Hoe begin je met wielrennen?

Hoe begin je met wielrennen?

Het is bewezen dat fietsen niet alleen gunstig is voor je fysieke gezondheid, maar ook wonderen doet voor de mentale gezondheid. We hebben deze handige gids samengesteld om de vijf punten te benadrukken die je nodig hebt om aan de slag te gaan met wielrennen.

Waarom is wielrennen goed? 

Fietsen vergroot niet alleen je conditie, flexibiliteit, kracht en gewrichtsmobiliteit, maar het kan ook je houding verbeteren en je botten versterken. Het is een uitstekende vetbestrijde en vermindert zelfs het risico op ziekte. Het is ook goed voor je mentale gezondheid. Het is bewezen dat fietsen angst, depressie en stress vermindert. Last but not least, het werkt al je grote spiergroepen, is weinig belastend en vooral heel leuk.

Hoe begin je met wielrennen?

  1. Kies de juiste fiets
  2. Zorg dat je wielren uitrusting in huis hebt
  3. Maak een gewoonte van wielrennen
  4. Fiets veilig
  5. Zoek een fietsgroep

Wielrennen ziet er eenvoudig uit - je hoeft alleen maar te trappen, toch? Maar het kan soms intimiderend overkomen als je voor het eerst op een wielrenfiets stapt. Maar als je eenmaal die eerste rit hebt gemaakt, weten we zeker dat je verslaafd zult zijn aan het gevoel van vrijheid, avontuur en vreugde. Aan de slag gaan is makkelijker dan het lijkt, en we zullen je een klein geheim verklappen: je hoeft niet eens per se strakke kleding te dragen als je dat niet wilt. Om je te helpen, hebben we must-know-tips verzameld over hoe je kunt beginnen met wielrennen of fietsen in het algemeen, zodat je met vertrouwen de weg kunt opgaan.



1. Kies de juiste fiets

Natuurlijk kun je niet aan de slag zonder de juiste fiets. Net als bij het kiezen van het perfecte paar hardloopschoenen, moet je eerst de maat van je fiets bepalen. Het berekenen van je ideale zadelhoogte aan de hand van je binnenbeenlengte is eenvoudig. Gemiddeld geldt dat jouw zadelhoogte 109% moet zijn van je binnenbeenlengte. Op de rekenmachine kun je dan jouw binnenbeenlengte in millimeters vermenigvuldigen met 1,09. Wanneer je over het frame staat, moet er ongeveer 3cm afstand zijn tussen jou en het frame.

Vervolgens moet je een fiets kiezen die past bij je budget en rijstijl. Ga je in het weekend casual een rondje door een mooie omgeving fietsen? Wil je gaan wielrennen? Ben je van plan om uiteindelijk langeafstandsritten te maken? Of ga jij liever met volle snelheid door de modder? Dit zijn allemaal dingen om in acht te houden. Ga je voor een wielrenfiets, mountainbike, of een E-bike?

2. Zorg dat je wielren uitrusting in huis hebt

Het vinden van de perfecte fiets is slechts de helft van het werk. Er is ook een aantal essentiële uitrusting die je nodig hebt. Een nieuwe helm is het belangrijkste en moet tijdens het rijden altijd worden gedragen. Helmen hebben een houdbaarheidsdatum, dus het is beter om veilig te zijn dan sorry en een nieuwe te kopen in plaats van naar die oude te pakken die in de garage hangt. Vervolgens is het  tijd om fietskleding uit te zoeken,

Nog niet helemaal klaar om eruit te zien als een Tour de France-wielrenner? Geen probleem. Er zijn genoeg merken die casual fietskleding maken voor recreatieve rijders. Maar als je ernaar streeft om er als een professional uit te zien, hebben we je daar ook gedekt. Fietsuitrusting (Helm, compressieshirt, fietsbroek en sokken) is aerodynamischer en comfortabeler op de fiets dan andere sportkleding. Het materiaal voert zweet af en helpt de lichaamstemperatuur te reguleren; de nauwsluitende snit vermindert schuren; en de gewatteerde zitting (zeem) zorgt dat je de hele rit comfortabel op je zadel kunt zitten. 

Klikschoenen voor het wielrennen of mountainbiken.

