Planing- en Displacement SUP's zijn verkrijgbaar in twee verschillende algemene constructiestijlen: opblaasbaar of vast. Beide opties hebben hun eigen voor- en nadelen.

Vaste SUP's
De meeste massieve boards hebben een kern van EPS-schuim die is omwikkeld met glasvezel en epoxy. Dit is een redelijk lichtgewicht, duurzame en betaalbare constructie. Koolstofvezel is een lichtere en stijvere optie, maar het is ook duurder. Plastic SUP's zijn betaalbaarder, maar ze zijn erg zwaar en missen de prestaties van andere materialen. Sommige SUP's bevatten lichtgewicht hout voor een mooie uitstraling. Je moet echter wel een plek hebben om je SUP's op te slaan, en je kan ze niet makkelijk meenemen naar jouw favoriete meer of rivier, of op vakantie. Voordelen van vaste SUP's zijn:

  • Performance: vaste SUP boards bieden de beste performance op het water. Ze snijden als het ware door het water, waardoor je je een stuk sneller en met minder kracht verplaatst dan een opblaasbare. Is snel en ver peddelen jouw prioriteit? Dan is een vaste SUP een goede keuze voor jou.

  • Meer keuze: vaste SUP's zijn verkrijgbaar in meer maten en vormen. Dus je hebt meer keuze om een SUP te vinden die het beste aansluit bij jouw persoonlijke voorkeuren.

  • Betere stabiliteit: een massief board is wat stugger dan een opblaasbaar board, wat voor een stabieler gevoel kan zorgen, vooral bij het varen op golven. Massieve boards hebben ook de neiging om lager in het water te varen, wat ook voor een stabieler gevoel kan zorgen.

Oplaasbare SUP's 
Opblaasbare SUP's hebben een buitenkant van PVC met een drop-stitch-constructie die een luchtkern creëert. Ze worden geleverd met een pomp om het board op te blazen en een opbergtas voor als het niet in gebruik is of om hem makkelijk mee te nemen. Een opblaasbare SUP van hoge kwaliteit is ontworpen om te worden opgeblazen en hoort erg hard aan te voelen wanneer die compleet is opgeblazen. Voordelen van opblaasbare SUP's zijn:

  • Geen opslagruimte nodig: Als je in een klein huis, flat of appartement woont, heb je misschien geen ruimte voor een groot massief board. Opblaasbare SUP's zijn compact wanneer ze leeglopen en kunnen gemakkelijk worden opgeborgen in kleine ruimtes, zoals een kast of de kofferbak van een auto.

  • Je kan hem mee op vakantie: Als je een roadtrip maakt kun je je opblaasbare SUP meenemen en gebruiken wanneer je je bestemming bereikt. Verpakt in zijn opbergtas kan een opblaasbare SUP mee in een vliegtuig of worden opgeborgen in een trein, bus of auto. De meeste opbergtassen hebben rugzakriemen om ze gemakkelijk te kunnen dragen.

  • Je hebt geen aanhanger of dakdrager's nodig: Als je een vaste SUP wilt meenemen met de auto moet je hem of bovenop een dakdragen, of op een aanhanger meenemen. Een opblaasbare SUP gooi je zo achterin de auto. 

  • SUP Yoga is comfortabeler: Je hoeft niet per een opblaasbare SUP te kopen voor SUP-yoga, maar ze zijn meestal iets zachter dan massieve boards, waardoor ze comfortabeler zijn voor yogahoudingen en andere oefeningen.



Lengte van een SUP board

Eerst en vooral moet een SUP-board passen bij jouw maat. Houd ook rekening met de lengte van het board met betrekking tot uw type auto, de opslagsituatie thuis en de lengte van de wandeling naar het strand of de kust (langere boards zijn moeilijker te dragen, vooral op winderige plaatsen). De lengte van een bord speelt daarnaast een grote rol bij hoe het zich gedraagt op het water.Over het algemeen zijn langere boards sneller dan kortere boards, maar kortere boards zijn wendbaarder. 

  • SUP Boards korter dan 10" zijn goed voor surfen en/of voor kinderen. Kortere boards hebben bijna altijd een planing vorm. Korte boards zijn een stuk wendbaarde dan langere boards: perfect voor surfen op golven. 

  • Boards tussen de 10" en 12" zijn goede all-round boards. Beginners of iedereen die op zoek is naar een ontspannen uitje zonder een bepaalde bestemming in gedachten, zal waarschijnlijk blij zijn met een board van deze lengte. Ervaren surfers hebben een kort board nodig voor meer wendbaarheid. Deze boards hebben over het algemeen ook vaak een planing vorm. Deze boards zijn ook perfect voor SUP-yoga.

  • Boards langer dan 12"6 zijn een stuk sneller dan korte boards. Als je geïnteresseerd bent in racen of toeren, heb je een langer board nodig om de concurrentie bij te houden of om enkele kilometers naar je camping te peddelen. Deze boards hebben de neiging om rechter uit te drijven. De meeste boards in dit maatbereik zijn SUP's met een displacement vorm. 

Breedte van een SUP board

Breedte is een andere belangrijke factor die van invloed is op hoe het board omgaat. Een breder board zal altijd stabieler zijn dan een dunner board, maar houd er rekening mee dat een breed board langzamer kan zijn en, als het board te breed voor je is, moeilijk te peddelen. SUP's zijn gemaakt in breedtes variërend van ongeveer 25 inch tot 36 inch om aan verschillende behoeften te voldoen.
Denk bij het kiezen van hoe breed je SUP moet zijn aan het type peddelen dat je doet, je lichaamstype en vaardigheidsniveau.

SUP vin-systemen

Vinnen voegen tracking en stabiliteit toe aan een SUP board. Over het algemeen zullen langere en bredere vinnen rechter varen en meer stabiliteit bieden dan kleinere vinnen. Aan de andere kant zorgt een kleinere vin voor een betere wendbaarheid. De meeste vinnen zijn verwijderbaar, dus je kunt de vinnen verwisselen en ze verwijderen voor opslag.Er zijn veel verschillende opties voor het configureren van de vinnen aan de onderkant van je SUP. 

  • Enkele vin - Veel SUP's hebben een enkele vin. De enkele vin zorgt ervoor dat je rechtuit vaart met minimale weerstand, waardoor het een goede keuze is voor peddelen op vlak water.

  • 3-vin setup - Deze setup bestaat uit 3 vinnen van dezelfde lengte. Deze vinnen geven jou een beterere controle over jouw board, waardoor je altijd rechtuit gaat op het vlakke water. Ook zorgt het voor een goede controle op golven.

  • 2+1 setup -  Deze setup bestaat ook uit 3 vinnen, maar de middelste is groot en de buitenste zijn kleine vinnen. dit is een mix tussen de bovenstaande twee, een echte all-rounder dus.

SUP shop

Wil jij gaan suppen en ben jij op zoek naar een SUP board of andere SUP benodigdheden? Wij bieden alle artikelen aan die jij nodig hebt om te gaan suppen. 






Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid dat wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.