Hoe kies ik de juiste putter?



De putter is verreweg de meest gebruikte club in onze golftas. Er bestaan veel verschillende soorten, en met de nieuwe technologie en verschillende kopontwerpen kan het lastig zijn om de juiste putter te kiezen.

Als je naar een professioneel toernooi kijkt, is het bijna altijd de speler die het beste putt die wint. Echter, puttertechnologie, zoals alle golftechnologie, gaat vooruit om ons allemaal te helpen. Nieuwe soorten putters helpen de golfers een stressvrij golfleven te leiden door het ze makkelijker te maken. Echter, door al deze technologie kan het moeilijk zijn om een putter te kiezen die bij jou past.

Wat is een putter?

Wie goed wil leren putten, moet eerst de basis kennen. Putters zijn de meest gespecialiseerde golfclubs en ze zijn dat in de meest uiteenlopende vormen en maten verkrijgbaar. Putters worden gebruikt voor, nou ja, putten. De putters worden vrijwel alleen gebruikt op de greens, voor de laatste slagen die op een golf hole worden gespeeld - om de bal in de hole te slaan.

Alle putters, ongeacht de grootte of vorm, zijn ontworpen om de bal soepel te laten rollen, met een minimum aan backspin om overslaan of slippen te voorkomen. Bijna alle putters hebben  een kleine hoeveelheid loft (meestal 3 of 4 graden).

Welke vormen van putters zijn er?

Als het gaat om de vorm van de putter, zijn er twee opties: een mallet of een blade. Wat zijn de verschillen tussen deze twee vormen en wat zijn de voor- en nadelen hiervan?


Blade putter

De eenvoudige, platte look was gemakkelijk te produceren in de begindagen van de productie van golfclubs en de zachte hit die een blade produceerde was handig op veel soorten greens. Traditioneel geschikt voor hardere, snellere greens die een meer delicate aanraking vereisen. Blade putters meestal gebalanceerd, wat betekent dat ze geschikt zijn voor een speler met een rechte slag.

De blade is preciezer, deze putter laat jou meer beslissen over waar de bal heen gaat. Een nadeel hiervan is dat je het direct zult merken als je de bal iets minder goed raakt. Een niet goed geraakte putt gaat bij de blade een stuk minder ver. In al onze complete golfsets zitten blade putters. 

Mallet putter

Net zoals grote koppen in het ontwerp van de driver die tee-shots consistenter en vergevingsgezinder maakten, bood de hamervormige putter dezelfde voordelen op de green. Met meer formaat om mee te spelen, gebruiken fabrikanten vaak verschillende uitlijnhulpmiddelen en vormen op de achterkant van het hoofd om spelers te helpen beter op putts af te stemmen.

Het diepe ontwerp van de putterkop stelt fabrikanten in staat om een lager en dieper zwaartepunt te creëren en het Moment of Inertia (MOI) te vergroten, wat de spin vermindert en de prestaties verbetert bij off-centre putts. Mallet putters zijn meestal face balanced en daarom geschikt voor rechte slagen

Voor veel golfers heeft de grotere mallet putter veel voordelen: stabieler, vergevingsgezinder en gemakkelijker oplijnen (hoewel dit zeer persoonlijk is). 


Gewichtsverdeling bij putters

Een belangrijk maar vaak vergeten punt bij het kiezen van de juiste putter is de gewichtsverdeling van het hoofd. Wat betreft de gewichtsverdeling zijn er twee soorten putters: face balanced of toe balanced. 

Toe balanced putter

Toe balanced of 'Toe hang' putters zijn putters waarvan de teen naar de grond wil wijzen wanneer je de schacht op je vinger balanceert. Dit betekent dat het zwaartepunt niet direct onder de as ligt. T putters zijn meer geneigd om tijdens de slag te openen en te sluiten en zijn daarom beter geschikt voor spelers met een boog in hun slag.

Heeft jouw slag een sterke 'arc'? Als jij een hoge mate van kromming hebt in jouw stroke is een putter met 'toe hang' aantrekkelijker voor jou. In al onze complete golfsets zul je putters vinden die grotendeels toe balanced zijn.

