Het verschil tussen Camber en Rocker

Het verschil tussen Camber en Rocker

Een belangrijk element van hoe een board of ski zal aanvoelen, is het profiel (de vorm als je er vanaf de zijkant naar kijkt) of de buiging. Als je de verschillende ski- en snowboardprofielen begrijpt, kun je erachter komen welke ski of board geschikt is voor de omstandigheden of het terrein waarin jij rijdt.

In de vroege jaren 2000 hadden ski's en snowboards allemaal een traditioneel camber ontwerp. Maar toen kwam er een technologie genaamd rocker en die veranderde voor altijd de ski- en snowboardconstructie. Zijn populariteit heeft heel veel rockervariaties gegenereerd die gericht zijn op het verbeteren van de ski- en rijprestaties op zowat elk terrein en elk type sneeuw. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen camber en rocker? We gaan het in dit artikel hebben over de volgende onderwerpen:

Wat is camber of rocker precies? 

Camber en rocker beschrijven de ronding van een ski of snowboard als je ze vanaf de zijkant bekijkt. Ski's en snowboards met camber hebben middensecties die licht van de sneeuw afbuigen wanneer er niemand op staat, terwijl ski's en snowboards met rocker middensecties hebben die op de sneeuw rusten en een tip en tail die juist van de grond afbuigen. Ski- en snowboardfabrikanten komen altijd met nieuwe soorten en allerlei gekke combinaties van de twee. Het is belangrijk op te merken dat de onderstaande illustraties overdreven zijn en ook als je op het bord stapt, neemt het een geheel nieuwe vorm aan, wanneer het wordt gewogen. De belangrijkste combinaties zijn als volgt:



Ski en snowboard camber

Dit is het traditionele profiel voor ski's en snowboards. Camber is een lichte opwaartse curve in het midden van een ski of board, met de contactpunten - waar een ongewogen ski of board in contact komt met de sneeuw - dicht bij de uiteinden. Camber zorgt voor veerkracht (of pop) in ski's en snowboards en geeft skiërs en boarders goede kantencontrole tijdens het carven van bochten. Jarenlang gebruikten ski's en snowboards uitsluitend camber profielen en camber is nog steeds een populaire keuze. 

Wanneer een ski of board op een vlakke ondergrond wordt geplaatst, heeft deze een verhoogde taille (middengedeelte) terwijl de contactpunten op de grond rusten bij de achterkant en de voorkant. Het gedeelte waar de ski of het board een paar millimeter naar boven buigt, staat bekend als camber. Wanneer een skiër of snowboarder lichaamsgewicht toepast en in de ski's of het board drukt, wordt de camber vlakker, waardoor een continu randcontact met de sneeuw ontstaat. Camber ski's en boards produceren meer druk op de sneeuw bij de tip en tail, omdat ze verder moeten buigen om deze bocht te bereiken. Hierdoor veert het board of de ski terug wanneer je uit de bocht gaat en bereik je een hogere snelheid.

Ski en snowboard rocker

Rocker (ook wel reverse-camber genoemd) is precies zoals het klinkt: camber op zijn kop gezet. Eigenlijk is het een soort van de vorm van een banaan. Alle ski's en snowboards, maakt niet uit wat voor een profiel, bereiken een reverse-camber wanneer je een bocht maakt op een kant. Rockers zijn over het algemeen een stuk vergevingsgezinder dan camber ski's en boards. Je kan namelijk veel makkelijker bochten maken, vooral op een lagere snelheid. Ook hap je met een rocker ski of board een stuk minder snel in de sneeuw. Voordelen van Rocker ski's en boards:

  • Rocker biedt meer drijfvermogen in de poeder Met een rocker ski of snowboard kan je beter in de poedersneeuw skiën of boarden. Het gevoel is soepel en net als wanneer je surft, wakeboard of waterskiet, rocker helpt je om drijvend en bovenop de sneeuw te blijven. 

  • Rocker is wendbaarder. Rocker brengt de voor- en achterkant omhoog en van de sneeuw af, waardoor de contactlengte van de randen wordt verkort en bochten gemakkelijker worden. Hierdoor kun je gemakkelijker draaien zonder dat de randen de sneeuw happen. De verhoogde mobiliteit werkt geweldig als je tussen de bomen skiet of board.

