Beste materiaal voor sportkleding

Beste materiaal voor sportkleding

Sporten is voor veel mensen ontspanning of een uitlaatklep na een dag werken of studeren, voor andere is sporten een prestatiegerichte activiteit. Het maakt niet uit wat voor sporter je bent, iedereen wil tijdens het sporten fijne kleding aan. In deze blog behandelen we daarom welk materiaal het beste is in sportkleding.

Sportkleding

Sporten gaat hand in hand met sportkleding. Je zou in gewone kleding kunnen sporten, maar als je eenmaal een keer sportkleding aan hebt gehad tijdens het sporten wil je niet meer anders. Sportkleding zorgt voor een comfortabel gevoel tijdens het sporten, sportkleding is vaak lichter dan gewone kleding. Hierdoor heb je minder last van je kleding. Je wilt tenslotte niet dat je kleding jou beperkt in het sporten, bij het maken van sportkleding is hier daarom ook rekening mee gehouden. Sportkleding beweegt vaak mee met de bewegingen van het lichaam, zo worden beperkingen verminderd. Het volgende voordeel van sportkleding heeft te maken met de intensiviteit van jouw sportactiviteiten. Als jij intensief sport of sport in warm weer is de kans zeer aannemelijk dat je gaat zweten, in sportkleding is vaak beter geventileerd dan gewone kleding. Met dank aan de ventilatie van een sportshirt blijft jouw lichaam droger en koeler waardoor je beter kan presteren. De mate waarin het zweet wordt afgevoerd is afhankelijk van de stof waar de sportkleding van gemaakt is. De meest voorkomende stof is polyester, maar ook katoen wordt vaak gebruikt bij het maken van sportkleding.




Sportshirt van polyester of katoen?

Er zijn dus sportshirts van polyester en van katoen, maar wat is nu de beste stof om te kiezen. We zullen ze beide even bij langs lopen en komen daarna met een conclusie. We zullen alleen de feiten op een rij zetten, de voorkeur van stof is natuurlijk volledig persoonlijk, de een heeft liever polyester terwijl de ander toch meer neigt naar katoen. 

Polyester

Polyester is tegenwoordig het meest gebruikte materiaal bij sportkleding. Polyester is gemaakt van synthetische vezels, deze zijn super licht en veerkrachtig waardoor het vormvast blijft. Een ander voordeel van het synthetische materiaal is dat het kleurvast is en dus niet vervaagd van kleur.  Daarnaast is polyester zweetafvoerend, het zorgt ervoor dat het lichaam droogt blijft. Een goed voorbeeld hiervan is Dri-FIT van Nike, dat is polyester dat is ontworpen om het lichaam droog en koel te houden. Veel sportkleding van Nike is voorzien van Dry-FIT, veel sporters vinden dit erg comfortabel en kunnen er optimaal in presteren. Doordat de stof ook erg licht en dun is droogt het ook snel mocht het toch nat worden door bijvoorbeeld de regen. Een praktisch voordeel van polyester is dat je het niet hoeft te strijken, dit is vooral een voordeel als jij of je kind op een teamsport zit. Wanneer jij dan een keer aan de beurt bent om te wassen voor je voetbal- of hockeyteam hoef je niet 20 shirts en broekjes te strijken, dat scheelt een hoop gedoe en tijd. Ook krimpt polyester niet als je het wast, zo kun je het lang dragen zonder dat het te klein wordt. 

Het nadeel van polyester is wel dat het statisch kan worden en je wellicht een schok krijgt. Ook is polyester niet biologisch te krijgen, het kan alleen gerecycled worden. Dit maakt dat het niet heel duurzaam is, al kan er met gerecycled polyester wel bespaard worden op grondstoffen. Voor de rest heeft polyester eigenlijk alleen maar voordelen, dat is ook de redenen dat veel sportkleding van polyester wordt gemaakt.




Katoen

Katoen is een natuurlijk product, wat groeit aan een katoenplant. Deze plant is te herkennen aan de witte pluis, die aan de bovenkant van de plant zit als deze in de bloei is. De vezels van de katoenplant worden gesponnen tot draad, hierdoor ontstaat zacht en luchtig textiel. Doordat het zo zacht en luchtig aanvoelt is het zeer comfortabel als je het draagt. Het wordt daarom ook veel gebruikt in gewone kleding, maar het kan ook zeker als sportkleding worden gebruikt. Het comfortabele gevoel dat je krijgt van katoen is een van de voordelen van het materiaal, daarnaast neemt katoen vocht op. Het nadeel van het vocht opnemen is dat de sportkleding hierdoor zwaarder wordt, dit gewicht moet je iedere keer wel meeslepen. Verder is een katoenen shirt licht en ademend waardoor je lichaam goed geventileerd blijft. Ook is katoen niet zo duur, waardoor de sportkleding van katoen toegankelijk is voor iedereen. Omdat katoen van een plant komt is het wel biologisch in tegenstelling tot polyester, katoen is dus zeker duurzamer dan polyester.

Echter heeft katoen wel wat meer nadelen dan polyester. Zo kan een katoenen kledingstuk krimpen als je het heet wast. Bij het wassen van katoenen sportkleding is het dus van belang dat je het apart wast van de hete was. Daarnaast wordt katoen ook nog eens vaal door het wassen en gaat het ook nog kreukelen. Eigenlijk zou je katoen dus zo min mogelijk moeten wassen, maar het is wel zo fris om na het sporten je kleding te wassen anders gaat het stinken. Ondanks dat katoen dus duurzaam is en bepaalde kenmerken heeft wat belangrijk is bij sportkleding is het niet ideaal. Er is dus zeker een goede reden dat de meeste sportkleding van polyester is. Mocht je liever iets duurzamer hebben, zoek dan de sportkleding van gerecycled polyester. Uiteraard kan je katoenen sportkleding nog dragen, helemaal als je een sport uitoefent waarbij de intensiteit niet al te hoog ligt en er niet snel gezweet wordt. 

Sportkleding kopen

Ben jij nu nog opzoek naar sportkleding? Of het nou polyester sportkleding is of van katoen, neem gewoon even een kijkje in de webshop van Herqua of kom langs de winkel. Dan kun je na het kopen van nieuwe sportkleding er weer helemaal tegenaan. Naast sportkleding hebben we nog veel meer andere sport- en fashion artikelen, dus kijk gerust even rond.


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid dat wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.