Welk snowboard past bij mij?



Elke snowboarder is anders en daarom past bij elke snowboarder ook een ander snowboard. Met een goed snowboard kun je alles eruit halen wat erin zit, maar welk snowboard past bij jou? Kom erachter door de stappen te volgen.

  1. Hoelang snowboard je?
  2. Welk type snowboard moet ik kopen?
  3. Technische specificaties snowboard
  4. Welke lengte snowboard past bij mij?


1. Hoelang snowboard je?

Het eerste wat we aan de klant vragen is hoelang ze al snowboarden en wat hun niveau is. We adviseren iemand die voor het eerst gaat snowboarden een iets anders dan iemand die al jaren snowboard en ook les heeft gehad. Hieronder hebben we beschreven wat belangrijke eigenschappen zijn voor een beginnende snowboarder en een gevorderde snowboarder.

Snowboard voor beginners

Een beginnende snowboarder is opzoek naar een board die flexibel is dit omdat deze boards een stuk makkelijker draaien en hier hebben beginners baat bij omdat die nog moeten leren bochten te maken. Als je nog nooit eerder gesnowboard hebt raden wij aan om te huren omdat je dan voorkomt dat je het board vergroeit.

Snowboard voor gevorderden

Wanneer je zonder moeite van de pistes afgaat en je jezelf graag uitdaagt door bijvoorbeeld van zwarte pistes af te gaan, dan kun je jezelf beschouwen als een gevorderde. Een gevorderde snowboarder is opzoek naar een wat stijver board dit omdat deze beter geschikt zijn voor hogere snelheden.

2. Welk type snowboard moet ik kopen? 

Wij onderscheiden in grote lijnen drie typen snowboards.

Allmountain/Freestyle snowboard (meest verkocht)
Dit is de grootste groep en gelijk ook het meest allround. Zoals de naam allmountain al aangeeft kun je met 1 board overal terecht: het funpark, op de piste en off-piste. Deze boards zitten tussen freestyle en freeride in, waarbij ze qua eigenschappen en shape het meest lijken op de freestyle boards.

Freestyle snowboards

Freestyle boards zijn bedoeld voor iedereen die wat “speelser” wil snowboarden. De boards hebben meestal een twin shape (voorkant en achterkant zijn gelijk) waardoor je net zo makkelijk vooruit als achteruit (fakie/switch) kunt rijden.

Freeride snowboards

Freeride boards zijn perfect voor iedereen die het liefst buiten de geprepareerde pistes wil snowboarden. Deze boards zijn vaak iets langer en stijver. Daardoor is het board ook stabieler op hogere snelheden. De neus is wat langer dan de tail (achterkant) waardoor het board beter boven de sneeuw blijft drijven. Vaak zijn deze boards getapered (voorkant iets breder dan de achterkant) waardoor de tail wat wegzakt in de poedersneeuw en de neus dus beter boven blijft.

Niet goed geld terug

Als na het snowboarden het snowboard niet naar wens is, dan betaal je 35% huur en je ontvangt 65% retour.
Voorwaarden: bij normaal gebruik, en binnen 1 jaar na aankoopdatum. De retour kosten zijn voor eigen rekening.

Welk prijsklasse moet ik kopen?
Wij testen snowboards in prijsklassen. Bij twijfel adviseren wij altijd om een duurder model te kopen. De duurdere modellen hebben vaak meer grip en demping. Hierdoor geven deze snowboards je meer vertrouwen.

Het verschil zit hem niet in de levensduur en draaigemak, want gemakkelijk draaien doen ze allemaal wel.

Wij letten er bij het testen hoofdzakelijk op of een snowboard rustig loopt. Voordeel: hoe rustiger een snowboard loopt (dus geen geklapper), hoe meer controle het board geeft. Hoe meer controle het board geeft, hoe sneller je progressie kunt maken.

3. Technische specificaties snowboard

Wat is een camber snowboard?