  • All mountain rockers: Met de uitzondering van ijzige, pure wedstrijdomstandigheden, zijn rockerprofielen bedoeld om uit te blinken in elk type skiën en snowboarden. Het is heel normaal geworden voor fabrikanten om all mountain ski's en snowboards te ontwerpen die een soort rocker bevatten. Iedereen kan op rocker ski's en snowboards rijden en plezier hebben. Dat is het mooie van rocker-technologie. Je kunt een beginner of gevorderde rijder zijn, jong of oud, en profiteren van het rijden op rockerski's of snowboards.

Platte Ski's en Snowboards

Vlak betekent dat de ski of het board tussen de tip en de tail compleet plat is. Als je de ski of het board op een tafel legt zonder gewicht erop, is er geen ruimte tussen de taille (het middenpunt) en de tafel. Volledig vlakke technologie komt vaker voor bij snowboards dan bij ski's, en het is veel gebruikelijker om ski's te zien die bijna plat zijn onder de voet met rocker in de punt en soms in de staart. Een flat ski of snowboard heeft etere kantengrip dan rocker en betere wendbaarheid dan camber. Een beetje tussen in de twee dus.

Hoe moet je kiezen tussen Camber en Rocker?

Dus, welke te kiezen: camber of rocker? Het is niet echt een of/of-voorstel. Kort nadat rocker op het toneel verscheen, realiseerden ski- en snowboardfabrikanten zich dat camber en rocker konden worden gecombineerd om aan specifieke prestatiebehoeften te voldoen. Tegenwoordig gebruiken de meeste ski's en snowboards een combinatie van camber onder de voeten en tip- en tail-rocker in hun ontwerpen om de prestaties op bepaalde soorten terrein en sneeuw te verbeteren.

Snowboarders en skiërs van alle niveaus kunnen profiteren van rocker. Toch kunnen recreatieve rijders, gevorderde rijders en mensen die al jaren niet meer op de piste zijn geweest, bijna onmiddellijk een boost krijgen van het gebruik van een ski of snowboard met een zekere mate van rocker.

Voor gevorderde rijders werkt rocker en zijn constant evoluerende combinatie met camber ook voor hen. Ontwerpers hebben allerlei genuanceerde rockervariaties bedacht die inspelen op de specifieke behoeften van de rijder. Skiërs en boarders op expertniveau kunnen hun rit verfijnen door op zoek te gaan naar de rockermix die het beste bij hun behoeften past.

Een makkelijke manier om te kiezen tussen camber of rocker is om te bekijken welke ski/snowboard stijl het beste bij jou past:
  • Geprepareerde pistes: Camber ski's en boards zijn hier populair vanwege hun stabiliteit bij snelheid en betrouwbare kantencontrole. Ski's en snowboards met een mix van rocker en camber presteren ook goed, en kunnen het gemakkelijker maken om door moeilijker terrein te komen. Snowboards met volledig rocker kunnen het goed doen op hellingen van resorts, maar ze haperen een beetje als de omstandigheden ijzig zijn, wanneer kantcontrole belangrijker wordt.

  • Park/Pipe: Sommige skiërs en snowboarders houden van de stabiliteit van cambered ski's en boards bij het uitvoeren van sprongen in parken. Het camber-ontwerp geeft je een consistente pop bij sprongen. Rocker ski's en boards vereenvoudigen echter de taak van de overgang van neus naar staart. Voor jibben zijn rockered ski's en boards populairder. In een rail pakken is veel gemakkelijker met een rocker-ontwerp. 

  • Poeder: Dit is waar volledig gerockte ski's en boards oorspronkelijk voor zijn ontworpen. Hun vroeg opkomende punten/neuzen en staarten maken het gemakkelijk om te blijven drijven in de poedersneeuw. Met rockered snowboards kun je meer gecentreerd over je bindingen boarden in diepe sneeuw, wat het verzuren van je achterbenen aanzienlijk vermindert. Ski's en boards die rocker en camber combineren, doen het hier ook goed en zijn veelzijdig voor gebruik in andere omstandigheden. Cambered snowboards kunnen over poedersneeuw rijden, maar meestal alleen met een set-back stance.

  • All-mountain: Voor snowboarders en skiërs die van pistes naar sidecountry en backcountry gaan, zijn rockerboards en ski's een uitstekende keuze vanwege hun vermogen om gemakkelijk en snel te draaien. De extra float die ze in poedervorm bieden, is een van hun meest populaire voordelen. Snowboards en ski's die camber en rocker combineren zijn ook populair in wisselende omstandigheden. 



Ski's en snowboards kopen

Nu je alle ins-en-outs weet van de camberprofielen van ski's en snowboards, is het tijd om nu zelf te kijken voor een ski of snowboard. 

              


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid dat wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.