Ga je een recreatief rondje fietsen door de stad of het park, raden we je aan met standaard platte pedalen en sportschoenen te fietsen. Maar zie jij fietsen echt als een sport, dan wil je uiteindelijk overstappen op racefietsschoenen en klikpedalen. Deze schoen-pedaalcombinatie houdt je voeten op hun plaats om de trapefficiëntie en het rijgedrag van de fiets te verbeteren. Het losmaken kan soms lastig zijn, dus zorg ervoor dat je in een veld oefent totdat je het onder de knie hebt. Deze schoenen zijn een must-have voor mountainbikers en wielrenners.

Andere belangrijke items zijn onder meer wat gereedschap (bandenlichters, een minipomp, reservebanden en een multitool) en een of twee waterflessen. Daarnaast is een sporthorloge erg handig voor het bijhouden van allerlei informatie over jouw fietstocht. Hoe hard je gemiddeld rijdt, hoeveel kilometers en welke route je hebt gereden krijg je allemaal inzicht in wanneer je een sporthorloge gebruikt.

3. Maak een gewoonte van wielrennen

Je eerste paar ritten kunnen zwaar zijn - je lichaam past zich aan aan de stress van een totaal nieuwe activiteit. Maar zoals alle dingen in het leven, wordt er echte vooruitgang geboekt als je het voor de lange termijn volhoudt. De eerste stap om van fietsen een gewoonte te maken, is realistisch zijn. Verwacht niet dat je op magische wijze een ochtendmens wordt, alleen maar omdat je een nieuwe fiets hebt, of van plan bent om 100 kilomter te in de vroege ochten te fietsen. Begin klein en groei van daaruit.

Het maakt niet uit wanneer je ervoor kiest om te fietsen. Ga je wel in vroeg de ochtend fietsen? Leg je uitrusting dan in de avond van te voren neer, vul je flessen en pomp je banden van tevoren op. Een beetje voorbereiding voor de rit voorkomt dat je excuusjes gaat verzinnen. Het stellen van een langetermijndoel is een geweldige manier om betrokken te blijven en de voortgang bij te houden. Je kunt ernaar streven om een ​​bepaald aantal dagen per week te rijden of op zoek gaan naar een lokale liefdadigheidsrit, of je eigen kilometerdoel op lange termijn creëren.

4. Fiets veilig

Als je alleen rijdt, neem dan altijd een basis multitool mee, een vorm van identificatie, contant geld (dollarbiljetten kunnen ook worden gebruikt als kofferbak) en je telefoon in geval van nood. Hoe graag we het ook willen toegeven, soms gaan niet alle ritten zoals gepland - je beland niet aan de kant van de weg na een crash of je fiets gaat plots kapot en het is niet herstelbaar, dan wil je toch een belletje kunnen doen zodat iemand je komt ophalen. Koptelefoons of oordopjes mogen ook nooit worden gedragen tijdens het buitenrijden. Als je muziek nodig hebt voor motivatie tijdens een rit, kies dan in plaats daarvan voor een kleine Bluetooth-luidspreker en berg deze op in je zak of bidonhouder. Op deze manier kan je nog duidelijk horen wat er om je heen gebeurt, bijvoorbeeld wanneer er een auto aan komt rijden.

5. Vind een fietsgroep

Er valt iets te zeggen over het vinden van de interne motivatie om regelmatig te fietsen, maar soms gaat een beetje positieve groepsdruk een lange weg. Fietsen is bij uitstek zowel een individuele als groepssport. Je kunt zeker alleen fietsen en doelen bereiken, maar het fietsen met een groep zal het fysiek gemakkelijker maken. Als je in een groep fietst, leer dan hoe je samen in een groep fietst. Je gebruikt jouw energie efficiënter en kunt daardoor langere, snellere ritten maken. Het sociale aspect zal je ook motiveren om vaker te fietsen.



Fietsuitrusting kopen

Volg al de bovenstaande stappen en we weten zeker dat jij er een nieuwe hobby bij hebt gevonden. Op zoek naar de juiste uitrusting voor het fietsen, zoals fietsschoenen, een fiets helm en fietskleding? Klik dan op de onderstaande button.



Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid dat wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.