Camber is een ander woord voor voorspanning. Een snowboard wordt met een bepaalde voorspanning gebouwd. Hierdoor raakt het middengedeelte de grond niet. De contactpunten rusten op de grond, dit zijn ook de punten van waaruit een snowboard een bocht begint te
carven (snijden van de bocht). Het voordeel van camber is dat het board direct reageert wanneer er druk op de kanten wordt gezet. Het board krijgt daardoor grip over de hele staalkant, waardoor deze boards ook maximale grip geven op ijs. Doordat je er eerst energie in moet steken om het board door te buigen bij het carven van een bocht, krijg je extra rebound van het board bij het uitkomen van de bocht. De boards zijn dus heel levendig. Camber boards zijn directer dan rockerboards, maar minder vergevingsgezind.

Wat is een rocker snowboard?

De laatste tien jaar is er een nieuwe ontwikkeling bij gekomen namelijk: rocker. Bij rockerboards komen de tip (voorkant) en de tail (achterkant) al iets eerder omhoog. Voordeel van rocker is dat de tip en tail beter boven de sneeuw blijven drijven, perfect bij diepe/verse sneeuw. Ook zal het board met minder inspanning te sturen zijn.

Natuurlijk geeft dit ook nadelen zoals bijvoorbeeld minder grip op ijs, en minder stabiliteit op hogere snelheden. De meeste Nederlanders gaan 1 week per jaar op wintersport en willen daarom een board waar ze zonder veel moeite mee weg kunnen. Rockerboards zijn dan een perfecte keus. Ook voor een beginnende boarder is rocker een aanrader, omdat de boards veel minder inhappen en dus vergevings-
gezinder zijn. 

Wat zijn hybride snowboards?

Ook de rocker revolutie heeft in tien jaar een ontwikkeling doorgemaakt. We zien tegenwoordig vele variaties op de eerste rocker boards. De drie meest voorkomende rockertypes zijn op dit moment:
- Camber boards met een gerockerde tip. Deze boards geven maximale power, maar met het voordeel
dat de neus beter boven blijft drijven en minder hapt in de sneeuw.
- Flatbase met rocker in de tip en tail. Hierbij ligt het middengedeelte helemaal plat op de grond en
zit de rocker in de tip en de tail. Deze boards sturen super makkelijk en hebben door de flatbase ook
voldoende stabiliteit en grip.
- Hybride rockers. Deze boards hebben rocker tussen de binding, voorspanning onder de binding en
weer rocker in de tip en tail. Oftewel, de voordelen van de camber boards in combinatie met
de vergevingsgezindheid van de rockers.

Wat is het verschil tussen een cap en een sandwich constructie?

Bij snowboards worden verschillende constructies gebruikt:
- Cap constructie: hierbij wordt de kern beschermd door een kunststof cap die volledig van de ene staalkant over het snowboard loopt naar de andere staalkant. Deze constructie maakt het snowboard iets minder torsie stijf en wat vergevingsgezinder.
- Sandwichconstructie: Bij deze bouwwijze heeft de kern een topsheet (beschermende laag aan de bovenkant) en twee kunststof zijkanten om de kern te beschermen tegen vocht en impact. Deze kunststof zijkanten geven het snowboard iets meer power. Dit is de laatste tien jaar ook de meest gebruikte bouwwijze.
- Hybride constructie: Bij deze snowboards is het middengedeelte (bindingbereik) sandwich en de voorzijde en achterzijde een cap constructie. Hoe verder het sandwich gedeelte doorloopt naar de voor- en achterzijde hoe sportiever het snowboard. Deze constructie wordt de laatste jaren weinig meer gebruikt. 

4. Welke lengte snowboard past bij mij?

...

Snowboard onderhoud

Elk snowboard is jaarlijks na iedere vakantie onderhoud nodig. Kort door de bocht: liever een snowboard van 10 jaar oud, die goed is geslepen en gewaxt, dan een nieuw snowboard waar reeds een week op geragd is. Wij beschikken over de nieuwste slijpmachines, zijn 7 dagen per week beschikbaar en u kunt zonder afspraak binnen komen. Benieuwd naar de prijzen? Bekijk hier onze pagina over snowboard onderhoud.


Lees ook onze blog over wat zijn de beste snowboardbindingen?

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid dat wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.