Face balanced putter

Bij Face Balanced putters is het gezicht naar boven is gericht wanneer je de schacht op je vinger balanceert. Dit betekent dat het zwaartepunt direct onder de as ligt. Face gebalanceerde putters hebben minder neiging om minder te openen tijdens de backswing en minder te sluiten bij de follow-up, daarom worden ze aanbevolen voor spelers met een rechte slag. Sla jij in een rechte lijn? Dan is een face balanced putter geschikter voor jou.



Niet alle putters zijn ontworpen om face balanced of toe balanced te zijn. Veel putters vallen ergens tussenin, met een zekere mate van toe hang. Golfers zullen ondervinden dat als ze hun slagtype aanpassen aan de juiste putterbalans, dat ze meer consistent zullen zijn op de greens.

Lengtes van putters

Het vinden van de juiste putterlengte voor uw lengte en slag is de sleutel tot het maken van kwaliteitsslagen en consistent putten. Een verkeerde putterlengte kan leiden tot een slechte houding en inconsistent contact.

De putterlengte wordt gemeten vanaf de zool van de putter tot de bovenkant van de schacht. De regels stellen dat een putteras minimaal 18 inch lang moet zijn, maar verder is er geen maximumlimiet. Zowel professionals als amateurs hebben alles getest, van kleine putters tot borstputters, tot putters die tot je kin komen. Echter is de meest voorkomende putter tegenwoordig de buikputter. De volgende informatie de mogelijke voordelen van verschillende lengtes van de putter. Val jij onder de wat langere man? Wij verkopen een complete golfset speciaal voor de langeren onder ons. Deze golfset heeft +1 inch lengte op alle golfsticks. 

Traditionele lengte (32-36 inch)

Nog steeds de meest voorkomende lengte van de putter, hoewel niet zo dominant als het ooit was, helpt de standaard 33-36 inch putter een slingerzwaai te creëren in uw putslag. Het dient als een verlengstuk van uw armen, het zou de perfecte hoogte moeten zijn om uw armen eenvoudig naar beneden te laten hangen en vast te pakken. Dit verbetert het vermogen van een speler om een pendelachtige slag te gebruiken om de putt zo echt mogelijk te laten rollen.

Buik putters (41-46 inch)

De nieuwste rage in de golfwereld is zeker de introductie van buiklengte putters. De buikputters zorgen voor stabiliteit in de putt door een derde contactpunt te creëren. De drie punten zijn de twee handen en de buik. De buikputter kan tegen het lichaam worden gezet, waardoor de houding van de golfer niet verandert.

In 2013 beschouwden de R&A en USGA buik- of verankerde putmethoden als illegaal en vanaf 1 januari 2016 zal deze stijl niet legaal zijn in enige gesanctioneerde competitie.

Het is echter belangrijk om te begrijpen dat de techniek van verankering illegaal is, niet de lengte van de putter. Veel spelers gebruiken nog steeds liever een langere putter, maar gebruiken deze in een niet-verankerde techniek.

Om het verankeringsverbod te bestrijden, hebben sommige fabrikanten de grip van langere putters zwaarder gemaakt, waardoor een tegenwicht ontstaat die de voordelen van verankering nauw weerspiegelt, dit is wel legaal (voorlopig!).

Lange putters 

Verreweg de minst gebruikelijke van de drie is de lange of 'bezemsteel'-putter. Variërend tussen boven de navel, de borst of zelfs de kin, waardoor de golfer meer recht op kan staan. Ze vereisen een volledige verandering van grip in vergelijking met buikputters en traditionele putters, die veel moeilijker te leren is. 

Maar waar het allemaal op neerkomt bij putters is persoonlijke keuze. Als het goed wanneer je een bepaalde putter gebruikt, dan zal die putter waarschijnlijk prima werken. Putter draait voor een groot deel om vertrouwen en zelfverzekerdheid, dus het hebben van een putter die goed aanvoelt en die je oog aanspreekt, kan alleen maar een goede zaak zijn.

Putters kopen


Golf assortiment kopen

Wij verkopen veel verschillende golf artikelen, denk aan golfballen, golfkarren, golfhandschoenen of golftassen. Voor advies kunt u ook altijd terecht bij ons in de winkel, het team van Herqua staat altijd gereed om je vragen te beantwoorden!


Wij hebben ook verschillende blogs over golf, denk bijvoorbeeld aan de blog: Top 5 beste golfschoenen!

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid dat wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.