Wat is het verschil tussen skates en skeelers?

Wat is het verschil tussen skates en skeelers?

Iedereen heeft het vast wel eens voorbij zien komen. Skates, skeelers, maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen de twee. En welke moet jij kopen? In dit artikel leggen we dit haarfijn uit!

Wat is skaten? 

Skaten, is dat nou skateboarden of skeeleren? Wanneer je over skaten praat, praat je officieel over skeeleren. Desondanks wordt er met skaten regelmatig skateboarden bedoeld, dit komt omdat skateboarden voor menig persoon te lang is om uit te spreken en skaten dan het beste klinkt als afkorting. Met skaten wordt dus eigenlijk altijd skeeleren bedoeld, nu is er echter nog een verschil tussen skates en skeelers. Vroeger was het verschil tussen beiden duidelijk het aantal wielen, skeelers hadden een lage schoen met 5 wielen en skates een hoge schoen met 4 wielen. Tegenwoordig zijn onder andere door product innovaties de verschillen minder duidelijk geworden. Skeelers hebben tegenwoordig ook vaak 4 wielen, soms zelfs maar 3. Wel is er een duidelijk verschil in de grootte van de wielen van de skeelers en skates, skate wielen hebben een maximale grootte 90 mm en skeeler wielen kunnen tot 125 mm zijn. Daarnaast zijn skates een stuk wendbaarder dan skeelers en hebben skates vaak een remblok achter de wielen. 

Skeelers

Skeelers hebben dus grotere wielen, zijn minder wendbaar en hebben geen remblok, de reden hiervoor is dat skeelers bedoeld zijn om lange afstanden en wedstrijden rijden. Hiervoor heb je in principe geen remblok nodig aangezien je meestal niet plotseling moet stoppen. Ook wendbaarheid is niet erg belangrijk als je lange afstanden skeelert, skeeleren doe je meestal over lange wegen waarbij je vaak voornamelijk recht vooruit gaat. De grote wielen zijn bevorderlijk voor mensen die lange afstanden afleggen maar vooral voor de wedstrijden. Met grote wielen kun je namelijk veel meer snelheid maken en heb je dus meer kans om te winnen in een wedstrijd. Ook is vaak de schoen anders dan bij skates. Je kunt dat het beste vergelijken met schaatsen; skates zijn de ijshockeyschaatsen die hoog zijn en skeelers zijn noren met de lage schoen. De vergelijking met schaatsen is sowieso makkelijk gemaakt, aangezien de doelen van noren en ijshockeyschaatsen bijna precies hetzelfde zijn voor respectievelijk skeelers en skates. Op noren worden ook vaak lange afstanden geschaatst en ijshockeyschaatsen staan bekend om hun wendbaarheid. 



Skates 

Skates lijken dus op ijshockeyschaatsen of andersom. Skates hebben kleine wielen ten opzichte van skeelers, daarnaast hebben ze wel een remblok. Dit remblok is wel bijna altijd afneembaar. Het remblok zit op de skates om bij plotselinge bewegingen wel te kunnen remmen. Skates worden vaak gebruikt voor recreatieve tochten of voor in het skatepark, vooral bij dat laatste is het belangrijk om te kunnen remmen. Daarom raden wij ook altijd aan als je het skatepark in gaat om het remblok erop te laten, zo voorkom je gevaarlijke momenten voor jezelf en anderen. Daarnaast is het aan te raden om skatebescherming te dragen in het skatepark, maar ook als je een rondje maakt is dit geen overbodige luxe. In de komende weken zullen er meer blogs verschijnen over Xtremesports als skaten, maar ook skateboarden en steps komen voorbij. Hierin zullen wij ook meer aandacht besteden aan bescherming.

Skates of Skeelers kopen

Wil jij nou skates of skeelers kopen? Kijk dan snel in de webshop van Herqua of kom langs de winkel voor deskundig advies. Naast skates en skeelers hebben wij ook nog veel andere sport- en fashion artikelen. 


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid dat wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.